International

Este prea târziu pentru o mobilizare generală, va pierde Ucraina

3 minute necesare pentru a citi articolul

Marti, 20 Septembrie 2022, ora 18:43

179 citiri

Generalul în rezervă David Petraeus, fost comandant militar american în războiul din Irak, comandant șef în Afganistan și fost director al CIA, a declarat într-un interviu pentru CNN că Ucraina va triumfa, cel mai probabil, în războiul declanșat de Rusia.

„S-a schimbat fundamental și, în mod normal, sunt destul de precaut în acest sens, dar valul s-a schimbat în mod clar, deoarece succesul acestei ofensive, pe cât de important este pe teren, reflectă o dezvoltare extrem de importantă: Ucraina a fost incomparabil mai bună decât Rusia în ceea ce privește recrutarea, pregătirea, echiparea, organizarea și angajarea de forțe suplimentare. Rusia s-a chinuit să facă exact asta, ducând literalmente lipsă de soldați, tancuri, muniție, vehicule de luptă și așa mai departe“, a spus Petraeus.

El a remarcat că „Ucraina este susținută superb de SUA și NATO, în timp ce Rusia, chiar dacă ar declara astăzi mobilizarea generală, nu ar putea inversa această realitate fundamentală. Deci implicațiile sunt grave. Sunt foarte, foarte clare“.

„Ucraina va experimenta lupte grele, mai multe victime, mai multe lovituri de pedepsire ale Rusiei asupra infrastructurii civile. Dar cred că, cu timpul, Ucraina va relua teritoriul pe care Rusia l-a ocupat din 24 februarie. Și ne putem închipui de-acum și că ar putea relua Crimeea și Donbasul“. subliniază fostul șef al CIA.

Va fi mai rău decât a fost în Afganistan

„Apropo de ceea ce se întâmplă pe linia frontului, în zonele rusești se remarcă o activitate insurgentă desfășurată de ucraineni. Deci, din nou, asta va lua timp. Vor fi lupte grele. Dar aceasta este o situație dezastruoasă pentru Rusia. Și nu sunt sigur că toată lumea recunoaște că va fi mai rău decât a fost în Afganistan. Aceasta va fi o retragere teribilă și dureroasă pentru ei. Nu mai am nicio urmă de îndoială: Ucraina va prevala, dacă nu va exista o evoluție neprevăzută și dacă vom continua să furnizăm arme. Sunt încrezător că vom continua le oferim tot ce au nevoie pentru a-i ajuta să-și întărească impulsul atins acum și că vom duce acest lucru până la victorie“, mai spune acesta.

Este prea târziu pentru o mobilizare

„Ei bine, o zic din nou, este prea târziu pentru o mobilizare completă. Și dincolo de asta, și-au epuizat baza de antrenament. Nu au vehicule de schimb. Sancțiunile impuse exportului de microcipuri le-au zdrobit baza industrială și așa mai departe. Deci e prea târziu“, subliniază Petraeus.

Cât privește luarea în considerare a armelor nucleare tactice… ƒ„Da, ai putea crea o situație tactică foarte dezastruoasă, dar nu schimbă realitățile fundamentale, acelea că Rusia, pur și simplu, nu poate genera forțele, cu atât mai puțin să le angajeze capabil și competent. Moralul lor este la pământ. Nici măcar nu sunt siguri pentru ce luptă, în afară de salariu sau poate pentru a nu rămâne în spatele gratiilor. Iar trecerea pragului nuclear ar fi atât de profundă, dar beneficiul acestui lucru nu ar fi la fel de profund. Așa că, din nou, cred că Putin se află într-o poziție foarte dificilă. Ceea ce va face acum este să încerce să schimbe narațiunea și să-i învinovățească pe alții și să găsească o modalitate de a explica de ce operațiunea specială a eșuat“, este de părere generalul.

În ceea ce privește reticența europeană și SUA în spune că Ucraina poate adera la NATO, având în vedere ceea ce a făcut Rusia, fostul șef al CIA susține că „trebuie să existe o garanție de securitate la final. Singura garanție credibilă este apartenența la NATO. Și apoi putem spune, uite, ți-ai făcut-o cu mâna ta. Am fost foarte grijulii cu sentimentele tale înainte. Nu am vrut să vă provocăm inutil. Ai declanșat inutil o invadare neprovocată a vecinului tău și acesta este prețul pe care îl vei plăti“.Citeste articolul complet pe ziare.com

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *