Vineri, 31 Mai 2024, ora 04:04
169 citiri
Rusia a câștigat sute de kilometri pătrați pe frontul din Ucraina în 2024, iar evoluția conflictului rămâne într-o continuă dinamică. Acum, noi vești provenite de la alianța nord-atlantică produc panică în biroul lui Vladimir Putin de la Kremlin. Deja sunt 11 țări NATO care permit Ucrainei să lovească cu armele occidentale ținte din Rusia.
De ultimă oră, chiar și cancelarul german Olaf Scholz și-a exprimat acum sprijinul în spatele utilizării de către Ucraina a armelor occidentale pentru a viza teritoriul Rusiei, potrivit Bulgarian Military.
Aceasta marchează o schimbare în poziția lui Scholz din ultimele zile. În 28 mai, liderul german susținuse că nu există niciun motiv pentru a extinde utilizarea armelor occidentale în conflictul ucrainean. El a subliniat că „reguli clare pentru furnizarea de arme germane la Kiev” au fost stabilite și convenite cu Ucraina, iar acestea erau deja în vigoare.
Un fizician celebru a răspuns la o întrebare crucială: Credeți că există Dumnezeu? VIDEO
Scholz a afirmat în mod constant că scopul său politic în Ucraina este „de a preveni escaladarea conflictului într-un război mult mai mare” în Europa.
Cu toate acestea, după întâlnirea cu președintele francez Emmanuel Macron, care l-a convins să permită utilizarea armelor occidentale împotriva bazelor militare rusești de pe pământul rus, Scholz și-a ajustat poziția.
La acel moment, el a indicat că Ucraina ar putea folosi armele care i-au fost furnizate „în cadrul dreptului internațional”. Acest lucru, după cum notează Politico, permite utilizarea lor împotriva unui agresor, în acest caz, Rusia.
Boala ciudată în care îți pierzi controlul, însă mulți nu își dau seama: Poate dura între 7 și 16 ani
În aceeași zi, secretarul de presă al lui Scholz, Steffen Hebestreit, a oferit claritate cu privire la poziția lui Scholz. El a declarat: „Acțiunile defensive ale Ucrainei nu se limitează la propriul teritoriu; se pot extinde pe teritoriul Rusiei.” Cu toate acestea, Hebestreit a subliniat că nu poate dezvălui acordurile specifice cu Kiev privind utilizarea armelor germane din cauza confidențialității.
Potrivit lui Hebestreit, declarațiile cancelarului despre un „consens” cu Ucraina pentru a nu lovi teritoriul rusesc, făcute în februarie anul trecut, reflectau faptele de la acea vreme, dar s-ar putea să nu se aplice în viitor.
Între timp, surse confidențiale au declarat pentru Politico că Statele Unite ar putea, de asemenea, să își reconsidere poziția cu privire la utilizarea de către Ucraina a armelor occidentale în atacurile împotriva Rusiei. Americanii au menționat că încă nu s-a luat nicio decizie, dar administrația Biden părea să urmeze un model familiar de „prudență inițială urmată de o decizie”.
Declarație alarmantă a unui general rus: Putin ar putea lua înapoi 3 orașe NATO, pentru a îndrepta istoria
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut recent membrilor alianței să permită Ucrainei să folosească armamentul furnizat împotriva țintelor rusești. Această conversație a căpătat amploare în urma avansării armatei ruse în regiunea Harkov.
În prezent, unsprezece țări occidentale au convenit să permită Ucrainei să vizeze bazele militare de pe teritoriul Rusiei folosind armele lor. Aceste țări includ Franța, Regatul Unit, Țările de Jos, Polonia, Suedia, Finlanda, Republica Cehă, Lituania, Letonia, Estonia și Canada.
Articol preluat de la: ziare.com