Eclipsa de soare din 8 aprilie anunță a doua venire pe Pământ a lui Isus? După toate probabilitățile, nu, dar asta nu i-a împiedicat pe oameni să speculeze că da, scrie pentru The Conversation Eric Vanden Eykel, profesor asociat de studii religioase, la Colegiul Ferrumun.
Eykel este un cercetător al literaturii creștine timpurii ale cărui studii se concentrează asupra modului în care oamenii citesc și uneori înțeleg greșit textele biblice.
Noul Testament este presărat cu referiri la „ a doua venire” a lui Isus, momentul în care creștinii cred că Isus se va întoarce pe Pământ, cei răi vor fi judecați și cei drepți răsplătiți. Apostolul Pavel scrie despre asta în scrisorile sale, iar Evangheliile îl prezintă pe Isus vorbind despre asta.
Viitoarea eclipsă de soare din 8 aprilie 2024, care va fi vizibilă peste anumite părți ale Americii de Nord, a adus cu ea o mulțime de predicții că Isus s-ar putea întoarce mai devreme decât mai târziu.
Teoriile religioase care înconjoară această eclipsă fac parte dintr-un model mai amplu de încercări de a găsi sens în evenimente astronomice care se întâlnesc în urmă cu mii de ani.
Găsind sens în cer
Unul dintre cele mai faimoase exemple din lumea antică de oameni care au găsit explicații pe cer a avut loc în anul 44 î.Hr., când o cometă a apărut pe cer deasupra Italiei la doar patru luni după asasinarea lui Iulius Caesar. Autorii romani Pliniu cel Bătrân și Suetonius au susținut că cometa a fost vizibilă timp de aproximativ o săptămână și că era atât de strălucitoare încât putea fi observată după-amiaza târziu.
Mulți romani au interpretat înfățișarea și prezența ei persistentă ca un semn că Cezar se înălțase la ceruri și luase un loc printre numeroșii zei ai Romei. Îndumnezeirea lui Cezar a fost oficializată printr-un vot al senatului roman la mai puțin de doi ani mai târziu.
Câteva exemple din ultimii 30 de ani ilustrează în continuare acest fenomen. În decembrie 2020, în unele cercuri creștine s-au dezlănțuit speculații conform cărora o conjuncție planetară dintre Jupiter și Saturn a semnalat întoarcerea legendarei „Stelei din Betleem” care i-a condus pe înțelepți la nou-născutul Isus.
Timp de cel puțin 10 ani, teleevanghelistul John Hagee a promovat teorii care leagă diferite „luni sângerii” ca semne că apocalipsa se apropie.
Un exemplu tragic este mișcarea religioasă cunoscută sub numele de Poarta Raiului. Membrii acestei mișcări credeau că există o navă spațială ascunsă în coada cometei Hale-Bopp, care a apărut în 1997. Această navă spațială, credeau ei, venea să-i transporte la un nivel superior de conștiință. În martie 1997, 39 de membri ai mișcării Heaven’s Gate s-au sinucis în masă ritualizat printr-o combinație letală de fenobarbital, vodcă și asfixiere.
Alergând după umbre
Poate fi dificil de identificat exact de unde provin astfel de interpretări ale evenimentelor cerești.
În cazul viitoarei eclipse, una dintre imaginile care a alimentat predicțiile despre cea de-a doua venire a lui Isus notează pur și simplu sudul Illinois-ului drept locația în care viitoarea eclipsă se va suprapune pe calea ultimei eclipse de soare nord-americane din 2017.
Din această imagine au apărut două teorii: în primul rând, că aceste eclipse sunt separate de aproximativ șapte ani, ceea ce are o semnificație simbolică în literatura biblică ca un număr care indică completitatea și perfecțiunea. În al doilea rând, la trasarea căilor acestor eclipse pe o hartă, ele par să formeze o cruce.
Unii creștini au considerat aceasta ca o dovadă că eclipsa viitoare este un indiciu că întoarcerea lui Isus este iminentă.
Dar nu există o bază logică pentru această teorie.
Pentru început, eclipsele de soare nu sunt chiar atât de rare pe cât par. O eclipsă de soare are loc atunci când Luna trece între Pământ și Soare și acoperă toată sau o parte din lumina Soarelui. Par rare pentru că afectează doar fâșia îngustă de pământ care cade în umbra Lunii.
Potrivit NASA, au existat în medie 2,5 eclipse pe an în ultimii 1.000 de ani.
Fenomenul a două eclipse care se intersectează este, de asemenea, destul de neremarcabil. Privind o hartă a căilor eclipselor între 2001 și 2025, este clar că eclipsele se intersectează frecvent; din cele 15 eclipse de soare din acest interval de timp, doar două nu s-au intersectat.
S-ar putea argumenta că eclipsele din America de Nord din 2017 și 2024 sunt unice din cauza celor șapte ani care le despart. Dar acest lucru nu este logic în ceea ce privește argumentul mai amplu pe care îl fac unii. Aceste eclipse – pe 21 august 2017 și pe 8 aprilie 2024 – sunt separate nu de șapte ani, ci de șase ani și jumătate, sau 2.422 de zile mai exact. O altă pereche de eclipse care s-au încrucișat în Oceanul Pacific – pe 22 iulie 2009 și 9 martie 2016 – au fost separate de același număr de zile.
Caută și vei găsi
Cele mai multe dintre aceste predicții ale vremurilor de sfârșit sunt înrădăcinate în opiniile evanghelice nord-americane despre apocalipsă, dintre care multe au provenit sau au cel puțin o afinitate cu populara carte a autorului evanghelic Hal Lindsey, „The Late Great Planet Earth”.
În această carte, Lindsey a prezis că apocalipsa va avea loc în anii 1980 și, pentru a argumenta, a îmbinat o serie de evenimente și fenomene disparate pentru a construi o narațiune apocaliptică care a inclus elicoptere sovietice, înființarea statului Israel și război nuclear.
Lindsey a greșit, desigur; anii 1980 nu au adus apocalipsa. Dar acest mod de a gândi – de a căuta să găsească semnificație în diverse evenimente întâmplătoare, cum ar fi eclipsele – persistă printre unii creștini.
Diferența dintre această pereche a eclipselor din 2017 și 2024 și cele din 2009 și 2016 este simplă: cea mai recentă pereche traversează Statele Unite. Tiparele apar atunci când și unde sunt căutate și depind mult de scopurile oamenilor care caută.
A doua venire a lui Isus este incontestabil un subiect de conversație între autorii Noului Testament. Dar este interesant de remarcat că există puține acorduri între acești autori când vine vorba de sincronizare. Ceea ce este prezentat în Evanghelii este diferit de ceea ce este prezentat în scrisorile lui Pavel. Și ambele sunt destul de diferite de ceea ce se găsește în cartea Apocalipsa.
Dar acești autori împărtășesc sentimentul că momentul „sfârșitului” este în cele din urmă misterios și necunoscut. Și acest lucru ar sugera că încercarea de a prezice un astfel de timp prin intermediul unor lucruri precum eclipsele nu este „biblic”.
Articol preluat de la: ziare.com