hidroelectricahidroelectrica bursahidroelectrica bvblistare Hidroelectricasimbol hidroelectricasimbol hidroelectrica bursasimbol hidroelectrica bvb

Hidroelectrica se va lista la bursă sub simbolul H2O, formula chimică a apei

2 minute necesare pentru a citi articolul

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie verde prin hidrocentrale din România, urmează să se listeze la Bursa de Valori București (BVB) sub simbolul H2O, care reprezintă formula chimică a apei.

Simbolul a fost deja înregistrat la BVB și poate fi văzut AICI.

Listarea Hidroelectrica va avea loc cel mai probabil la începutul lunii iulie.

Prospectul de listare încă nu a fost publicat, dar surse arată că acesta ar putea fi publicat joi seară sau vineri dimineață.

Joi, acțiunile Fondului Proprietatea, acționar minoritar al Hidroelectrica, a cărui participație va fi listată, au fost suspendate de la tranzacționare.

Listarea Hidroelectrica la Bursa de Valori București este unul din cele mai așteptate evenimente ale mediului economic din România, iar șefii BVB spun că listarea va fi probabil cea mai mare din Europa şi posibil chiar la nivel global.

Diferite planuri ale statului de a lista compania există de mai bine de un deceniu.

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie verde din România şi principalul furnizor de servicii tehnologice necesare în Sistemul Energetic Naţional. Compania exploatează un număr de 187 de centrale, cu o capacitate hidroenergetică de 6,3 GW. Acestora li se adaugă parcul eolian de la Crucea, cu o putere instalată de 108 MW.

Într-un an hidrologic mediu, Hidroelectrica asigură 30% din totalul producţiei naţionale de energie electrică.

Acţionarii companiei sunt Statul român, prin Ministerul Energiei, cu 80,06% din acţiuni, şi Fondul Proprietatea, cu 19,94%.

Iar aceste acțiuni, ale Fondului Proprietatea, sunt cele care vor fi listate la BVB în luna iulie.

Estimările privind valoarea ofertei publice de acțiuni a Hidroelectrica sunt cuprinse între 1 și 2,5 miliarde de euro.

Deși guvernul român nu vinde acțiuni, oferta publică inițială face parte dintr-un acord încheiat cu Uniunea Europeană (PNRR) pentru a asigura fonduri de redresare post-pandemică.

La rândul său, Bloomberg scrie că Hidroelectrica se uită spre fondurile de pensii, care controlează active în valoare de 22 de miliarde de dolari, pentru listarea sa la bursă. Oferta publică de la BVB ar putea să strângă circa două miliarde de dolari, spun sursele Bloomberg.

Cel mai mare producător de energie regenerabilă din România se gândeşte să ofere un randament cuprins între 20% şi 12% pentru a atrage cumpărători, au adăugat sursele care au dorit să îşi păstreze anonimatul. În opinia Bloomberg, valoarea Hidroelectrica este de 12 miliarde de dolari.

Citeste articolul complet pe economedia.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.