International

Condițiile în care ucrainenii pot folosi armele americane pentru a lovi pe teritoriul Rusiei

4 minute necesare pentru a citi articolul

Preşedintele SUA, Joe Biden, a dat undă verde Ucrainei să lovească ţinte pe teritoriul rusesc, lângă oraşul Harkov, în anumite condiţii. Informația a fost confirmată de doi oficiali americani, pentru CNN.

„Preşedintele a dat echipei sale misiunea de a se asigura că Ucraina poate folosi armele americane cu scopul de a contraataca în regiunea Harkov, astfel încât să riposteze atunci când forţele ruse le atacă sau se pregătesc să le atace „a spus această sursă“.

Acest responsabil, sub protecţia anonimatului, a adăugat că Statele Unite continuă să se opună atacurilor ucrainene în adâncimea teritoriului rus.

Este o schimbare care vine pe fondul unei presiuni internaționale tot mai mari din partea aliaților apropiați ai Washingtonului.

Marja de acțiune este totuși limitată la zona din jurul Harkovului, iar Ucraina nu a cerut permisiunea dincolo de aceasta, a subliniat oficialul, adăugând că nu anticipează că Statele Unite vor mări aria permisă.

„Poziţia noastră cu privire la interzicerea utilizării ATACMS sau a loviturilor profunde în interiorul Rusiei nu s-a schimbat“ a spus el.

Şeful NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, joi, înainte de reuniunea de la Praga a miniştrilor de externe ai alianţei, că „a venit timpul” ca membrii alianţei militare să reconsidere unele dintre restricţiile legate de utilizarea armelor pe care le-au furnizat Ucrainei pentru a lupta împotriva Rusiei. Pe de altă parte, Financial Times a relatat, joi, că SUA şi Ucraina sunt aproape de semnarea unui pact bilateral de securitate, care este de natură să mai liniştească spiritele la Kiev, după ce relaţiile cu SUA au devenit mai tensionate ca niciodată, în parte şi din cauza faptului că administraţia Biden nu permite Ucrainei să folosească armamentul american pentru lovituri pe teritoriul rus.

„Ucraina are dreptul să riposteze”

Ministrul francez al Apărării Sebastien Lecornu a considerat vineri justificată posibila utilizare a armelor pe care le-a trimis Ucrainei pentru a lovi ținte militare de pe teritoriul Rusiei, dacă sunt folosite în numele „legitimei apărări”, întrucât de pe teritoriul rus sunt lansate din ce în ce mai multe atacuri.

„Ucraina are dreptul să riposteze”, a subliniat Lecornu într-un interviu acordat postului de radio France Info, în care a explicat că, de la începutul invaziei asupra Ucrainei, Rusia şi-a modificat strategia militară, cu ofensive nu doar asupra frontului, ci şi pentru a distruge infrastructura, în special cea energetică. Mai presus de toate, dacă la început bombardamentele ruse erau lansate în principal din teritoriile ucrainene ocupate din Donbas şi Crimeea, în ultimele săptămâni s-a confirmat că acestea provin din ce în ce mai mult de la instalaţii militare de pe teritoriul Rusiei, a explicat ministrul Apărării francez Lecornu. Acesta a subliniat, de asemenea, că potrivit dreptului internaţional al războiului, „Ucraina are dreptul să riposteze”.

Întrebat dacă Franţa va permite ca armele pe care le-a livrat Kievului să fie folosite pentru a ataca obiective de pe teritoriul rus, el a repetat că armele sunt pentru ca Ucraina să se poată apăra şi, prin urmare, susţine „din punct de vedere politic” această opţiune.

„Trebuie să ne uităm la dreptul la legitimă apărare” Lecornu a remarcat că atât Regatul Unit, cât şi în cele din urmă Statele Unite au permis acest lucru. „Trebuie să ne uităm la dreptul la legitimă apărare”, a repetat el înainte de a aminti că la începutul săptămânii preşedintele Emmanuel Macron a vorbit despre posibilitatea ca armament francez să fie folosit în acţiuni asupra instalaţiilor militare ruse de unde sunt lansate atacurile împotriva Ucrainei. Deşi a subliniat că, din câte ştie, Ucraina nu a folosit încă armele livrate de Franţa pentru atacuri asupra teritoriului Rusiei, Lecornu a pus accentul asupra faptului că „acele arme care sunt date Ucrainei îi permit să se apere şi asta nu face din Franţa un cobeligerant”.

De asemenea, el a apreciat că Rusia, cu noua ei strategie, a creat „acest risc de a-şi vedea propriile instalaţii militare atacate” şi că „rolurile nu ar trebui inversate”. În ceea ce priveşte controversa privind posibilitatea ca Franţa să trimită instructori militari în Ucraina, ministrul a dat asigurări că „nu a fost luată încă nicio decizie”, dar a recunoscut că este un subiect care „este în discuţie” încă, din timpul conferinţei internaţionale de ajutorare a Kievului organizată la Paris la sfârşitul lunii februarie.

Ministrul francez a apreciat că aceste discuţii sunt justificate deoarece Ucraina pregăteşte demobilizarea unei părţi din trupele sale, care luptă încă de la începutul războiului, din februarie 2022, şi că asta înseamnă că trebuie să constituie între 15 şi 20 de brigăzi de militari pe care trebuie să le antreneze într-o perioadă scurtă. Un scenariu care ridică posibilitatea ca, având în vedere volumul acestor nevoi, antrenamentul să se facă în Ucraina şi nu în Franţa sau Polonia, acolo unde instructorii francezi acordau ajutor până acum.

Rusia consolidează forțe în apropierea regiunii Harkov

Rusia îşi consolidează forţele în apropierea părţii nordice a regiunii ucrainene Harkov, unde a lansat o ofensivă luna aceasta, dar încă nu dispune de numărul de trupe necesar pentru a organiza o ofensivă majoră în zonă, a declarat joi comandantul armatei Ucrainei, generalul Oleksandr Sîrski. Ucraina afirmă că a stabilizat situaţia în regiunea Harkov, unde forţele ruseşti au lansat un asalt transfrontalier la 10 mai, care a deschis un nou front în războiul ce durează de 27 de luni şi a obligat Ucraina să-şi împrăştie şi mai mult trupele şi-aşa depăşite numeric.

Generalul-colonel Oleksandr Sîrski a declarat că Rusia continuă să trimită regimente şi brigăzi suplimentare din alte zone şi din bazele de antrenament pentru a-şi întări trupele pe cele două linii principale de atac din nordul regiunii Harkov. Este vorba de zona Strilecea-Lîpţi, între două sate mici, şi periferia oraşului de frontieră Vovceansk, unde au avut loc lupte urbane. Aceste forţe sunt în prezent insuficiente pentru o ofensivă pe scară largă şi o străpungere a apărării noastre”, a dat asigurări Sîrski pe Telegram.

Statul Major General al Ucrainei a transmis că forţele sale continuă să îşi consolideze liniile de apărare în zonă şi au respins joi un atac rusesc în apropierea satului Starîţia, pe frontul din Harkov. Purtătorul de cuvânt al Gărzii Naţionale, Ruslan Muzîciuk, a declarat că forţele ruse nu au avansat în regiunea Harkov în ultima zi. Sîrski a mai spus că „crearea de către Ucraina a unei rezerve de muniţii” a redus, de asemenea, capacităţile ofensive ale forţelor ruseşti.

Quarterly Report - Editia 4



Articol preluat de la: ziare.com

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.