International

Alianța își aduce ”diamantele” lângă granița cu Rusia

4 minute necesare pentru a citi articolul

Mutarea NATO care îl înfurie pe Putin: Alianța își aduce ”diamantele” lângă granița cu Rusia

NATO face o mutare lângă granița cu Rusia FOTO Wikipedia

Teama unei escaladări a războiului din Ucraina este tot mai evocată de mulți lideri occidentali, chiar dacă invazia lui Putin a trecut în al 3-lea an. Acum NATO pune în aplicare o nouă strategie de apărare contra agresiunii Moscovei și face o mutare care îl va înfuria pe liderul de la Kremlin: aduce sisteme de apărare aeriană Patriot ale SUA, adevărate ”diamante” de securitate, lângă granița Rusiei.

Astfel, NATO vrea să mute sisteme de apărare aeriană în țările baltice, pentru a putea fi gata să răspundă unor eventuale atacuri din partea Rusiei, potrivit MSN.

Planurile NATO de a implementa un model rotativ de apărare aeriană în Lituania au început în sfârșit să prindă contur, conform declarațiilor ministrului lituanian al apărării. Sistemul va fi pus în funcțiune până la sfârșitul anului 2024.

Momentul în care Ucraina îl va zdruncina pe Putin se apropie: Noua armă letală vine la Kiev după 2 ani VIDEO

„Anul acesta, sistemul rotativ de apărare aeriană va deveni în sfârșit operațional, cel puțin o parte din el”, a explicat Arvydas Anušauskas la o conferință de presă din 7 martie, a anunțat postul național de știri lituanian LRT.

Sistemul de apărare aeriană al NATO va fi unul american, în statele baltice. Anušauskas a dezvăluit, de asemenea, că sistemul de apărare aeriană va fi sistemul Patriot al SUA și a adăugat că este prima dată când orice națiune baltică va avea o forță de apărare aeriană rotativă în interiorul granițelor sale.

Lucrurile se mișcă în Europa și țările își schimbă strategiile de apărare. „Scopul nostru este să avem o rotație similară cu misiunea de poliție aeriană. Țările schimbă țările, lucrurile se mișcă, lucrurile vin în Lituania, lucrurile pleacă din Lituania”, a explicat Anušauskas reporterilor.

”Se așteaptă ca acest principiu să nu fie un lucru unic timp de câteva luni, ci să acopere toate lunile noastre calendaristice și să ne sporească semnificativ capacitățile de apărare aeriană”, a continuat ministrul apărării lituanian.

Putin face o mutare neașteptată: Kremlinul în alertă, se luptă pentru un lucru prețios

Nu au fost dezvăluite țările care ar fi implicate în apărarea aeriană rotativă și care și-ar desfășura sistemele lor de apărare aeriană în Lituania. Cu toate acestea, Anušauskas a remarcat că trupe din Statele Unite nu vor fi implicate.

O țară europeană încă necunoscută va implementa unul dintre sistemele sale Patriot în Lituania, potrivit lui Anušauskas, iar numele țărilor implicate vor fi dezvăluite odată ce detaliile planului vor fi finalizate.

NATO – confruntare cu Rusia pe termen lung

Planul a fost aprobat de NATO anul trecut. În iunie 2023, miniștrii apărării aliați ai NATO au aprobat o nouă generație de planuri regionale de apărare aeriană la summitul alianței de la Vilnius, în urma apelurilor din partea statelor baltice de a spori apărarea regiunii, potrivit site-ului de știri lituanian Delfi.

Este foarte clar pentru toată lumea că statele baltice au un deficit de apărare aeriană. Lituania, Letonia și Estonia au propus anterior desfășurarea prin rotație a mijloacelor de apărare aeriană de la aliații și partenerii lor în regiune din cauza deficiențelor lor în apărarea aeriană, a raportat UNN.

Noile planuri vor permite statelor membre NATO să-și trimită echipamentele de apărare aeriană în Lituania în mod rotativ, ceea ce înseamnă că fiecare țară va proteja spațiul aerian NATO pentru o perioadă stabilită, deși aceste detalii nu au fost încă publicate.

„Lituania a discutat despre posibilitatea implementării capacității de apărare aeriană cu Germania, Suedia, Țările de Jos, Italia și Grecia, dar nu s-au ajuns încă acorduri specifice”, a informat LRT.

Singurul om care îl poate salva pe Joe Biden: Trump poate fi ”îngropat” de omul pus de el într-o funcție cheie

Planul întocmit în 2023 va îmbunătăți apărarea NATO contra unei eventuale agresiuni din partea Rusiei. NATO a remarcat că noile sale planuri rotative de apărare aeriană ar „îmbunătăți semnificativ coerența planificării apărării colective a NATO cu planificarea națională a aliaților a forțelor, poziției, capacităților și comandă și control”.

Newsweek a raportat că mai multe țări europene au avertizat că un război mai mare cu Rusia ar putea fi la orizont pentru NATO și a adăugat că alianța militară ia măsuri acum pentru a-și consolida apărarea.

„Lituania, Letonia și Estonia au fost unii dintre cei mai vocali membri ai NATO care au îndemnat blocul occidental să se pregătească pentru următoarea ofensivă a Rusiei în regiune”, a scris Kaitlin Lewis.

În februarie, un raport estonian al serviciului de informații extern al țării a dezvăluit că Kremlinul anticipa că conflictul cu Occidentul ar putea izbucni „în următorul deceniu” și a avertizat că Occidentul trebuie să fie pregătit.

„Rusia a ales o cale care este o confruntare pe termen lung”, a declarat șeful serviciilor de informații estoniene Kaupo Rosin, potrivit Reuters. „Dacă nu suntem pregătiți, probabilitatea unui atac militar rusesc ar fi mult mai mare decât fără nicio pregătire.”Articol preluat de la: ziare.com

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.