International

Capcanele descoperite de Tzahal în tunelurile Hamas

2 minute necesare pentru a citi articolul

Luni, 20 Noiembrie 2023, ora 23:00

182 citiri

Capcanele descoperite de Tzahal în tunelurile Hamas

Tunel al Hamas, descoperit in curtea spitalului Al-Shifa/ FOTO: CNN

Armata israeliană a arătat imagini cu un tunel săpat de militanţii palestinieni sub cel mai mare spital din Fâşia Gaza, un punct central al misiunilor sale de căutare şi distrugere contra Hamas.

Tzahal a dat publicității imagini despre care spune că ar arăta un tunel adânc de 10 metri și lung de 55, aflat sub spitalul Al-Shifa.

Armata israeliană a lansat două videoclipuri, dintre care unul părea să fi fost filmat de o dronă și arată părți ale unei scări în spirală din metal. Un videoclip mai lung, care părea să fi fost înregistrat de un robot sau de o cameră purtată de un animal, începe deasupra solului și arată coborârea într-un tunel, cu cabluri de utilitate de-a lungul unui perete, care duce la ceea ce oficialii israelieni au descris ca fiind o usă rezistentă la explozie.

Soldații spun că nu au deschis-o până acum, deoarece se tem că ar putea fi o capcană.

„Acest tip de uşă este folosit de organizaţia teroristă Hamas pentru a împiedica forţele israeliene să pătrundă în centrele de comandă şi în instalaţiile subterane aparţinând Hamas”, se arată într-un comunicat militar însoţit de o înregistrare video în care se vede un pasaj îngust, cu acoperiş de beton boltit, care se termină cu o uşă gri.

Comunicatul nu precizează ce se afla dincolo de uşă. Tunelul a fost accesat printr-un puţ, descoperit într-o magazie din incinta complexului Shifa care conţinea muniţie.

Deşi recunoaşte că are o reţea de sute de kilometri de tuneluri secrete, buncăre şi puţuri de acces în întreaga enclavă palestiniană, Hamas a negat că acestea se află în infrastructura civilă, cum ar fi spitalele.

Locul unde se află ostaticii nu a fost găsit

Tot duminică seară, forțele israeliene au făcut publice imagini despre care spun că au fost surprinse de camerele de supraveghere din spitalul Al-Shifa și în care se văd ostatici aduși în unitatea medical pe 7 octombrie. Însă, locul în care se află aceștia în prezent nu a fost identificat de israelieni.

„Aceste descoperiri dovedesc că organizaţia teroristă Hamas a folosit complexul spitalului Al Shifa ca infrastructură teroristă în ziua masacrului”, a precizat armata şi serviciile de informaţii israeliene într-un comunicat.

Într-una dintre înregistrări, un bărbat este văzut cum este transportat pe o targă, înconjurat de mai mulţi bărbaţi, dintre care cel puţin patru sunt înarmaţi. În alta, un individ pare să se lupte în timp ce este împins pe un coridor.

„Nu i-am localizat încă pe cei doi ostatici. Nu ştim unde se află”, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei, Daniel Hagari, în timpul unui briefing de presă.

Aceste imagini, a căror autenticitate nu a putut fi verificată imediat de AFP, par să dateze din 7 octombrie 2023, ziua în care mişcarea islamistă palestiniană a comis atacul său asupra Israelului, cel mai violent din istoria ţării din 1948 încoace, ucigând circa 1.200 de persoane, majoritatea civili, potrivit autorităţilor israeliene, şi luând circa 240 de ostatici.

Ca represalii, Israelul a jurat să „anihileze” mişcarea, iar armata sa loveşte continuu acest teritoriu palestinian, unde a lansat o operaţiune terestră la 27 octombrie. Cu toate acestea, amploarea distrugerilor a fost întâmpinată cu dezaprobare de unii membri ai comunităţii internaţionale.

Eveniment Quarterly ReportArticol preluat de la: ziare.com

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *