International

Fenomenul ce lovește masiv populația, cel mai mare din ultimii 30 de ani

2 minute necesare pentru a citi articolul

Joi, 22 Iunie 2023, ora 05:22

430 citiri

Șoc într-o țară cu 1 milion de români: Fenomenul ce lovește masiv populația, cel mai mare din ultimii 30 de ani

Marea Britanie lovită de cea mai mare inflație de bază din ultimii 30 de ani FOTO: Times

Crizele multiple generate de războiul lui Vladimir Putin din Ucraina lovesc fără milă în toată Europa, atât în domeniul energetic, financiar și alimentar. Astfel, datele publicate miercuri, 21 iunie 2023 de către Oficiul Național de statistică de la Londra arată că inflația de bază a crescut în luna mai la 7,1% în Marea Britanie, o țară cu aproximativ 1 milion de români, cea mai mare valoare din ultimii 31 de ani.

Inflația din Regatul Unit a sfidat așteptările privind o încetinire și s-a menținut la 8,7% în mai, în timp ce inflația „de bază” a crescut peste 7% pentru prima dată din 1992, provocând un adevărat șoc la Londra, în rândul populației, potrivit Reuters.

Cifrele exercită presiune asupra Băncii Angliei cu o zi înainte ca aceasta să crească ratele dobânzilor pentru a 13-a oară consecutiv. Piețele monetare văd acum o șansă de 50-50 ca Banca Centrală să majoreze ratele cu până la 50 de puncte de bază la 5% și să creeze o rată de vârf de 6% până în martie viitor.

Descoperire neobișnuită făcută de experți: Un ocean ascuns pe Pământ, cu mai multă apă decât conțin celelalte împreună VIDEO

Pe fondul tuturor veștilor proaste din Regatul Unit – includ date care arată o creștere a datoriei nete a sectorului public peste 100% din producția națională pentru prima dată din 1961 – inflația și traiectoria ratelor mai mari nu au reușit să ridice lira sterlină. Lira sterlină a revenit brusc de la ultimele maxime atât față de dolar, cât și față de euro.

„Costul biletelor de avion a crescut cu mai bine de un an în urmă și este la un nivel mai ridicat decât de obicei în luna mai”, a declarat economistul șef al ONS, Grant Fitzner. „Prețurile în creștere pentru mașinile second-hand, evenimentele cu muzică live și jocurile pe calculator au contribuit, de asemenea, la menținerea inflației ridicate.”

Cine va conduce lumea? Răspunsul este șocant: Următoarea superputere globală șterge lumea unipolară, bipolară și multipolară

„Inflația pare să fi infectat piața forței de muncă și stabilirea salariilor într-o măsură mai mare în Marea Britanie decât în altă parte”, a spus el, adăugând că Banca Angliei este acum mai probabil să majoreze costurile împrumuturilor cu jumătate de punct procentual joi, mai degrabă decât un sfert de punct așa cum era de așteptat.

Șocul este o veste proastă din punct de vedere politic pentru premierul britanic Rishi Sunak, care a promis că va înjumătăți inflația în acest an la aproximativ 5%, și din punct de vedere economic pentru milioane de oameni din Marea Britanie care se confruntă cu o criză a costului vieții și se confruntă o creștere la ratele dobânzii la împrumuturile pe doi ani, care sunt acum peste 6%, conform CNN.

Rata dobânzii la ipoteca tipică din Regatul Unit a crescut de la începutul lunii mai, iar noi creșteri sunt preconizate, deoarece băncile se așteaptă la creșterea costului propriu al împrumutului.Citeste articolul complet pe ziare.com

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.