International

Cum a fost convins președintele Biden să permită Ucrainei să lovească Rusia cu arme americane

7 minute necesare pentru a citi articolul

La începutul lunii mai, în timp ce artileria rusă începea să se adune în nordul regiunii Harkov, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut ceea ce a mai făcut de multe ori înainte: i-a cerut președintelui Joe Biden să se răzgândească în legătură cu cât de departe ar merge pentru a ajuta Kievul.

În repetate rânduri, de la invazia Rusiei din 2022, Zelenski și alții au reușit să îl determine pe Biden să se răzgândească, trecând de la „nu” la „da”, în chestiuni care implicau trimiterea de rachete, tancuri sau avioane de luptă.

Dar această ultimă solicitare a fost poate cea mai îndrăzneață de până acum: de mai bine de doi ani, Washingtonul avertizează Ucraina să nu folosească armele furnizate de SUA pentru a lovi ținte din Rusia, deoarece riscă o escaladare a tensiunilor dintre cele două superputeri.

Cu toate acestea, săptămâna aceasta, Zelenski a reușit în cele din urmă, datorită unei coaliții de parlamentari și alți înalți oficiali de la Washington și Kiev să facă presiuni asupra lui Biden să ridice restricțiile. Aceștia s-au folosit de situația disperată din regiunea Harkov.

Politico a vorbit cu 18 înalți oficiali și legislatori din Statele Unite, Ucraina și Europa, dintre care majoritatea au fost de acord să vorbească sub rezerva anonimatului, despre discuțiile confidențiale care i-au determinat pe consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan și pe președintele american Joe Biden să accepte ceea ce ar putea fi cel mai mare „da” al războiului.

Ofensiva Rusiei asupra Harkovului

Cucerirea Harkovului reprezintă o oportunitate majoră pentru Rusia de a da lovituri semnificative pozițiilor Ucrainei pe teren și perspectivelor de a cuceri alte teritorii importante din estul Ucrainei. De asemenea, ar submina pariul lui Biden pentru Kiev, pe care l-a susținut cu miliarde de dolari în arme și alte ajutoare.

Chiar înainte de începerea ofensivei asupra Harkovului, oficialii de la Pentagon și de la Comandamentul European al SUA din Ramstein, Germania, erau profund îngrijorați de poziția Ucrainei pe câmpul de luptă. Departamentul american al Apărării nu a mai putut trimite arme atât de necesare Kievului din decembrie, când a rămas fără fonduri pentru a-și reface propriul stoc, iar Congresul a întârziat luni de zile să aprobe noi finanțări. Drept urmare, armata ucraineană de pe linia frontului a rămas rapid fără muniție și fără apărare antiaeriană.

Secretarul Apărării Lloyd Austin și echipa sa au urmărit cu îngrijorare când trupele ruse au început să avanseze pe câmpul de luptă și, la mijlocul lunii aprilie, au început să se adune pe partea rusă a graniței de lângă Harkov. Austin și echipa sa se temeau că Moscova ar putea ocupa orașul.

Potrivit unei surse din Ministerul Apărării, șeful Pentagonului a început să discute cu echipa sa oportunitatea de a acorda ucrainenilor permisiunea de a ataca obiecte rusești peste graniță pentru a se apăra de atacurile Moscovei din regiunea Harkov.

În timp ce la Washington creștea consensul că Ucrainei ar trebui să i se permită să lovească adânc în Rusia, unul dintre cei mai aprigi susținători ai administrației de la Kiev în războiul cu Moscova a venit în Ucraina.

În martie, Michael Carpenter, fostul reprezentant al SUA la Organizația pentru Cooperare și Securitate în Europa cu sediul la Viena, s-a alăturat Consiliului Național de Securitate în calitate de director pentru afaceri europene la Consiliul Național de Securitate al SUA. Relația sa cu Kievul se bazează, în special, pe experiența sa de a întâlni supraviețuitorii masacrului de la Bucea din 2022.

El a venit la Kiev să se întâlnească cu Zelenski și consilierii săi pe 13 mai, la trei zile după începerea ofensivei ruse asupra Harkovului. Mesajul Kievului a fost clar: trebuie să ridicăm imediat restricțiile asupra armelor SUA. Peste patru mii de oameni au fost evacuați din Harkov, dar mai mulți civili fuseseră deja uciși în lupte – iar numărul morților era în creștere.

Serviciile secrete occidentale au confirmat afirmațiile Kievului cu privire la starea ostilităților pe câmpul de luptă din Harkov. Rusia avea un avantaj clar: avioanele sale puteau lovi în interiorul Harkovului fără a părăsi spațiul aerian rusesc. Iar Ucraina nu putea intercepta bombele, care au o rază de acțiune de 40 până la 60 de kilometri, fără a încălca cerințele Washingtonului.

În aceeași zi – 13 mai – Sullivan, Austin și președintele Statului Major Interarme, generalul C.Q. Brown, s-au discutat cu Zelenski și cu consilierii săi prin intermediul unei videoconferințe securizate. Kievul a cerut oficial Casei Albe să ridice restricțiile asupra armelor pentru a le putea folosi pentru a lovi pozițiile rusești de la graniță. De asemenea, au cerut să accelereze livrarea de echipamente antitanc și de apărare antiaeriană, la care Austin s-a angajat să lucreze.

În timpul discuțiilor, Sullivan, Austin și Brown au admis că cererea Ucrainei are sens și au decis să-i recomande în mod oficial lui Biden ca SUA să ridice restricțiile pentru acest caz particular.

Singura întrebare era dacă Biden va fi de acord.

Presiune pe toate fronturile

În aceeași zi, la Washington, o coaliție de parlamentari ucraineni a venit pentru negocieri la Capitol Hill. Aleșii ucrainenii vizitează frecvent SUA pentru a încerca să convingă Congresul și administrația să facă mai mult pentru a ajuta Ucraina – mai multe arme, mai multă pregătire pentru piloți, mai mulți bani.

În mod tradițional, SUA a întârziat să ia decizii cu privire la ce arme să trimită și în ce condiții să permită Kievului să le folosească, iar ucrainenii folosesc fiecare călătorie pentru a mai avansa o cerere importantă. A fost ca un pariu: va fi de acord administrația astăzi, peste o săptămână sau peste o lună.

De data aceasta, au cerut trei lucruri: mai multă pregătire pentru piloții ucraineni în SUA, un sistem de apărare antiaeriană și ridicarea restricțiilor privind folosirea armelor americane pentru a lovi pe teritoriul Rusiei.

Într-o serie de discuții atât cu democrații, cât și cu republicanii, ucrainenii au spus Congresului cât de vulnerabilă este armata ucraineană la Harkov și câți civili vor fi uciși dacă Kievul nu va putea lovi în interiorul Rusiei peste graniță.

Aceștia au susținut că temerile SUA privind escaladarea sunt valabile, dar că acestea nu depășesc potențialele victime dacă Ucraina nu reușește să răspundă cu arme cât mai repede posibil.

„Statele Unite spun de ani de zile că sunt îngrijorate de escaladare. Am început să credem că era doar o scuză”, a declarat un deputat ucrainean.

La Capitoliu, mai mulți congresmani s-au întâlnit cu ucraineni pentru a discuta cum să facă presiuni asupra Casei Albe pentru a schimba cursul. Congresmenii Jim Himes și Mike Turner, președinții Comisiei pentru informații din Camera Reprezentanților, și Gerry Connolly au scris o scrisoare la 20 mai în care au îndemnat administrația să sprijine cererile Kievului.

Himes a vorbit din nou cu Sullivan, îndemnând administrația să ia în considerare în mod serios daunele deja provocate la Harkov și consecințele deschiderii unui al doilea front rusesc în Ucraina.

„Casa Albă a fost întotdeauna prea conservatoare în ceea ce privește tipurile de muniții. Dar când a avut loc atacul rusesc asupra Harkovului, a adus cu adevărat problema în prim-plan. Rușii știau că ucrainenii aveau mâinile legate”, a declarat el într-un interviu.

La momentul întâlnirii cu legislatorii la Capitol Hill, Sullivan finaliza o recomandare către Biden pe care o prezentase la 15 mai. În timpul întâlnirii din Biroul Oval, Sullivan a subliniat că Ucraina ar trebui să poată folosi arme americane pentru a respinge atacurile Rusiei asupra Harkovului, ceea ce ar necesita ridicarea parțială a restricțiilor existente.

Președintele a fost de acord și l-a însărcinat pe Sullivan și Pentagonul să înceapă să lucreze la aceste modificări.

În același timp, secretarul de stat Anthony Blinken a sosit la Kiev pentru o nouă rundă de discuții cu oficialii ucraineni.

În timpul unei conferințe de presă din 15 mai la Kiev, Blinken a subliniat că Statele Unite „trimit urgent” arme pentru a ajuta Ucraina. Și, deși a spus că Washingtonul „nu a încurajat și nu a permis lovituri în afara Ucrainei”, el a mai precizat că „în cele din urmă, Ucraina trebuie să ia propriile decizii cu privire la modul în care va duce acest război”.

Deși Biden îi instruise deja pe Sullivan și Pentagonul să continue cu cea mai recentă rundă de discuții interne asupra deciziei, o conversație cu Blinken din 17 mai l-a asigurat pe președinte că aceasta este mișcarea corectă.

Blinken, care a petrecut mulți ani aproape de Biden, l-a informat pe președinte despre vizita sa la Kiev, spunând că rușii folosesc interdicția pentru a ataca cu impunitate Harkovul.

Decizia

În timp ce Statele Unite deliberau și planificau, mai mult de o duzină de țări au acordat Ucrainei derogări similare. Izolarea administrației Biden a crescut după ce președintele francez, secretarul general al NATO și șeful diplomației Regatului Unit au susținut ridicarea restricțiilor.

La 20 mai, lideri militari s-au întâlnit la Pentagon pentru o reuniune a Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei. În cadrul reuniunii, condusă de Austin și Brown, s-a discutat dacă Ucrainei ar trebui să i se permită să folosească arme americane pentru a lovi peste granița cu Rusia.

„Statele Unite se concentrează să mențină lupta strânsă în diverse zone. Și suntem atenți la ceea ce se întâmplă în Harkov și în jurul acestuia”, a declarat Brown reporterilor după întâlnire, făcând aluzie la discuții interne.

La începutul acestei săptămâni, Sullivan a dat Pentagonului undă verde finală pentru a informa Ucraina cu privire la decizia oficială a administrației. O scrisoare clasificată a fost trimisă militarilor ucraineni, în care se subliniază ce arme pot folosi în Harkov și în ce circumstanțe.

Oficialii de la Washington și Kiev au convenit să nu anunțe public decizia în timp ce Ucraina își planifică contraofensiva.

Întrebarea care se pune acum este dacă administrația Biden va acorda în cele din urmă Ucrainei mai multă libertate de a folosi armele americane pe teritoriul rusesc dincolo de zona din apropierea Harkovului.

Două persoane apropiate de administrația Zelenski au declarat că există o anumită frustrare la Kiev cu privire la cât de limitat din punct de vedere geografic, spre deosebire de autorizațiile acordate de alte țări, este consimțământul SUA pentru utilizarea armelor americane de către Ucraina – doar în regiunea Harkov. Cu toate acestea, este doar începutul, scrie Politico.

Quarterly Report - Editia 4



Articol preluat de la: ziare.com

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.