International

Cum arată trenul blindat care îl transportă pe liderul nord-coreean VIDEO

2 minute necesare pentru a citi articolul

Luni, 11 Septembrie 2023, ora 21:56

141 citiri

Vizita lui Kim Jong Un în Rusia: Cum arată trenul blindat care îl transportă pe liderul nord-coreean VIDEO

Kim Jong Un a plecat către Rusia în trenul blindat al liderilor nord-coreeni FOTO Hepta

Liderul nord-coreean, Kim Jong Un, se află într-un tren blindat, în drum spre orașul-port Vladivostok, de unde începe o vizită în Rusia și unde se va întâlni cu președintele Vladimir Putin. Informația a fost confirmată atât de autoritățile de la Moscova, cât și de Phenian.

Data exactă a întâlnirii nu a fost specificată, în condițiile în care liderul nord-coreean, în conformitate cu o tradiție de lungă durată, va petrece probabil peste 20 de ore călătorind aproximativ 1.180 km (733 mile) cu locomotiva care se mișcă lentă – despre care se spune că include un restaurant care servește vinuri franțuzești rafinate și mâncăruri precum homar proaspăt, scrie BBC.

Conform presei sud-coreene, vagoanele trenului au scaune de piele roșie, mese lungi pentru ședințe și monitoare plate.

Trenul a fost botezat Taeyangho, cuvântul coreean pentru soare și o referire simbolică la fondatorul Coreei de Nord, Kim Il Sung. Acesta merge cu aproximativ 50 km/h (31 mph) datorită protecției sale grele.

Prin comparație, calea ferată de mare viteză din Londra circulă cu aproximativ 200 km/h, în timp ce trenurile glonț Shinkansen din Japonia pot atinge 320 km/h.

Călătoria lungă ține cont și de rețeaua feroviară uneori arhaică a Nordului.

Tradiția călătoriilor pe distanțe lungi cu trenul a fost începută de Kim Il Sung – bunicul lui Kim Jong Un – care și-a luat propriul tren în călătorii în Vietnam și Europa de Est.

Se spune că aceste trenuri de lux sunt puternic păzite de agenți de securitate care scanează rutele și stațiile viitoare pentru bombe și alte amenințări.

Tatăl lui Kim Jong Un, Kim Jong Il, care a condus Coreea de Nord din 1994 până la moartea sa în 2011, ar fi călătorit cu trenul pentru că îi era frică să nu zboare. Kim Jong Il a avut nevoie de 10 zile pentru a ajunge la Moscova în 2001 pentru a avea o întâlnire cu VLadimir Putin.

Comandantul militar rus Konstantin Pulikovsky, care l-a însoțit pe fostul lider nord-coreean în călătoria din 2001, a vorbit despre opulența sa în memoriile sale Orient Express.

„Se putea comanda orice fel de mâncare din bucătăria rusă, chineză, coreeană, japoneză și franceză”.

El și-a amintit că homari vii au fost transportați la tren pentru a asigura disponibilitatea unor delicatese proaspete, în timp ce cutii de vin roșu din Bordeaux și Burgundia au fost transportate și de la Paris.

Nici măcar trenul privat al lui Putin „nu avea confortul trenului lui Kim Jong Il”, a spus el.

Un alt diplomat rus, Georgy Toloraya, care a călătorit cu trenul blindat al lui Kim Jong Il în 2001, a povestit că în vagoane erau transportate două automobile blindate Mercedes.

Este posibil ca Kim Jong Un să nu împărtășească teama tatălui său de a zbura, deoarece a zburat cu avionul său privat de fabricație rusă pentru mai multe călătorii. Dar când l-a întâlnit ultima dată pe Putin, la Vladivostok, în estul îndepărtat al Rusiei, în 2019, el a sosit și cu trenul.

Călătoria lui Kim Jong Un, începută la Phenian, va trece prin gara Tumangang de la granița cu Rusia, unde roțile trenului vor fi schimbate pentru șinele rusești. Comutatorul roții este de așteptat să dureze cel puțin câteva ore.Articol preluat de la: ziare.com

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.