International

Fizicienii de la Oxford și Cambridge confirmă după peste 100 de ani VIDEO

3 minute necesare pentru a citi articolul

Miercuri, 22 Mai 2024, ora 01:30

125 citiri

Predicția uluitoare a lui Einstein: Fizicienii de la Oxford și Cambridge confirmă după peste 100 de ani VIDEO

O predicție a celebrului Albert Einstein a fost confirmată după 100 de ani FOTO: Scinece Alert

În urmă cu peste 100 de ani, în 1915, celebrul om de știință Albert Einstein făcea o predicție uluitoare. Acum, un studiu nou realizat de către fizicieni cunoscuți de la Universitățile Oxford și Cambridge, publicat în revista Monthly Notices of the Royal Astronomical Society confirmă un aspect prezentat în teoria gravitației savantului german.

Acesta spunea că există un punct în care materia din spațiu se oprește în jurul găurii negre și cade drept în jos, plonjând brusc dincolo de punctul fără întoarcere.

Mecanica detaliată a modului în care materia cade pe o gaură neagră din afara orizontului evenimentelor a fost dezvăluită într-o nouă lucrarea mai multor fizicieni, potrivit Science Alert.

Acum, în datele referitoare la razele X ale unei găuri negre active, am văzut în sfârșit dovada că această „regiune de adâncire” există.

Noua metodă a spionului KGB Vladimir Putin: Creatura rusă găsită de CIA în SUA care tulbură mințile americanilor

„Teoria lui Einstein a prezis că această cufundare finală va exista, dar aceasta este prima dată când am reușit să demonstrăm că se întâmplă”, spune fizicianul teoretician Andrew Mummery de la Universitatea Oxford din Marea Britanie. „Gândește-te ca la un râu care se transformă într-o cascadă – până acum ne-am uitat la râu. Aceasta este prima vedere a cascadei.”

Materia care se îndreaptă spre o gaură neagră nu urmează o linie dreaptă. Se învârte în jur, ca apa care se învârte, în spirală, inexorabil spre o scurgere. Aceasta nu este o comparație inutilă: atât de potrivită este comparația că oamenii de știință folosesc vârtejuri de apă învolburate pentru a studia mediile din jurul găurilor negre.

Studierea găurilor negre în sine este puțin dificilă, deoarece spațiu-timpul deformat din jurul lor este extrem. Dar, cu peste 100 de ani în urmă, lucrarea teoretică a lui Albert Einstein a prezis că, la o anumită apropiere de gaura neagră, materia nu va mai putea urma o orbită circulară stabilă și va cădea drept în jos – ca apa peste buza acelei scurgeri analoge.

Un nou mister descifrat la Marea Piramidă din Egipt: Descoperire după 4.200 de ani făcută de americani VIDEO

Nu există niciun motiv să credem că nu este cazul – materia trebuie să traverseze orizontul evenimentelor cumva, iar teoria gravitației lui Einstein din 1915 a rezistat la o analiză generală – dar ceea ce astrofizicienii nu au fost siguri este dacă am fi sau nu capabili să o detectăm.

Munca lui Mummery și a colegilor săi de la Universitățile Cambridge, ambele din Marea Britanie și Virginia, SUA, a avut mai multe părți. Una dintre acestea a fost dezvoltarea de simulări numerice și modele care descriu regiunea plonjării pentru a dezvălui tipul de lumină pe care o emite. După aceea, au avut nevoie de dovezi observaționale care să conțină aceeași emisie de regiune.

Gaura neagră în cauză se găsește într-un sistem aflat la aproximativ 10.000 de ani lumină depărtare numit MAXI J1820+070. Acest sistem conține o gaură neagră de aproximativ 8,5 ori masa Soarelui – și o stea însoțitoare binară, din care gaura neagră scoate materialul pe măsură ce perechea de obiecte orbitează, hrănindu-se în rafale care se manifestă prin pâlpâire de raze X.

SUA s-au săturat de jocul dublu al unei țări occidentale cu Rusia: Represaliile Americii lovesc din plin

Astronomii au urmărit această gaură neagră pentru a înțelege mai bine comportamentul ei, astfel încât cercetătorii au putut să acceseze date de foarte înaltă calitate obținute cu ajutorul instrumentelor cu raze X NuSTAR și NICER pe orbita joasă a Pământului. În special, s-au concentrat asupra unei izbucniri de raze care a avut loc în 2018.

Studiile anterioare au observat că a existat o strălucire suplimentară detectată în observațiile acestei izbucniri, care nu a putut fi explicată.

Quarterly Report - Editia 4



Articol preluat de la: ziare.com

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.