Un nou studiu condus de către dr. Elsie Kodjoe de la Spitalul Regional Piedmont Athenes, Georgia, Statele Unite și prezentat la Conferința anuală a Colegiului American de Cardiologie dezvăluie o gravă problemă de sănătate. Experții au constatat că sarea consumată în exces, joacă un rol critic negativ în lupta împotriva bolilor de inimă.
S-a observat că există tendința în rândul americanilor (și nu numai) de a consuma o cantitate dublă de sare față de limita admisă de 2,3 mg/zi, ceea ce duce la agravarea bolilor cardiovasculare și la moarte prematură, în 30% din cazuri, potrivit Study Finds.
O dietă cu conținut scăzut de sodiu poate ajuta oamenii să evite bolile de inimă. Din păcate, aproape toată lumea consumă mult prea multă sare. Cercetătorii au descoperit că nouă din 10 pacienți cu boli de inimă consumă mai mult de două ori mai multă sare decât recomandă ghidurile de sănătate.
Descoperire neobișnuită a savanților: Ocean gigantic ascuns pe Pământ, având de 3 ori mai multă apă decât celelalte VIDEO
Departamentul Agriculturii din SUA recomandă ca oamenii sănătoși să se limiteze la 2,3 mg/zi – aproximativ o linguriță de sare de masă pe zi. Pentru persoanele care se luptă cu bolile de inimă, liniile directoare sunt și mai stricte. Ghidurile dietetice din SUA sugerează ca pacienții să nu consume mai mult de 1,5 mg/zi.
În ciuda acestui fapt, noul studiu a descoperit că marea majoritate a americanilor trec zilnic de această limită de sare. De fapt, studiul realizat pe 3.100 de persoane cu boli de inimă a arătat că 89% au depășit 1,5 mg de sare în fiecare zi. În general, participantul mediu cu boli cardiovasculare a raportat un consum de 3,096 mg de sodiu pe zi. Aceasta este puțin mai mică decât media națională pentru aportul zilnic de sare – în prezent se ridică la 3,4 mg/zi, conform Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA.
„Estimarea cantităților de sodiu dintr-o masă poate fi o provocare”, spune Elsie Kodjoe, MD, MPH, rezident de medicină internă la Spitalul Regional Piedmont Athens din Atena, Georgia și autorul principal al studiului, într-un comunicat de presă. „Etichetele alimentelor ajută la estimarea sodiului alimentar prin furnizarea de cantități de sodiu în alimentele ambalate. Cu toate acestea, aderarea la o dietă săracă în sodiu rămâne o provocare chiar și pentru persoanele cu boli cardiovasculare extrem de motivate sa urmeze dieta.”
Descoperirea care îngrozește oamenii: Alimente la fel de periculoase precum cocaina și alcoolul
De ce este atât de importantă limitarea sării pentru sănătatea inimii? Sodiul este de fapt un nutrient esențial care face parte dintr-o dietă echilibrată și sănătoasă. După cum explică dieteticianul Shyla Cadogan, sarea nu este „rea”, este o cerință pentru contractilitatea și relaxarea musculară adecvată, echilibrul fluidelor și mineralelor și semnalizarea nervoasă adecvată. Problemele încep când oamenii folosesc prea mult acest condiment gustos.
Țineți sub control consumul de sare
Kodjoe și echipa sa notează că un consum prea ridicat de sare crește tensiunea arterială, ceea ce poate deteriora vasele de sânge și forțează inima să muncească mai mult. Consumul de prea multă sare poate determina, de asemenea, organismul să rețină excesul de lichid, ceea ce agravează și mai mult unele afecțiuni, precum insuficiența cardiacă.
„Diferența relativ mică în aportul de sodiu sugerează că persoanele cu boli cardiovasculare nu își limitează foarte mult aportul în comparație cu populația generală și, de asemenea, consumă mai mult decât dublu față de ceea ce este recomandat”, adaugă Kodjoe.
„Pentru ca pacienții să adere mai ușor la orientările dietetice, trebuie să găsim modalități mai practice pentru publicul larg de a estima nivelurile de sodiu din alimentație sau, poate, să ia în considerare o reducere a conținutului de sodiu al alimentelor pe care le consumăm chiar de la sursă.”
Toată lumea consumă mult prea multă sare. Studiul a comparat aportul de sodiu în rândul unui grup divers de persoane care se confruntă cu boli cardiovasculare. Toți au fost diagnosticați cu infarct miocardic, accident vascular cerebral, insuficiență cardiacă, boală coronariană sau angină pectorală.
”Pericolul galben” vine peste Rusia: Putin prins în capcană, neavând altă alternativă
Chiar și după ce am analizat factori specifici, inclusiv vârsta, sexul, rasa și istoricul educațional, nu au existat diferențe semnificative în cantitatea de sare pe care oamenii o consumau în fiecare zi. Mai simplu spus, marea majoritate a oamenilor consumă prea multă sare, indiferent de originea lor.
Deci, ce poate face publicul pentru a evita sarea? Cercetătorii recomandă să gătiți mai multe mese acasă. Acest lucru oferă oamenilor mai mult control asupra cantității de condimente pe care le folosesc în alimente. De asemenea, poate ajuta să acordați mai multă atenție etichetelor alimentelor în timpul cumpărăturilor.
„Boala cardiovasculară este reală și este cauza numărul unu de morbiditate și mortalitate la nivel mondial, conform Organizației Mondiale a Sănătății”, conchide Kodjoe. „Aderarea la recomandările privind sarea este una dintre strategiile mai ușoare pe care oamenii le-ar putea adopta cu ușurință pentru a reduce spitalizările, costurile de îngrijire a sănătății, morbiditatea și mortalitatea asociate bolilor cardiovasculare.”
În general, consumul zilnic de prea multă sare în dietă a fost legat de aproximativ 30% dintre decesele cauzate de bolile cardiovasculare, se arată în studiu.
Articol preluat de la: ziare.com