International

A inundat cu dolari Rusia, provocând o creștere de 440%

3 minute necesare pentru a citi articolul

Mutare inteligentă a unei țări prietene cu Putin, luând fața Occidentului: A inundat cu dolari Rusia, provocând o creștere de 440%

Băncile din China au devenit creditorii celor din Rusia, cu dolari FOTO: FT

După începutul invaziei lui Vladimir Putin din Ucraina acum mai mult de 550 de zile, Statele Unite și aliații săi europeni și asiatici au impus mai multe pachete de sancțiuni Moscovei. De acest lucru a profitat o țară prietenă cu Putin, China, care a inundat pur și simplu piața financiară din Rusia cu dolari, existând o creștere de 440% în primele 14 luni de război.

Astfel, patru mari bănci din China și-au crescut expunerea în Rusia de la 2,2 miliarde de dolari la 9,7 miliarde de dolari, potrivit datele publicate de Banca Centrală de la Moscova. Practic, creditorii chinezi au luat locul băncilor occidentale, care au renunțat la afacerile cu regimul lui Putin, potrivit Financial Times.

Creditorii chinezi au intervenit pentru a împrumuta miliarde de dolari băncilor ruse, în timp ce instituțiile occidentale și-au retras operațiunile din țară, în primul an al invaziei Ucrainei de către Moscova.

O țară neutră este îngrozită: Zecile de miliarde ale oligarhilor lui Putin au fugit de aici la 5.000 de km distanță

Mișcările a patru dintre cele mai mari bănci din China fac parte din eforturile Beijingului de a promova renminbi ca monedă globală alternativă la dolarul american.

Expunerea Chinei la sectorul bancar al Rusiei a crescut de patru ori în cele 14 luni până la sfârșitul lunii martie a acestui an, potrivit celor mai recente date oficiale analizate pentru sursa citată de către Școala de Economie din Kiev.

Creditorii au luat locul băncilor occidentale, care au fost supuse unei presiuni acute din partea autorităților de reglementare și a politicienilor din țările lor de origine pentru a părăsi Rusia, în timp ce sancțiunile internaționale au îngreunat activitatea de afaceri.

Banca Industrială și Comercială a Chinei, Bank of China, China Construction Bank și Agricultural Bank of China și-au crescut expunerea combinată față de Rusia de la 2,2 miliarde USD la 9,7 miliarde USD în cele 14 luni până în martie, potrivit datelor Băncii Centrale ruse, cu ICBC și China Bank reprezentând 8,8 miliarde de dolari din activele ei.

Raiffeisen rămâne cea mai mare bancă occidentală din Rusia

În aceeași perioadă, Raiffeisen Bank din Austria – banca străină cu cea mai mare expunere în Rusia – și-a crescut activele în țară cu peste 40%, de la 20,5 miliarde dolari la 29,2 miliarde dolari. Banca Raiffeisen, prezentă și în România, a spus că caută modalități de retragere din țară și și-a redus activele la 25,5 miliarde de dolari din martie.

Mișcările băncilor chineze fac parte dintr-o schimbare din partea Rusiei de a adopta renminbi mai degrabă decât dolarul american sau euro ca monedă de rezervă.

„Împrumuturile acordate de băncile chineze băncilor și instituțiilor de credit din Rusia, care sunt în cea mai mare parte în situația ca yuanul să ia locul dolarilor și euro, arată că sancțiunile își fac treaba”, a declarat Andrii Onopriienko, director adjunct de dezvoltare la Şcoala de Economie din Kiev, care a compilat datele.

Un expert britanic în securitate îl avertizează pe Putin: ”Este un om mort care merge”

Creșterea tranzacționării cu renminbi evidențiază pivotul economic al Rusiei către China, deoarece comerțul dintre cele două țări a atins un record de 185 de miliarde de dolari în 2022.

Înainte de invazia de anul trecut, peste 60% din plățile Rusiei pentru exporturile sale erau făcute în ceea ce autoritățile țării le numesc acum „monede toxice”, cum ar fi dolarul și euro, cu renminbi reprezentând mai puțin de 1%.

Banca Centrală Europeană crește presiunea asupra creditorilor pe care îi supraveghează, inclusiv Raiffeisen Bank, pentru a părăsi Rusia. Raiffeisen a spus că încearcă să găsească modalități de a-și vinde sau de a-ți închide afacerile din Rusia, respectând în același timp legile și reglementările locale și internaționale.Articol preluat de la: ziare.com

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.