International

Cel mai mic risc de moarte prematură dacă locuiești într-o anumită zonă

2 minute necesare pentru a citi articolul

Marti, 27 Iunie 2023, ora 01:30

79 citiri

Miracolul vieții lungi, studiu pe 4 milioane de oameni: Cel mai mic risc de moarte prematură dacă locuiești într-o anumită zonă

Cartierele rezidențiale din apropierea parcurilor ajută oamenii să trăiască mai mult FOTO: Rentcafe

Un nou studiu efectuat pe 4,6 milioane de persoane de către o echipă de savanți de la Universitățile Brock, Canada, College Londra, Cambridge, Marea Britanie, publicat pe 5 iunie 2023 în revista Lancet a făcut o descoperire importantă pentru sănătate. Experții au constatat că oamenii care locuiesc în apropierea spațiilor verzi au un risc mai scăzut de mortalitate prematură.

Expunerea adecvată la spațiul verde rezidențial, un adevărat miracol al vieții lungi, poate reduce riscul de mortalitate asociat cu bolile netransmisibile, afirmă specialiștii care au analizat 4,6 milioane de persoane din Marea Britanie, potrivit News Medical.

Bolile netransmisibile, inclusiv bolile cardiovasculare, metabolice și respiratorii și cancerele, sunt responsabile pentru aproximativ 71% din decese la nivel global. În Uniunea Europeană, aproximativ 25% din costurile asistenței medicale sunt utilizate pentru tratamentul acestor boli.

Un obicei zilnic al tuturor oamenilor provoacă mult rău: Crește grăsimea din corp și distruge oasele

Dovezile indică faptul că oamenii care trăiesc în cartiere mai verzi sunt mai puțin susceptibili de a dezvolta boli netransmisibile și de a muri prematur. Expunerea adecvată la spațiile verzi poate reduce expunerea la poluarea aerului și fonic, poate crește oportunitățile de activitate fizică, poate promova interacțiunile sociale și poate reduce stresul care, în mod colectiv, sunt considerate benefice pentru prevenirea dezvoltării bolilor netransmisibile.

În studiul actual, oamenii de știință au explorat impactul cantității de spații verzi rezidențiale și accesul la mortalitatea de orice cauză și mortalitatea legată de bolile netransmisibile.

Oamenii de știință au obținut asocierea dintre măsurile spațiilor verzi și mortalitate prin corelarea datelor din 2011 ale recensământului din Regatul Unit al adulților de 18 ani și peste care locuiesc la Londra cu datele din registrul de decese din Regatul Unit.

Un spațiu verde a fost definit ca orice parc sau grădină cu acces liber. Cantitatea de spațiu verde a fost determinată prin măsurarea suprafeței procentuale a cartierelor rezidențiale acoperite de parcuri sau grădini.

Atenție la consumul unui aliment popular: Provoacă cel mai mare risc pentru boli de inimă, au descoperit experții

Densitatea punctului de acces la spațiul verde și distanța până la cel mai apropiat punct de acces pentru cartierul rezidențial al fiecărui respondent au fost măsurate folosind un sistem de informații geografice.

Un total de 4.648.087 de persoane care au răspuns la recensământul din 2011 au fost incluse în analiza finală. Vârsta medie a cohortei de studiu a fost de aproximativ 48 de ani, cu 53,4% dintre femeile din cohorta de studiu.

Luând în considerare spațiile verzi specifice parcurilor, inducerea cu un punct procentual în zonele regionale și ale parcurilor de buzunar a fost asociată cu o reducere a riscului de mortalitate din toate cauzele.

A fost observată o inducere a riscului de mortalitate de orice cauză și legat de cancer la fiecare zece puncte suplimentare de acces la spațiu verde pe un km pătrat în cartierele rezidențiale.

În ceea ce privește spațiile verzi specifice parcurilor, s-a observat o reducere a riscului de mortalitate respiratorie la fiecare zece puncte de acces suplimentare pe un km pătrat pentru parcurile de buzunar. În schimb, a fost observată o inducere a riscului de mortalitate prin toate cauzele, cardiovasculare și prin cancer la fiecare zece puncte de acces suplimentare pe un km pătrat pentru spațiile mici deschise.Citeste articolul complet pe ziare.com

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.