International

Dar un monolit din Rusia îl ține încă la Kremlin

3 minute necesare pentru a citi articolul

Spărtură în scaunul puterii lui Putin: Dar un monolit din Rusia îl ține încă la Kremlin

Navalnîi este considerat cea mai mare amenințare pentru puterea lui Putin în Rusia FOTO / Bloomberg

Încercarea de revoltă de săptămâna trecută a armatei de mercenari Wagner a lui Evgheni Prigojin l-a slăbit, fără îndoială, pe Vladimir Putin personal: el a promis public un răspuns puternic și o pedeapsă dură pentru „trădători”, apoi a acceptat un compromis negociat de dictatorul bieloruș Alexandru Lukașenko și i-a permis lui Prigojin să părăsească țara nepedepsit.

Deocamdată sistemul monolit al Rusiei este foarte rezistent la proteste care ar fi putut ruina mecanismul sovietic. Dar într-o zi, majoritatea lui Putin va deveni apocaliptică pentru Rusia.

Întrebarea foarte importantă din prezent este dacă turbulențele pricinuite de Prigojin au slăbit sistemul care conduce Rusia, se arată într-o analiză din Bloomberg.

Alexei Navalnîi, liderul opoziției ruse întemnițat, care nu a condus niciodată o revoltă violentă, a scris într-o postare pe Twitter că a aflat despre escapada lui Prigojin în timp ce era judecat pentru o listă aparent nesfârșită de infracțiuni împotriva guvernului.

Statele Unite le-au găsit și în gaură de șarpe: Grupuri ascunse care finanțau ilegal Wagner lovite în plin de Washington

Nu e de mirare că Prigojin făcea cu calm aranjamente să se mute în Belarus, în timp ce Navalnîi s-a confruntat cu încă mai mulți ani și ani în spatele gratiilor pentru că a îndrăznit să vorbească despre corupția regimului – și nu mult mai mult.

Navalnîi este mult mai mult o amenințare pentru sistem decât Prigojin, chiar dacă acesta din urmă a reușit să-i facă mai mult rău lui Putin personal într-o zi tensionată decât primul în aproape două decenii de activitate politică.

Rusia sub conducerea lui Putin este ușor de văzut ca o dictatură personalistă. Președintele are puteri aproape nelimitate în conformitate cu constituția mult scrisă și mult abuzată a Rusiei, iar locul lui Putin în sistemul guvernamental este atât de central încât – cel puțin aparent – nici măcar decizii minore nu pot fi luate fără aprobarea lui.

Omul Putin, în opinia lui Gleb Pavlovsky, om de științe politice, care a murit la începutul lui 2023, este puțin mai mult decât „utilizatorul semnăturii lui Putin”. El nu este un dictator pentru deoarece un guvern „de stat fluid”, mai degrabă decât unul bazat pe reguli. El rămâne în frunte prin împărțirea și guvernarea țării, mai degrabă decât prin asumarea responsabilităților pentru decizii.

Un expert britanic dă un avertisment Europei: Un pericol profund și imprevizibil urmează în Rusia

Dacă sistemul rămâne în Rusia, beneficiul pentru Occident va fi temporar

Sistemul care l-a ridicat în vârf a fost construit în mare parte sub predecesorul său Boris Elțin. Este definit de agilitate, asumarea insolentă a riscurilor, lăcomia pentru resursele altora și nevoia de a fi întotdeauna cu un pas înaintea adversarilor, scria Pavlovsky în 2015.

Sistemul de putere din Rusia a apărut din prăbușirea Uniunii Sovietice ca unul extrem de mobil. Acum nu este restricționat de ideologie și combină cu ușurință o lipsă de deschidere cu o abordare liberală a bunurilor altora. Nu îi pasă dacă oamenii fug de el sau citesc despre asta pe internet. Este foarte rezistent la proteste care ar fi putut ruina sistemul sovietic.

Acest mod de operare este evident atât în invazia Ucrainei, cât și în manipularea mașinațiunilor lui Prigojin. Putin, așa cum ar fi susținut Pavlovsky – a încălcat radical regulile în ambele cazuri, dând dovadă de agilitate și flexibilitate mai presus de toate, confundând așteptările și întotdeauna, chiar și în adversitatea extremă, încercând să rămână înaintea evenimentelor.

Următoarea mutare a lui Putin: Ce se ascunde în spatele avionului special al Rusiei trimis în secret la Washington

Rușii aflați în poziții de putere mari și mici au tolerat acest mod de a acționa pentru că s-au adaptat la coexistența cu sistemul prădător și au dobândit o miză în continuarea existenței acestuia.

Este inutil să încercăm să incităm această coaliție să protesteze împotriva propriilor interese. Dar într-o zi va trăda statul. În acest sens, majoritatea lui Putin, pasivă și conformistă în atitudinile sale de bază, va deveni într-o bună zi apocaliptică pentru Rusia.

Oficialii, ofițerii, chiar și propagandiștii de la Kremlin au urmărit doar de pe margine. Dacă fondatorului Wagner nu i s-ar fi oferit șansa de a evita o confruntare sângeroasă și de a începe din nou în Belarusul lui Lukașenko, este de imaginat că majoritatea l-ar fi acceptat pe Prigozhin – sau, mai probabil, pe unul dintre sponsorii și aliații săi – ca noul lider, cu condiția ca sistemul în sine să funcționeze mai mult sau mai puțin ca înainte.

Este important să facem o distincție clară între sistem și Putin, care doar îl personifică acum. Dacă personalitatea se schimbă, dar sistemul rămâne, orice beneficiu pentru Ucraina și Occident va fi doar unul temporar.Citeste articolul complet pe ziare.com

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.