Concomitent cu războiul lui Vladimir Putin din Ucraina, care a depășit borna celor 27 de luni, amenințarea Rusiei asupra Europei s-a intensificat îngrijorător. Astfel, Juhan Lepassaar, șeful Agenției Uniunii Europene pentru securitate cibernetică afirmă că atacurile ascunse ale Rusiei contra țărilor de pe continent s-au dublat în ultima vreme.
Atacurile digitale perturbatoare, dintre care multe au fost urmărite de grupuri susținute de Rusia, s-au dublat în Uniunea Europeană în ultimele luni și vizează, de asemenea, serviciile legate de alegeri, potrivit oficialului de top al UE în domeniul securității cibernetice, conform Associated Press News.
Juhan Lepassaar, șeful Agenției Uniunii Europene pentru Securitate Cibernetică (ENISA), a declarat pentru sursa citată într-un interviu că atacurile cu motive geopolitice au crescut constant de la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, pe 24 februarie 2022.
Declarație alarmantă a unui general rus: Putin ar putea lua înapoi 3 orașe NATO, pentru a îndrepta istoria
„Numărul de atacuri ale hackerilor împotriva infrastructurii europene – actori de amenințare al căror obiectiv principal este de a provoca perturbări – s-a dublat din trimestrul al patrulea din 2023 până în primul trimestru din 2024”, a declarat Lepassaar marți seara, la sediul agenției din Atena. „Este o creștere destul de semnificativă”, a spus el.
Cetăţenii din cele 27 de state membre ale UE vor vota în perioada 6-9 iunie 2024 pentru parlamentarii din Parlamentul European, în cadrul unor alegeri care vor forma, de asemenea, puterea executivă a UE, Comisia Europeană. Alegerile, programate și în Statele Unite, Marea Britanie și mai multe alte țări, au alertat agențiile de securitate cu privire la amenințarea campaniilor de perturbare finanțate de adversari.
ENISA a condus exerciții și consultări intense pentru a întări reziliența agențiilor legate de alegeri din UE în ultimele șapte luni. Într-un raport anual pentru 2023, agenția a remarcat o creștere a atacurilor de tip ransomware și a incidentelor care vizează instituțiile publice.
Elon Musk a recunoscut în direct: ”Sunt un extraterestru” și pot dovedi acest lucru VIDEO
Lepassaar a spus că metodele de atac – deși în mare parte nu au avut succes – au fost adesea încercate în Ucraina înainte de a fi extinse în țările UE. „Acesta face parte din războiul rus de agresiune, pe care îl luptă fizic în Ucraina, dar și digital și în toată Europa”, a spus el.
Experții avertizează că instrumentele de inteligență artificială sunt, de asemenea, folosite pentru a viza alegătorii occidentali cu o viteză și o scară accelerată cu informații înșelătoare sau false, inclusiv clipuri video și audio hiperrealiste cunoscute sub denumirea de deepfake.
„De asemenea, agențiile de securitate cibernetică ale statelor membre au subliniat că dezinformarea și manipularea informațiilor prin intermediul inteligenței artificiale sunt o mare amenințare”, a spus Lepassaar.
Un ofițer occidental dă o veste proastă alianței NATO: ”Rușii și-au pus ceva în cap și sunt necruțători”
Comentariile sale fac ecoul unui avertisment făcut luna aceasta de către directorul american de informații naționale, Avril Haines, că progresul tehnologic va face ca mai multe națiuni și grupuri să poată lansa campanii eficiente de dezinformare.
Experții americani și europeni ajută agențiile de securitate să încerce să anticipeze amenințările și vulnerabilitățile digitale emergente în acest deceniu, ENISA identificând producția de alimente, managementul prin satelit și vehiculele cu conducere autonomă drept domenii care necesită atenție.
Securitatea cibernetică, susține Lepassaar, va trebui inevitabil să devină a doua natură pentru designeri și consumatori. „Cred că avem o provocare a societății în fața noastră de a înțelege securitatea digitală în același mod în care vedem noi, securitatea în mediul de trafic de zi cu zi”, a spus el.
„Când conducem, suntem conștienți de ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Suntem în alertă”, a spus el. „Același tip de comportamente și obiceiuri este ceea ce trebuie să avem și atunci când operăm în orice fel de mediu digital.”
Articol preluat de la: ziare.com