International

„Această strategie include trei elemente principale”

2 minute necesare pentru a citi articolul

Marti, 05 Martie 2024, ora 14:44

106 citiri

Planurile Rusiei de a perturba aderarea Moldovei la UE. Șeful spionajului de la Chișinău: „Această strategie include trei elemente principale”

Alexandru Musteața FOTO X

Șeful Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova (SIB), Alexandru Musteața, a avertizat despre posibilele tentative ale Rusiei de a interveni în viitoarele alegeri prezidențiale și parlamentare din țară.

El a menţionat că se urmărește provocarea unor conflicte sociale în regiunile Găgăuzia şi Transnistria pentru a perturba procesul de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Musteața a anunțat acest lucru la o conferință de presă din 5 martie.

„Serviciul de Informații de Securitate a obținut date care indică un nivel de intensitate fără precedent al acțiunilor Federației Ruse. Scopul acestor acțiuni este de a compromite aderarea Republicii Moldova la UE, de a submina procesele democratice și de a menține Moldova în sfera sa de influență”, a spus Musteața.

Potrivit lui Musteața, primele semne ale acestei ingerințe au fost identificate în 2023, când au existat încercări de subminare a legitimității alegerilor locale.

„Acum se încearcă implementarea următoarelor două etape, cu intenția de a se amesteca în procesele electorale din acest an. Sunt informații despre eforturile de compromitere a referendumului privind integrarea europeană, a alegerilor prezidențiale, precum și de calomnie a instituțiilor și candidaților care vor promova ideea de integrare europeană”, a spus Musteața.

Următoarea etapă este planificată pentru 2025, iar scopul acesteia este preluarea controlului asupra parlamentului moldovenesc.

„Această strategie include trei elemente principale. Sprijin pentru politicienii care se află sub controlul direct sau indirect al Federației Ruse… Ei planifică crize în sfera economică și socială, conflicte sociale cu scopul de a incita la dușmănie interetnică, crize de securitate şi ordine publică, în special în Găgăuzia sau în stânga Nistrului. Aceste crize vor fi lansate secvenţial sau în paralel, de multe ori cu ajutorul propagandei”, a spus şeful Serviciului de Informaţii și Securitate.

Potrivit lui Musteața, al treilea element va consta în atacuri informaționale la scară largă, care vizează întărirea efectului psihologic al crizelor.

„Principalul actor pe care pariază Federația Rusă este grupul lui Ilan Shor. Potrivit datelor, sarcina principală a lui Ilan Shor pentru 2024 este să compromită rezultatele referendumului. Un alt grup de personalități politice a fost însărcinat cu promovarea doctrinei care servește cu adevărat retorica Rusiei”, a adăugat el.Articol preluat de la: ziare.com

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.