International

Duc spre boli de inimă și atac cerebral

4 minute necesare pentru a citi articolul

Orice om care a consumat un pachet de chipsuri, un bol de floricele sau o mână de alune, simte nevoia să bea un pahar cu apă la scurt timp. Acesta este un semn clar că gustarea a fost sărată, însă consumul moderat de sare, sub 6 grame pe zi nu este nociv. Însă depășirea acestui nivel poate provoca, în timp, hipertensiune arterială, crescând riscul de boli de inimă, susțin experții.

„Sarea este o cerință necesară pentru a mânca – și nu pentru aromă”, spune Pippa Hill, nutriționist și fondator al The Weight Loss Guru, potrivit Daily Mail.

Sarea de masă, cunoscută și sub numele de clorură de sodiu, conține aproximativ 40% sodiu, un nutrient esențial.

„Mâncat în cantitate mică, sodiul ajută la conducerea impulsurilor nervoase, la contracția musculară și la relaxare și ajută la menținerea echilibrului de apă și minerale”, spune doamna Hill.

„Lipsa de sare poate duce la crampe musculare, greață, oboseală și amețeală.” Cu toate acestea, consumul a mai mult de 6 g pe zi recomandat de National Health Service (NHS) din Marea Britanie pentru adulți – echivalent cu aproximativ o linguriță – poate fi dăunător sănătății dumneavoastră.

Veste teribilă primită de omenire: Europa și America aruncate într-o altă climă

„Un aport ridicat de sare perturbă echilibrul natural de sodiu din organism”, spune Olivia Burley, nutriționist asociat, care lucrează la Programul NHS de Prevenire a Diabetului.

Acest lucru poate duce la hipertensiune arterială, explică ea: „Hipertensiunea arterială este o afecțiune în care tensiunea arterială rămâne crescută în timp, ceea ce poate crește riscul de boli cardiace și circulatorii”.

„Exemple de alimente bogate în sare pot fi conservele de pește sau de pasăre, alimentele congelate, cum ar fi carnea, nucile sărate, conservele de fasole, mezelurile, supa și sandvișurile”, spune doamna Hill.

„Dacă vă confruntați cu oricare sau toate aceste simptome de mai jos, este întotdeauna cel mai bine să solicitați sfatul medicului”, ne sfătuiește doamna Burley.

1.Dureri de cap

„Aceste dureri de cap tind să fie mai dureroase decât una ușoară, dând o senzație de pulsație pe măsură ce vasele de sânge sunt în curs de extindere”, spune doamna Hill. „Ele tind să apară între o oră sau două după ce ai mâncat, pe măsură ce nivelul de sodiu crește prin organism”.

Acestea pot apărea mai repede dacă aveți hipertensiune arterială sau suferiți de dureri de cap cronice în general, dar pot fi deseori rezolvate prin rehidratare. „Deoarece nivelurile apei sunt dezechilibrate, bea mai multă apă și vei putea reduce și scăpa de durerea de cap.”

Descoperire surprinzătoare despre sănătatea inimii: Consumul zilnic al unor alimente, la fel de bun ca 4.000 de pași

2.Picioare și mâni umflate

Cunoscută și sub numele de edem, umflarea degetelor, gleznelor sau picioarelor poate fi o reacție întârziată la un vârf de sodiu. „Când se consumă prea multă sare, organismul reține sodiul suplimentar și crește lichidul din afara celulelor”, explică doamna Burley.

„Acest lucru face ca rinichii să aibă o funcție redusă, să elimine mai puțină apă și, prin urmare, să crească tensiunea arterială”. Umflarea poate apărea mai mult atunci când stați prea mult timp așezat sau în călătorii lungi.

„Acesta nu este un răspuns instantaneu după ce ai mâncat, dar dacă în următoarele 24 de ore după ce ai consumat alimente sărate, observi umflături în aceste zone, ar putea fi o legătură”, spune doamna Hill. „Cel mai bine este să solicitați sfatul medicului dacă acesta este un eveniment în curs de desfășurare, deoarece ar putea fi un semn al unei probleme de sănătate mai grave”.

3.Hipertensiune arterială

„Sarea este cea mai mare cauză a hipertensiunii arteriale”, avertizează doamna Hill. „În doar 30 de minute, consumul de sare în exces va avea o reacție corporală la vasele de sânge”. Numită și hipertensiune arterială, dacă este lăsată netratată, poate crește riscul de probleme grave, cum ar fi atacuri de cord și accident vascular cerebral.

Doamna Hill spune: „Dacă după ce ați luat o dietă sărată, simptomele dumneavoastră includ vedere încețoșată, dureri în piept, cum ar fi o senzație de strângere, palpitații, dificultăți de respirație sau sângerări nazale bruște, ar putea însemna că aveți o tensiune arterială crescută”.

Doamna Burley adaugă: „Hipertensiunea arterială poate deseori să nu aibă simptome și singura modalitate de a vă cunoaște tensiunea arterială este să o monitorizați cu ajutorul unui aparat.”

Este singurătatea bună sau rea pentru sănătatea mintală: Descoperirea care dă totul peste cap

4.Urinări frecvente

„Setea excesivă este un răspuns comun la consumul de alimente sărate și duce în mod natural la o creștere a consumului de lichide, provocând urinare excesivă”, spune doamna Burley. Transmițând semnalul că trebuie să bei mult, organismul urmărește să elimine acumularea de sare în exces.

„Deși consumul mai multor lichide ca răspuns la creșterea cantității de sare este unul dintre principalele motive pentru producția de urină, ar putea fi un simptom al altor afecțiuni precum poliuria, prin urmare, controalele medicale sunt cele mai bune”.Citeste articolul complet pe ziare.com

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *