International

De ce Occidentul nu va putea să rupă alianța dintre Rusia și China ANALIZĂ

4 minute necesare pentru a citi articolul

De ce Occidentul nu va putea să rupă alianța dintre Rusia și China ANALIZĂ

Un savant american susține că există divergențe între Xi și Putin FOTO / captură Bloomberg

Este posibil ca Moscova și Beijingul să nu semneze niciodată o alianță oficială, dar dezvoltarea relației lor va influența tot mai mult lumea și va provoca Occidentul.

Acum un deceniu, majoritatea oficialilor americani și europeni priveau cu dispreț parteneriatul în curs de dezvoltare dintre China și Rusia. În capitalele occidentale, se credea că apropierea ostentativă a Rusiei de China este sortită eșecului, întrucât legăturile dintre cei doi giganți eurasiatici vor fi întotdeauna subminate de asimetria în creștere a puterii în favoarea Chinei, de neîncrederea dintre cei doi vecini din cauza unei serii de dispute istorice, și distanța culturală dintre cele două societăți și elitele lor.

China își va prețui întotdeauna legăturile cu Statele Unite și aliații americani mai presus de relațiile simbolice cu Rusia, iar Moscova se va teme de un Beijing în ascensiune și va căuta în Occident un contrabalans. Și totuși, acest scepticism ascunde o realitate importantă și sumbră: China și Rusia sunt acum în relații mai puternice decât oricând din anii 1950, notează Foreign Affairs.

Întărirea acestei conexiuni între Rusia și China este unul dintre cele mai importante rezultate geopolitice ale războiului lui Putin împotriva Ucrainei. O mare parte din această reorientare este rezultatul eforturilor conștiente ale lui Xi și Putin, dar este și un produs secundar al unei rupturi tot mai adânci între Occident și ambele țări. Occidentul trebuie să fie pregătit pentru o perioadă prelungită de confruntare simultană cu două enorme puteri nucleare.

Într-o declarație comună emisă la 4 februarie 2022, Putin și Xi Jinping au descris relația dintre cele două țări drept un „parteneriat fără limite”. Expresia a atras multă atenție în Occident, mai ales după ce Putin a lansat un război la scară largă în Ucraina doar 20 de zile mai târziu.

Cu toate acestea, parteneriatul aprofundat nu a început în februarie 2022. După răcirea dintre China și URSS din anii 1960 până în anii 1980, Beijingul și Moscova s-au apropiat din mai multe motive pragmatice. Ambele părți au vrut să părăsească conflictul teritorial dintre ele în trecut.

Compatibilitatea ideologică și politică dintre statul partid chinez și Rusia din ce în ce mai autoritară a crescut, de asemenea. Liderii de la Beijing și Moscova se abțin să critice represiunile în interiorul țărilor și tratamentul minorităților naționale. Aceste subiecte sunt de obicei abordate de partenerii occidentali.

Rusia a stat ferm de partea Chinei în confruntarea geopolitică cu Statele Unite

Rusia a stat ferm de partea Chinei în confruntarea geopolitică cu Statele Unite. Ajutarea la subminarea dominației globale a SUA este un obiectiv important pentru Rusia, deoarece ar putea accelera victoria în războiul pe care Kremlinul crede că îl poartă împotriva Occidentului.

Această schimbare de atitudine explică dorința Moscovei de a intensifica cooperarea militară și tehnologică cu Beijingul. Nu este surprinzător că această schimbare nu a făcut decât să sporească asimetria caracteristică relațiilor chino-ruse. Fiind o economie mai mare și mai avansată din punct de vedere tehnologic, cu legături pragmatice cu Occidentul, China are o putere de negociere mai mare și mult mai multe opțiuni decât Rusia, iar influența sa asupra vecinului său din nord crește constant.

Rusia intră într-o dependență vasală de China

Acum Rusia intră într-o dependență vasală față de China. Desigur, o astfel de dependență nu înseamnă neapărat supunere completă și necondiționată. Coreea de Nord, care depinde de Beijing pentru aproape fiecare aspect al securității și economiei sale, are un anumit spațiu de manevră. Astăzi, conducătorul rus este dispus să tolereze dependența vasală de un stat care nu amenință identitatea rusă și nu se amestecă prea mult în treburile interne pentru a se confrunta cu Occidentul, pe care Putin și ideologii săi îl descriu ca pe o amenințare de moarte la adresa valorilor tradiționale rusești.

Nicio altă țară nu poate oferi Chinei la fel de mult ca Rusia, mai ales acum. Resursele naturale ale țării pot ajuta economia chineză. Problema pentru Rusia, desigur, este că comerțul cu China se va desfășura din ce în ce mai mult la prețuri dictate de Beijing și plătite în yuani.

Acțiunile Beijingului și Moscovei conduc la schimbări profunde în ordinea mondială, dar nu se bazează neapărat pe planuri strategice atente și viziuni clar formulate. Problema pentru Occident este că multe țări îl privesc pe liderul său, Statele Unite, la fel de cinic ca Rusia, datorită moștenirii îndoielnice a Washingtonului de intervenționism și respect selectiv pentru dreptul internațional. Sprijinul recent al SUA și al Europei pentru Israel în războiul său din Gaza, despre care se crede că încalcă unele norme internaționale, nu a făcut decât să întărească această percepție.

Este posibil ca Moscova și Beijingul să nu semneze niciodată o alianță oficială, dar dezvoltarea relației lor în anii următori va influența tot mai mult lumea și va provoca Occidentul. Pentru a se împăca cu această evoluție, politicienii occidentali ar trebui să renunțe la ideea că pot crea o ruptură între Beijing și Moscova, susține Foreign Affairs.

Dacă tandemul China-Rusia va continua, liderii occidentali trebuie să dezvolte o strategie pe termen lung care să ajute la menținerea păcii și să ia în considerare toate consecințele rivalității simultane cu China și Rusia. Pentru început este necesar ca Occidentul să se găsească echilibrul potrivit între descurajarea Moscovei și Beijingului pentru a evita situațiile periculoase de escaladare care pot apărea ca urmare a accidentelor, concepțiilor greșite și neînțelegerilor, consideră revista Foreign Affairs.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie



Articol preluat de la: ziare.com

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.