International

care avioane de luptă sunt mai eficiente pe front. Comparațiile experților VIDEO

2 minute necesare pentru a citi articolul

Marti, 29 August 2023, ora 23:43

44 citiri

F-16 sau MiG-29: care avioane de luptă sunt mai eficiente pe front. Comparațiile experților VIDEO

Avion F16 vs avion MIG 29/ FOTO: vnfawing.com

Armata ucraineană speră că avioanele F-16 o vor ajuta să câștige supremația pe cerul Ucrainei și să ajute trupele de la sol să scoată rușii din țară.

Forțele aeriene ale Ucrainei au intrat în război cu avioane de luptă MiG-39 și Su-27 de generație mai veche. Rusia avea încă un avantaj decisiv în ceea ce privește capacitățile radar și de rachete aer-aer. Specialiștii Atlantic Council au adunat câteva caracteristici importante ale avioanelor de luptă americane, atât de așteptate la Kiev, și le-a comparat cu cele omoloage rusești pe care forțele lui Putin le folosesc.

Avioanele rusești precum Su-35S și MiG-31BM au sisteme radar avansate care pot detecta și angaja aeronavele ucrainene înainte ca acestea din urmă să le poată detecta. În plus, aceste avioane rusești folosesc rachete radar active, cum ar fi R-77 și R-37M cu rază ultra-lungă, care sunt semnificativ superioare R-27 semi-active de pe avioanele ucrainene. Acești factori înseamnă că piloții ucraineni luptă într-un mare dezavantaj, deoarece aeronavele rusești ar putea fi primele care să vadă aparatele ucrainene și să tragă înainte ca acestea să poată răspunde.

F-16 va fi superior avioanelor ucrainene vechi. Datorită radarelor mai puternice și a unei rezistențe mai bune la obstacole, F-16 va putea detecta aeronavele rusești la distanțe lungi și va permite piloților ucraineni să rămână mai departe în afara razei de apărare antiaeriană avansată a Rusiei. În plus, aceste F-16 vor fi probabil echipate cu AIM-120 AMRAAM, rachete aer-aer care au performanțe similare și probabil superioare cu cea rusească P-77.

În plus, F-16-urile operaționale vor oferi Ucrainei o platformă capabilă să integreze cu ușurință o gamă largă de sisteme de arme sofisticate în cazul în care Statele Unite și alte țări vor decide să le furnizeze în viitor. Aceasta ar putea include AN/ALQ-131, o unitate de contramăsuri electronice concepută pentru a păcăli radarul inamic pentru a evita detectarea, sau arme cinetice, cum ar fi o bombă cu diametru mic, și chiar rachete de croazieră, cum ar fi AGM-158 JASSM. Odată ce Ucraina va fi capabilă să opereze F-16, țările NATO ar putea deschide depozitele, deoarece este ușor compatibil cu avioanele de luptă fabricate din SUA, spre deosebire de aeronavele sovietice folosite acum de Kiev.

În cele din urmă, transferul de F-16 ar putea avea beneficiul indirect de a elibera sisteme antiaeriene ucrainene suplimentare pentru a se apăra împotriva atacurilor rusești cu drone și rachete. Prin asigurarea unei forțe aeriene mai puternice pentru a-și acoperi forțele din prima linie împotriva atacurilor aeriene, Ucraina ar putea fi capabilă să desfășoare mai multe mijloace de apărare antiaeriană la sol pentru a-și proteja populația civilă și infrastructura critică de atacurile rusești nediscriminate cu rachete.

Dar momentul în care avioanele F-16 vor zbura în misiuni de luptă este la cheremul multor variabile – programe de antrenament care abia acum sunt în curs de desfășurare, realizarea infrastructurii de sprijin, tipul de armament desfășurat. Există un echilibru delicat între nevoia urgentă de a aduce F-16 în culorile ucrainene și pregătirile temeinice necesare pentru a profita la maximum de aeronava. Apoi este întrebarea câte F-16 ar face diferența pe câmpul de luptă. Danemarca, Țările de Jos și Norvegia s-au angajat să ofere Ucrainei peste 60 de avioane, dar unele vor trebui folosite pentru antrenament și va exista un ciclu de întreținere.Articol preluat de la: ziare.com

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.