International

Arma secretă folosită de Ucraina care face prăpăd mai tare decât HIMARS-ul american VIDEO

3 minute necesare pentru a citi articolul

Coșmarul forțelor ruse ale lui Putin: Arma secretă folosită de Ucraina care face prăpăd mai tare decât HIMARS-ul american VIDEO

Racheta Strom Shadow britanică face prăpăd în rândul trupelor ruse FOTO: Daily Mail

Războiul declanșat de Vladimir Putin în Ucraina acum mai bine de 15 luni a ajuns într-un moment de cotitură odată cu începerea contraofensivei Kievului. În plus, Rusia admite că o armă a devenit un coșmar pentru forțele lui Putin, racheta Storm Shadow furnizată de Marea Britanie este mai greu de contracarat decât HIMARS-ul american.

Aliatul apropiat al lui Putin, Evgheni Balitsky, șeful regiunii ocupate Zaporojie din Ucraina, numit de Moscova, a declarat că rachetele cu rază lungă de acțiune Storm Shadow britanice provoacă „probleme”, potrivit Daily Mail.

Cuvintele sale confirmă că rachetele britanice au schimbat jocul pentru Kiev, pe câmpul de luptă. „Cu siguranță ne fac probleme rachetele lor, trebuie să spun, în special Storm Shadow”, a spus Balitsky.

”Moscova devine un oraș din prima linie”. Războiul din Ucraina a ajuns acasă în Rusia

„Am învățat cumva cum să doborâm rachetele HIMARS [furnizate de SUA]. Dar cele Shadow [furnizate de britanici] sunt și mai greu de contracarat. Ele ajung și au o rază mai mare. Deci este o problemă pentru noi”, a spus Evgheni Balitsky.

„De fapt, apărarea noastră antiaeriană are dificultăți cu [Storm Shadow]. „Le doboară, dar există doar 50% șanse ca rachetele să fie doborâte”. El a adăugat: „Din patru, trei au ajuns recent la noi.

— Uneori două reușesc. Racheta este modernă, deși nu este cea mai nouă, dar este suficient de rapidă, zboară corect. Adică, la viteze diferite, la altitudini diferite, având moduri de schimbare a direcției, așa că nu este ușor să o dobori”.

Marea Britanie a anunțat furnizarea Ucrainei de rachete Storm Shadows de proiectare anglo-franceză, răspunzând unei cereri de lungă durată din partea Kievului de rachete cu rază lungă de acțiune pentru a ajuta la apărarea teritoriului lor împotriva armatelor invadatoare ale lui Putin.

În această săptămână, au existat rapoarte că o rachetă Storm Shadow l-a ucis pe generalul-maior Serghei Goryachev, în vârstă de 52 de ani, într-o lovitură în regiunea Zaporojie. Se crede că și alți ofițeri ruși superiori au fost uciși.

Putin a anunțat cum se va termina rapid războiul din Ucraina: Totul depinde de un singur lucru VIDEO

Goryachev a fost șef de stat major al Armatei a 35-a de arme combinate ruse și este unul dintre cei 11 generali despre care se spune că au murit în război – și primul în acest an.

O rachetă Storm Shadow britanică a lovit în urmă cu 6 zile un comandament militar rus în apropiere de Henichesk, lângă peninsula Crimeea anexată.

Rachetele Storm Shadow au lovit și orașele-port Berdiansk și Mariupol de la Marea Azov, spun rapoartele de război. Iar rachetele de 2,2 milioane de lire sterline pe bucată au fost folosite pentru a viza orașul Lugansk în Donbasul ocupat.

Aceste rachete Storm Shadow britanice sunt ghidate prin GPS, având un focos de 450 de kilograme și o rază lungă de acțiune de 250 de kilometri, față de cele americane tip HIMARS livrate în Ucraina, care pot lovi doar până la 80-120 de km distanță.

Secretarul Apărării al Marii Britanii, Ben Wallace a confirmat anterior că rachetele au fost folosite de Ucraina pe 18 mai, dar a refuzat să ofere detalii suplimentare. El a spus că rachetele le-au oferit ucrainenilor capacitatea de a lovi centrele de comandă și control ale Rusiei, care au fost mutate mai departe în spatele liniei frontului, pentru a-i ține departe de sistemele de artilerie cu rachete pe care Occidentul le-a furnizat Kievului.

Ucraina este singura țară căreia i se furnizează aceste rachete Strom Shadow de către Regatul Unit. Marea Britanie a devenit, de asemenea, prima țară care a furnizat Ucrainei rachete de precizie cu rază lungă de acțiune.Citeste articolul complet pe ziare.com

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.