După deliberări întinse pe parcursul a două zile, care au totalizat 11 ore, Donald Trump a fost găsit vinovat la toate cele 34 de capete de acuzare în „procesul Stormy Daniels”. El este primul fost președinte american care a fost condamnat. A fost unanimitate între cei 12 jurați. Anunțul verdictului s-a desfășurat pe fondul scenelor de stres, bucurie și șoc în New York, scrie The Guardian.
Jurații au ajuns la concluzia că Trump a falsificat documente contabile pentru a ascunde plățile făcute pentru a-i cumpăra tăcerea actriței de filme pentru adulți Stormy Daniels, în valoare de 130.000 de dolari. În schimbul banilor, ea ar fi trebuit să nu dezvăluie că a întreținut relații sexuale cu el. Plata ar fi fost făcută cu puțin timp înainte de alegerile prezidențiale din 2016, iar relația dintre cei doi ar fi avut loc în 2006.
Mașinile de poliție au străbătut centrul orașului după ce jurații au anunțat că au ajuns la un verdict în procesul lui Trump, iar mulți newyorkezi au stat lipiți de telefoane în așteptarea transmiterii deciziei. Primarul Eric Adams a încercat să-i liniștească pe cetățeni că autoritățile sunt pregătite pentru tulburări.
„Cred că toți primim ceea ce merităm…“
„Cred că toți primim ceea ce merităm, iar acest om este doar un om de rând”, a declarat Joseph McGee, în vârstă de 62 de ani. „Karma te prinde întotdeauna. Dacă nu a fost pentru asta, a fost pentru tot ceea ce a mai făcut. Este un lucru foarte bun”.Reacț
Alți americani au fost mai puțin siguri. „Acest lucru îi va da câștig de cauză în alegeri, fără îndoială”, a declarat Ashish Bajha din Michigan.
„Lucrez în Dayton, Ohio, și ar trebui să auziți ce se spune acolo – ei cred că este un caz de părtinire politică. Se polarizează o bază deja polarizată, iar partea proastă este că sprijinul pentru Biden este deja destul de scăzut. Nu scot baza lui Biden cu asta, ci pe cea a lui Trump”, a adăugat Bajha.
În creuzetul orașului New York, deși este covârșitor democrat, există oameni de toate culorile politice – atât cei în tranzit, cât și rezidenți.
În aglomeratul Times Square, Jai Shannon, în vârstă de 33 de ani, a spus că în comunitatea ei din Florida exista convingerea că Trump a fost „lucrat“ de sistem. „A fost înșelat”, a spus ea. „Este dat ca exemplu”.
„Sunt un susținător al lui Trump indiferent de situație”
Jerry Sharkey III, din Harlem, care fusese la o audiere de eliberare condiționată în același tribunal penal în care se încheia procesul lui Trump, este un fan convins al mogulului imobiliar devenit vedetă TV și președinte al SUA.
„Eu văd acest lucru ca pe un proces politic, dar ei pot să îl învârtă în multe feluri. Sunt un susținător al lui Trump indiferent de situație”, a declarat Sharkey.
„Am aplaudat. Am fost încântată de verdict”, a declarat Lisa Taylor, în vârstă de 49 de ani. „Mi-aș dori doar ca acesta să îl împiedice să fie reales. Cu siguranță, republicanii se agită acum. Dar, având în vedere istoricul lor, nu sunt optimistă că vor face ceva.”
Vizavi de Trump Tower din centrul Manhattanului, unde se adunaseră atât susținători, cât și opozanți, s-au auzit atât urale, cât și huiduieli când Trump a părăsit tribunalul.
Un bărbat care a spus că se numește Sherwin a spus că în acest caz este vorba despre fapte, iar faptele sunt cele pentru care Trump a fost condamnat. Dar el a recunoscut că era puțin probabil ca acesta să fie interpretat altfel decât printr-o prismă politică.
„America este plină de diviziuni și se pare că nu reușim să fim uniți de nimic, iar acest lucru face ca acest lucru să fie și mai evident. Oamenii care îl urăsc pe Trump sunt foarte fericiți, iar cei care îl iubesc pe Trump sunt foarte furioși”, a spus el pentru The Guardian.
„Nu pot găsi pe cineva mai bun?“
O pereche de turiști belgieni au spus că este aceeași situație și în țara lor, în contextul în care peste câteva zile vor avea loc alegeri care ar putea genera diviziuni. „Întrebarea pe care ne-o punem este: nu pot găsi pe cineva mai bun? Aveți doi bătrâni de 80 de ani care candidează pentru o funcție”, spune unul dintre belgieni.
O turistă din Olanda a spus că îl consideră pe Trump „cel mai nepotrivit om din toate timpurile”.
O turistă din Olanda este uimită de „modul în care gândește despre femei, crede că poate face orice, că poate minți în legătură cu orice și că nu contează”. Un trio de studenți s-a oprit pentru a-și spune părerea: „A delapidat, a dat mită, este mega-rasist”, a spus Dee. „În plus, este pur și simplu al naibii de ciudat”.
Newyorkeza Kimia Faribozz, în vârstă de 26 de ani, a spus că se îndoiește că condamnarea lui Trump va schimba prea mult lucrurile. „După punerea sub acuzare, el și-a cam făcut treaba, așa că nu știu dacă asta îl va afecta.”
Animatorul din Times Square Timothy Drayton a declarat că nu se va întâmpla niciodată ca autoritățile să lase un fost președinte să execute o pedeapsă cu închisoarea.
„Nu vor lăsa să se întâmple acest lucru pentru generațiile trecute și viitoare. America nu vrea așa ceva. El a spus: „Make America great again“ – nu partidele politice. Poporul nu va accepta așa ceva, pentru că va distruge întreaga perspectivă a Americii asupra președinției”, a declarat Drayton.
Precedent
Donald Trump (77 de ani) are dreptul la apel. Urmează să se stabilească dacă el va face închisoare sau dacă va fi amendat, iar cel care va stabili pedeapsa este judecătorul Juan Merchan, pe 11 iulie, cu patru zile înainte de convenţia Partidului Republican care urmează să-l nominalizeze pe Donald Trump, 77 de ani, drept candidat al dreptei americane la prezidenţiale.
În caz de închisoare, pedeapsa maximă este de patru ani, dar există și varianta de închisoare cu suspendare, sau chiar muncă în folosul comunităţii.
Fostul șef al statului a pledat nevinovat de fiecare dată când s-a prezentat în instanță. El a criticat procesul despre care a spus, imediat după anunțarea verdictului, că este „o rușine”.
Dacă această condamnare va rămâne definitivă, el va putea totuși să candideze chiar și din închisoare la alegerile pentru președinția SUA, de pe 5 noiembrie 2024.
Avocatul lui Trump, Todd Blanche, a cerut deja achitarea, dar cererea a fost respinsă de judecător.
În istoria SUA, a mai existat un caz de candidat prezidențial care a participat la alegeri în timp ce se afla în închisoare. Este vorba despre Eugene Debs, din partea Partidului Socialist American.
Articol preluat de la: ziare.com