International

Fostul director al CIA, generalul american David Petraeus anunță verdictul privind succesorul lui Putin

3 minute necesare pentru a citi articolul

Fostul director al CIA, generalul american David Petraeus anunță verdictul privind succesorul lui Putin

Generalul David Petraeus anunță 2 variante privind succesorul lui Putin FOTO: Britannica

Lumea tocmai a primit un indiciu privind un viitor tentant pentru Rusia, dar posibil și mai periculos, fără președintele rus Vladimir Putin la putere. Ca urmare, mizele occidentale în războiul din Ucraina au crescut semnificativ. Însă, generalul în retragere David Petraeus, fostul director al CIA, anunță verdictul privind posibilul succesor al lui Putin.

A fost un week-end plin de revolta Wagner din Rusia, în care șeful mercenarilor Evgheni Prigojin a batjocorit în mod flagrant Kremlinul, înainte de a renunța la marșul său asupra Moscovei, a evocat istoria plină de sânge a revoluțiilor și loviturilor de stat din istoria Rusiei, potrivit CNN.

Omul puternic de la Kremlin părea să clipească la o confruntare militară cu luptătorii Grupului Wagner ai lui Prigojin – într-un act în care putea să-și piardă puterea. Dar sfidarea lui Prigojin – și retragerea lui Putin, care l-a acuzat de trădare, dar apoi a acceptat un acord care să-l lase aparent să scape în exil în Belarus câteva ore mai târziu – au făcut cele mai adânci găuri în autoritatea președintelui rus într-o generație la putere.

Declarația lui Putin ce îi poate aduce moartea. Un președinte vorbește despre uciderea liderului rus

Acum nu există nicio îndoială că războiul declanșat de Putin pentru a șterge Ucraina de pe hartă reprezintă o amenințare existențială pentru supraviețuirea sa politică. Restul lumii trebuie să se ocupe acum de implicații.

Și, deși este posibil ca o spargere a regimului Putin să prezinte un eventual colaps care ar putea înlătura una dintre provocările majore ale politicii externe ale Washingtonului – o nouă confruntare în stilul Războiului Rece cu Rusia – nimeni din Washington nu pariază pe asta.

Rusia la răscruce, are două variante

„Nu cred că vrem ca o țară care se întinde pe 11 fusuri orare și care include republici din Federația Rusă cu mai multe grupuri etnice și sectare diferite să se destrame”, a declarat generalul în retragere David Petraeus, la postul CNN, în emisiunea „Starea Uniunii”.

„Este acesta începutul sfârșitului lui Putin? Nu stim. Cine îl urmează, dacă acesta este cazul, va fi și mai dictatorial, ceea ce ne temeam că ar fi cazul dacă Prigojin ar fi avut succes?

Ar putea exista un lider pragmatic (într-o altă variantă) care să intervină și să-și dea seama ce eroare catastrofală a fost acest întreg efort al Rusiei din Ucraina și să realizeze că trebuie să obțină cumva o abordare mai rațională a Europei și a Occidentului?” s-a întrebat Petraeus, fost director CIA. „Multe, multe necunoscute.”

Amenințarea ascunsă a Rusiei: Ar putea da o lovitură colosală SUA și Europei, paralizând totul în lume VIDEO

„Suntem cu toții poate încântați să vedem că stăpânirea lui Putin asupra puterii este mai zdruncinată și că statul este mai fragil decât am crezut, dar ar trebui să ne gândim și la ce se va întâmpla în continuare”, a spus Robert English, expert în probleme privind Rusia și estul Europei, care conduce Școala de Relații Internaționale de la Universitatea din California de Sud.

„Probabil va fi cineva ca un Prigojin sau un alt fel de lider militar care pretinde puterea, nu un liberal precum Alexei Navalnîi sau acești alți critici liberali ai lui Putin, ci un populist de dreapta care face apel la aceeași anti-elite, instincte anticorupție, dar au tendințe dictatoriale brutale proprii”, a spus English.

Presupunerea administrației de la Washington este că armistițiul anunțat în grabă, intermediat de președintele belarus Alexander Lukașenko, care l-a determinat pe Prigojin să-și oprească înaintarea asupra Moscovei, este departe de sfârșitul poveștii. „Este prea devreme pentru a spune exact unde se va duce asta”, a declarat duminică secretarul de stat Antony Blinken la „Starea Uniunii” de la CNN. „Bănuiesc că aceasta este o imagine în mișcare.”

În același timp, există sentimentul că Putin – a cărui guvernare s-a bazat mult timp pe capacitatea sa de a menține diferite facțiuni de sub el calmate – și-a văzut credibilitatea ca lider grav rănită.Citeste articolul complet pe ziare.com

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.