International

Apartamentul lui Zelenski din Crimeea, naționalizat de autorităţile proruse. „Și alte proprietăţi ale celor care sprijină regimul antirus din Ucraina”

1 minute necesare pentru a citi articolul

Miercuri, 24 Mai 2023, ora 13:10

4 citiri

Apartamentul lui Zelenski din Crimeea, naționalizat de autorităţile proruse. „Și alte proprietăţi ale celor care sprijină regimul antirus din Ucraina”

Apartamentul lui Zelenski din Crimeea, naționalizat de autorităţile proruse FOTO themoscowtimes.com

Autorităţile instalate de Moscova în Crimeea au decis să naţionalizeze apartamentul din Ialta al familiei preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

„Astăzi avem un alt lot de proprietăţi care merg la sesiunea (parlamentului din Crimeea – n.r.) – mari întreprinderi de vinificaţie, structuri bancare, apartamentul lui Zelenski şi alte proprietăţi ale tuturor celor care sprijină regimul antirus din Ucraina”, a declarat Aksenov într-un comentariu video postat pe canalul său Telegram.

El a mulţumit preşedintelui Consiliului de Stat din Crimeea, Vladimir Konstantinov, şi parlamentarilor pentru activitatea lor în vederea naţionalizării bunurilor oligarhilor ucraineni. „Aşa cum am promis, duşmanii Rusiei nu vor face bani în Crimeea rusă”, a adăugat Aksionov.

Anterior, oficialii din Crimeea – peninsula ucraineană anexată ilegal de Rusia în 2014 – anunţaseră că familia Zelenski deţine un apartament în complexul rezidenţial Emperor din Livadia.

În octombrie 2022, Consiliul de Stat din Crimeea a amendat legislaţia pentru a permite ca proprietăţile ţărilor şi cetăţenilor străini să fie recunoscute ca fiind proprietatea „republicii”. Modificările se aplică bunurilor mobile şi imobile care au fost deţinute până la 24 februarie 2022.

Procesul de naţionalizare a început la sfârşitul toamnei anului trecut. Lista activelor a inclus, între altele, şantierul de construcţii navale „Zaliv”, lanţul de hipermarketuri „Novocentre”, cel mai mare producător de ciment din regiune, mai multe pensiuni, un cinematograf şi sute de alte bunuri. Astfel, oameni de afaceri şi politicieni ucraineni, printre care Rinat Ahmetov, Ihor Kolomoiski, Serhi Taruta, Arseni Iaţeniuk şi Nestor Şufrici, şi-au pierdut proprietăţile din peninsulă.

La întreprinderile naţionalizate a fost introdus un management temporar.

În martie, preşedintele Consiliului de Stat al republicii, Konstantinov, a declarat că procesul de privatizare a tuturor întreprinderilor naţionalizate din Crimeea va începe în 2023, cu excepţia uzinelor pentru materiale de construcţii Bahcisarai, naţionalizată anul trecut, şi Stroindustria, care ar urma să rămână în proprietatea statului, a declarat Aksionov.

şeful acestei regiuni, Serghei Aksionov, relatează Interfax.Citeste articolul complet pe ziare.com

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *