International

Coloniile din Cisiordania se extind în ritm record, susține un oficial ONU. „Acest proces constitute o crimă de război”

2 minute necesare pentru a citi articolul

Vineri, 08 Martie 2024, ora 22:02

17 citiri

Coloniile din Cisiordania se extind în ritm record, susține un oficial ONU. „Acest proces constitute o crimă de război”

Înaltul reprezentant al ONU susține că violențele coloniștilor au atins niveluri șocante FOTO / ohchr.org

Așezările israeliene din Cisiordania ocupată se extind într-un ritm record, iar fragmentarea teritorială rezultată amenință să împiedice orice creare concretă a unui stat palestinian, a declarat vineri Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului.

Volker Türk a considerat, de asemenea, că acest proces de colonizare, care se traduce printr-un transfer de populație, constituie o crimă de război.

„Violențele coloniștilor și încălcările (dreptului internațional) legate de colonii au atins noi niveluri șocante și riscă să excludă orice posibilitate concretă de creare a unui stat palestinian viabil”, a afirmat Volker Türk într-o declarație care însoțește un raport al Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, scrie agenția Reuters.

Raportul de 16 pagini, care se bazează pe constatările agențiilor ONU și ale altor surse, documentează crearea a 24.300 de noi unități de locuit în coloniile israeliene din Cisiordania ocupată între octombrie 2022 și octombrie 2023. Aceasta este cea mai mare cifră de când ONU a început această numărătoare în 2017.

Documentul constată, de asemenea, o creștere dramatică a intensității, gravității și regularității violențelor comise de coloniștii israelieni și de forțele de securitate împotriva palestinienilor din Cisiordania ocupată, în special după atacurile sângeroase ale Hamas asupra Israelului din 7 octombrie.

De atunci, peste 400 de palestinieni au fost uciși de forțele de securitate israeliene sau de coloniști, se arată în comunicat.

Israelul, care a cucerit Cisiordania în războiul din 1967 din Orientul Mijlociu, revendică un drept de naștere biblic asupra pământului în care se extind așezările. Armata sa afirmă că desfășoară operațiuni de combatere a terorismului în Cisiordania și că vizează suspecți militanți.

Raportul lui Turk a remarcat că politicile guvernului israelian, care este cea mai de dreapta din istoria țării și include naționaliști religioși cu legături strânse cu coloniști, păreau aliniate într-o „măsură fără precedent” cu obiectivele mișcării coloniștilor israelieni.

Documentul vorbește despre cazuri de coloniști care poartă uniforme armatei israeliene complet sau parțial și purtau puști ale armatei în timp ce hărțuiau sau atacau palestinieni, într-o neclaritate a liniilor dintre ei.

Războiul din Gaza, care durează de cinci luni, a pus un accent din nou pe o soluție cu două state la conflictul israeliano-palestinian, așa cum era prevăzut de acordurile de la Oslo de la începutul anilor 1990.

Dar s-au înregistrat puține progrese în obținerea statutului palestinian de atunci, extinderea așezărilor fiind unul dintre obstacole.

Statele Unite, principalul aliat al Israelului, au criticat recentele proiecte de construcție de locuințe în coloniile din Cisiordania ocupată, dezvăluite de guvernul israelian, considerându-le „incompatibile” cu dreptul internațional.Articol preluat de la: ziare.com

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.