International

Experimentul medicilor americani, rezultate neașteptate

3 minute necesare pentru a citi articolul

Metodă nouă de 8 săptămâni ce îți face inima sănătoasă: Experimentul medicilor americani, rezultate neașteptate

Dieta vegană ține inima sănătoasă au constatat medicii asmericani FOTO: Alaska

O echipă de oameni de știință condusă de Universitatea Stanford, California din Statele Unite, care a efectuat un studiu experimental special publicat în revista JAMA Network Open pe 30 noiembrie 2023, a făcut o descoperire importantă pentru oameni. Experții, care au analizat mai multe perechi de gemeni, au constatat că o dietă vegană de 8 săptămâni poate îmbunătăți semnificativ sănătatea inimii.

Astfel, într-o perioadă relative scurtă de doar 2 luni, gemenii care au urmat o dietă vegană experimentală au avut mai puțină insulină, au scăzut în greutate și au diminuat nivelurile unei proteine asociate cu bolile de inimă și accident vascular cerebral, potrivit Science Alert.

Descoperirile oferă încă mai multe dovezi care arată că dietele vegane nu sunt doar cea mai bună opțiune pentru mediu, ci pot fi grozave și pentru oameni. „Pe baza acestor rezultate și gândindu-ne la longevitate, cei mai mulți dintre noi ar beneficia de pe urma unei diete mai bazată pe plante”, explică expertul în nutriție de la Universitatea Stanford, Christopher Gardner.

Un savant de la Stanford creează controverse. Liberul arbitru prezentat și în Biblie nu există: Sunteți de acord?

Pentru studiul lor, cercetătorii au recrutat 22 de perechi de gemeni identici sănătoși – pentru a controla diferențele genetice, de creștere și de stil de viață – și au împărțit gemenii în două grupuri.

Ambele grupuri au primit diete sănătoase care conțineau legume, leguminoase, fructe, cereale integrale, nuci și semințe. Singura diferență a fost că unul din fiecare set de gemeni consuma și ceea ce este considerat o cantitate sănătoasă de carne, în timp ce dieta celuilalt era strict pe bază de plante.

„Acest studiu nu numai că a oferit o modalitate revoluționară de a afirma că o dietă vegană este mai sănătoasă decât dieta convențională a omnivore, dar gemenii au fost, de asemenea, o provocare cu care să lucrezi”, spune Gardner.

Dieta sănătoasă ține inima perfectă și colesterolul scăzut

În primele patru săptămâni ale testului, ambele grupuri au primit mese special pregătite pentru micul dejun, prânz și cină și au primit instrucțiuni stricte cu privire la gustările pe care le-ar putea avea. Acestea au inclus evitarea alimentelor procesate și menținerea unei varietăți echilibrate de grupuri de alimente.

Pentru a doua parte a experimentului, participanții au trebuit să continue dieta făcând cumpărături și gătind singuri, timp de încă patru săptămâni. „Deși scăderea în greutate nu a fost descurajată, designul nostru de dietă nu a inclus o restricție de energie prescrisă și nu a fost intenționat să fie un studiu de scădere în greutate”, scriu Matthew Landry și colegii săi de la Stanford în lucrarea lor.

„Participanților li s-a spus să mănânce până când s-au săturat, pe tot parcursul studiului”. În timp ce ambele grupuri și-au îmbunătățit sănătatea cardiovasculară, gemenii din dieta pe bază de plante au experimentat cele mai mari îmbunătățiri. Nu numai că și-au scăzut nivelul insulinei cu 20 la sută, dar și-au scăzut și nivelul colesterolului cu lipoproteine cu densitate joasă (LDL-C).

Descoperirea doctorilor ce înspăimântă oamenii. Un fenomen neștiut de pe internet te poate înnebuni

Această proteină transportă molecule de grăsime prin corp, în special colesterolul, ceea ce crește riscul de boli cardiovasculare. Nivelul optim de LDL-C este mai mic de 100 mg/DL.

Nivelul mediu înainte de experiment a fost de 118,5 mg/dL pentru persoanele omnivore, care a scăzut la 116,1. În grupul vegan, a trecut de la 110,7 la 95,5 mg/dL. Autorii explică că studiul nu a fost creat pentru a controla aportul de calorii, așa că scăderea LDL-C ar putea fi atribuită celor care urmează o dietă vegană care se confruntă cu pierderea în greutate.

„Am conceput acest studiu ca un studiu de „viață liberă”; astfel, comportamentul de a urma o dietă vegană poate induce schimbările fiziologice pe care le-am observat”, scriu ei.

„Cu toate acestea, mecanismele biologice nu pot fi determinate ca fiind cauzal exclusiv din dieta vegană din cauza variabilelor confuze (pierderea în greutate, scăderea aportului caloric și creșterea consumului de legume).”

Eveniment Quarterly Report

Opinie: Ce caută Ciolacu la Washington?
Opinie: Ce caută Ciolacu la Washington?

Premierul pare să fi mers în SUA pentru palmares, fiindcă nici din program, nici din întâlnirile avute nu rezultă vreun acord semnat, o investiție antamată sau o promisiune făcută pentru…



Articol preluat de la: ziare.com

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.