International

Imagini care amintesc de Primul Război Mondial. Cum arată tranșeele transformate de vremea severă pe frontul din Ucraina VIDEO

3 minute necesare pentru a citi articolul

Duminica, 27 Noiembrie 2022, ora 15:30

0 citiri

În ajunul iernii, contraofensiva Forțelor Armate a încetinit conform așteptărilor, dar în curând are toate șansele de redresare.

Forțele armate ale Kievului continuă să elibereze pământul ucrainean de invadatorii ruși din estul și sudul țării, dar ritmul înaintării lor a încetinit semnificativ în ultimele zile. Acest lucru se datorează condițiilor meteorologice nefavorabile, dar potrivit prognozelor se vor schimba în următoarele câteva săptămâni. Atunci forțele de ambele părți devin mai active, cred experții Institutului pentru Studiul Războiului (ISW).

Analiștii spun că ritmul operațiunilor va crește probabil în următoarele câteva săptămâni, pe măsură ce temperaturile scad și solul îngheață pe câmpul de luptă. Rapoartele ucrainene și rusești din zonele critice din prima linie din estul și sudul Ucrainei, inclusiv Svatove, Bakhmut și Vugledar, indică faptul că operațiunile de pe ambele părți sunt în prezent îngreunate de ploile abundente și, ca urmare, de noroi.

Imagini cu soldați ucraineni stând în tranșeele pline de apă și noroi din Bahmut au fost distribuite pe rețelele de socializare, șocând prin similitudinea cu scenele Primului Război Mondial.

Soldații au ajuns să doarmă în tranșee unde apa e până la glezne sau chiar mai rău, fiind improvizate paturi din diferite obiecte. Mai mult, temperaturile au scăzut drastic.

Imaginile care s-au viralizat sunt cu soldați din Bahmut, fiind intens distribuite pe rețelele de socializare.

„În timp ce civilii ucraineni se confruntă cu probleme cu electricitatea, căldura și rețeaua în majoritatea regiunilor, apărătorii noștri din Bahmut luptă pentru libertatea Ucrainei în astfel de condiții”, a scris și Anton Gherașenko, consilier în cadrul Ministerului ucrainean de Interne, distribuind la rândul său un videoclip cu soldații ucraineni.

Unii internauți au alăturat imagini din Bahmut cu imagini din Primul Război Mondial. Iar din fotografii se poate observa similititudinile între cele două momente, chiar dacă între ele au trecut mai bine de 100 de ani.

Însă războiul de tranșee devine uneori o constantă a conflictelor militare, fiind vorba de o luptă de poziții.

Temperaturile din Ucraina sunt prognozate să scadă în cursul săptămânii viitoare, ceea ce este probabil să înghețe solul și să crească mobilitatea de ambele părți. Temperaturile din zonele din nord-estul Ucrainei, cum ar fi de-a lungul liniei Svatove-Kreminna, vor scădea la maxime zilnice apropiate de zero în perioada 28 noiembrie – 4 decembrie. Probabil că va dura câteva zile pentru ca pământul să se întărească. Aceasta înseamnă că vor fi create condiții de sol pentru a crește ritmul operațiunilor în Ucraina în weekendul 3-4 decembrie și săptămâna viitoare.

ISW notează că nu este încă clar dacă oricare dintre părți se pregătește să reia operațiunile ofensive sau contraofensive majore la acel moment, dar factorii meteorologici care au împiedicat astfel de operațiuni vor începe să dispară.

Forțele rusești au suferit pierderi grele în timpul luptelor din provincia ucraineană Donețk (sud-centrală) și este puțin probabil să realizeze o breșă în această zonă, afirmă Ministerul britanic al Apărării

Cea mai recentă actualizare a serviciilor sale de informații a declarat că zona din jurul orașelor Pavlivka și Vuhledar, în estul Ucrainei, a cunoscut „lupte intense” în ultimele două săptămâni, dar că puține teritorii au fost schimbate.

„Atât Rusia, cât și Ucraina au forțe semnificative angajate în acest sector, iar infanteria navală rusă a suferit pierderi grele.Această zonă rămâne puternic disputată, probabil parțial pentru că Rusia evaluează că zona are potențial ca punct de lansare pentru o viitoare avansare majoră spre nord, pentru a captura restul regiunii Donețk, aflată sub controlul ucrainean.”, se arată în postarea ministerului de pe Twitter.

Cu toate acestea, este puțin probabil ca Rusia să fie capabilă să concentreze suficiente forțe de calitate pentru a realiza o avansare operațională.Citeste articolul complet pe ziare.com

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *