Rusia și Ucraina sunt blocate într-un impas în primele linii ale războiului lor și cele două părți trebuie să se așeze și să negocieze încetarea conflictului, a declarat dictatorul din Belarus.
Alekandr Lukașenko, care este un aliat al președintelui rus Vladimir Putin, a descris starea actuală a conflictului drept „cap la cap, până la moarte, înrădăcinată. Oamenii mor”.
„Sunt destule probleme de ambele părți și, în general, situația este acum serios în impas: nimeni nu poate face nimic să-și consolideze poziția sau să avanseze în mod substanțial”, a spus el.
Lukașenko, care a oferit teritoriul țării sale ca rampă de lansare pentru invazia Ucrainei de către Putin în 2022, a spus că cererile Ucrainei ca Rusia să părăsească teritoriul său trebuie rezolvate la masa de negocieri „pentru ca nimeni să nu moară”.
„Trebuie să ne așezăm la masa negocierilor și să ajungem la un acord”, a spus Lukașenko într-un videoclip cu întrebări și răspunsuri postat pe site-ul agenției de știri de stat BelTA din Belarus. „Așa cum am spus odată: nu sunt necesare condiții prealabile. Principalul lucru este să fie dată comanda „stop”.
Rusia a angajat probabil părți din cel puțin opt brigăzi în luptele pentru capturarea orașului Avdiivka, iar forțele care operează acolo au suferit probabil unele dintre cele mai mari rate de pierderi din 2023, se arată în ultimul raport al Ministerului britanic al Apărării, publicat la 28 octombrie, potrivit New Voice of Ukraine.
„Aceste elemente au suferit probabil unele dintre cele mai mari rate de pierderi ale Rusiei din 2023 până acum”, au scris analiștii britanici.
O brigadă din armata rusă poate include între 2.000 și 8.000 de soldați, potrivit informațiilor din surse deschise.
Pe de altă parte, ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, a afirmat la 28 octombrie că pierderile rusești în luptele de la Avdiivka se ridică la aproximativ 4.000 de soldați, în timp ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski anunța cu o zi înainte că Rusia a pierdut cel puțin o brigadă încercând să captureze orașul.
„Livrările suplimentare de ATACMS ne vor permite să țintim mai eficient infrastructura militară și posturile de comandă aflate în spatele liniilor inamice din teritoriile ucrainene ocupate”, a transmis ministerul ucrainean al apărării în comunicatul citat.
SUA au anunțat un nou pachet de ajutor militar în valoare de 150 de milioane de dolari pentru Ucraina la 26 octombrie 2023.
Totodată, în ultima evaluare a situației de pe câmpul de luptă Ministerul britanic al Apărării a precizat că bloggerii militari ruși (de obicei bloggeri naționaliști, pro-război) au „avut critici dure la adresa tacticilor militare în cadrul operațiunii”.
Blogerii militari ruși au criticat în mai multe rânduri performanțele slabe ale Rusiei pe câmpul de luptă și aparenta incapacitate de a apăra teritoriul rusesc de atacurile ucrainene.
Aceasta reprezintă o dilemă din ce în ce mai mare, a subliniat Ministerul britanic al Apărării, în condițiile în care „liderii politici cer confiscarea și mai multor teritorii, dar armata nu poate genera acțiuni ofensive eficiente la nivel operațional”.
Într-o actualizare, vineri, Statul Major General ucrainean a declarat că armata „menține cu fermitate apărarea și provoacă pierderi semnificative” trupelor rusești, adăugând că acestea nu renunță la încercările lor de a înconjura orașul, potrivit Reuters.
Avdiivka, situat la aproximativ 25 km de Donețkul ocupat de ruși, este înconjurat de teritorii controlate de ruși la nord, est și sud, doar vestul fiind liber pentru ca trupele Kievului să se reaprovizioneze și să evacueze soldații.
Orașul, care găzduiește o vastă cocserie, este atacat încî din 2014, când a izbucnit conflictul dintre Ucraina și forțele separatiste susținute de Rusia. Vitali Barabaș, șeful administrației militare din Avdiivka, a declarat că atacurile reînnoite ale Rusiei pentru capturarea orașului sunt cele mai importante din 2014 încoace.
Articol preluat de la: ziare.com