International

Împrumut fără precedent acordat Ucrainei de FMI. ”Este o decizie importantă pentru victorie și redresare”

2 minute necesare pentru a citi articolul

Vineri, 31 Martie 2023, ora 23:45

216 citiri

Împrumut fără precedent acordat Ucrainei de FMI. ”Este o decizie importantă pentru victorie și redresare”

FMI a aprobat un pachet de finanțare în valoare de 15,6 miliarde de dolari FOTO Twitter

Fondul Monetar Internațional a aprobat acordarea unui împrumut record de 15,6 miliarde de dolari Ucrainei. Consiliul de administrație al FMI a semnat deja acest pachet de ajutor, scrie Bloomberg vineri, 31 martie, citând o sursă.

FMI a aprobat în cele din urmă primul împrumut al instituției pentru o țară aflată în război.

Astăzi, Consiliul executiv al FMI a aprobat un pachet de finanțare pe patru ani pentru Ucraina în valoare de 15,6 miliarde de dolari. El ar trebui să ajute Kievul să acopere nevoile financiare urgente pe fondul războiului cu Federația Rusă. Acest împrumut este cel mai mare pentru Ucraina de la începutul războiului pe scară largă cu Federația Rusă, din februarie 2022.

„Un grup de creditori ai Ucrainei a susținut un acord fără precedent care impunea FMI să modifice regulile de creditare, asigurându-se că vor prelungi moratoriul privind rambursarea datoriilor pe durata programului”, se arată în raport.

Creditorii în acest caz sunt Canada, Franța, Germania, Japonia, Marea Britanie și SUA. Ei au cerut altor creditori să ajute la restabilirea solvabilității Ucrainei, a cărei economie s-a micșorat cu aproximativ o treime de când Rusia a invadat anul trecut.

Prim-ministrul Ucrainei, Denis Șmihal a comentat știrea pe Twitter. „Acest lucru va ajuta la finanțarea deficitului bugetar și la menținerea stabilității macrofinanciare. Este o decizie importantă pentru victorie și redresare”, a scris el.

Se știe că programul de finanțare al Ucrainei va consta în două etape. Pe parcursul primei, care va dura 12-18 luni, Kievul va lua măsuri pentru consolidarea stabilității fiscale, externe, a prețurilor și financiară, inclusiv desființarea finanțării monetare.

În a doua etapă, Ucraina va trece la reforme mai ample pentru a consolida stabilitatea macroeconomică și a sprijini redresarea și reconstrucția țării. În special, acest lucru este necesar în cadrul aspirației de a adera la Uniunea Europeană. Potrivit FMI, în această perioadă, Ucraina este de așteptat să revină la fundamentele politicii de dinainte de război, inclusiv un curs de schimb flexibil și un regim de reducere a inflației.

„Prognozele FMI pentru economia Ucrainei în acest an variază de la o contracție de 3% la o creștere de 1% după o scădere de 30% în 2022”, scrie Bloomberg.Citeste articolul complet pe ziare.com

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *