International

Finlanda caută o ”soluție națională” ca să restrângă și mai mult accesul rușilor pe teritoriul ei

1 minute necesare pentru a citi articolul

Miercuri, 21 Septembrie 2022, ora 22:12

108 citiri

Finlada va pregăti o „soluţie naţională” pentru a restrânge şi mai mult sau chiar a interzice complet accesul cetăţenilor ruşi, a declarat miercuri agenţiei France Presse ministrul de externe Pekka Haavisto, aflat la New York cu ocazia Adunării Generale a ONU.

Din septembrie, autorităţile de la Helsinki au redus cu 90% numărul de vize acordate ruşilor, în contextul reacţiei la invazia Rusiei în Ucraina.

Finlanda a rămas însă singura dintre ţările membre UE care au frontiere comune cu Rusia prin care pot trece cetăţenii ruşi cu vize Schengen. Polonia şi cele trei republici baltice au interzis de la începutul acestei luni accesul majorităţii ruşilor.

Guvernul finlandez intenţionează, potrivit lui Haavisto, să adopte la rândul său o linie mai dură, fie prin adoptarea rapidă a unei legi noi, fie prin aplicarea mai strictă a legislaţiei existente, pentru a „limita sau opri complet traficul turistic” rus.

Ministrul a afirmat că Finlanda „nu mai vrea să fie o ţară de tranzit pentru vizele Schengen emise de alte state”.

Finlanda cere o decizie comună a Uniunii Europene, însă „nu poate fi sigură că aceasta va veni rapid”, a mai arătat Haavisto.

Conform unui sondaj publicat miercuri de cotidianul Ilta-Sanomat, 70% din finlandezi ar dori să nu li se mai elibereze ruşilor vize turistice.

În aceeaşi zi, după ce preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat mobilizarea parţială a rezerviştilor, grănicerii finlandezi au raportat că situaţia la frontieră este normală şi au dezminţit zvonuri apărute online despre cozi de câţiva kilometri la ieşirea din Rusia.Citeste articolul complet pe ziare.com

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *