Marti, 05 Decembrie 2023, ora 05:05
110 citiri
Proiectul primei Strategii Industriale de Apărare Națională a SUA arată că nici măcar marile companiile americane nu pot produce arme suficient de rapid pentru a satisface cererea globală existentă (inclusiv în Ucraina) și pe fundalul unui posibil conflict cu China. Strategia, care va fi lansată în săptămânile următoare de șeful pentru achiziții de la Pentagon, William LaPlante, este o privire cuprinzătoare asupra a ceea ce este nevoie pentru a valorifica expertiza micilor firme de tehnologie în timp ce finanțează și sprijină companiile tradiționale de arme.
În forma sa actuală, baza industrială de apărare din SUA „nu are suficient potențial, capacități, eficiență operațională și stabilitate necesare pentru a satisface rapid și extensiv întreaga gamă de nevoi de producție militară”, potrivit unei versiuni preliminare a raportului obținut de Politico.com.
Documentul, din 27 noiembrie, adaugă că „este la fel de important ca antreprenorii tradiționali din apărare să fie forțați să răspundă conflictelor moderne cu viteza, amploarea și flexibilitatea necesare pentru a răspunde cerințelor dinamice ale unui conflict modern major”.
America produce cele mai bune arme din lume, dar nu le poate produce suficient de repede
Raportul notează că America produce cele mai bune arme din lume, dar nu le poate produce suficient de repede.
„Această disparitate prezintă un risc strategic din ce în ce mai mare, pe măsură ce Statele Unite se confruntă cu imperativele susținerii operațiunilor de luptă active… conținând în același timp o amenințare mai mare și mai avansată din punct de vedere tehnologic care se profilează în regiunea Indo-Pacific”, se arată în raport.
Vorbind la Forumul Național de Apărare Reagan din California, Laplante a spus că strategia va fi implementată ca un „parteneriat” cu industria. Pentru ca și companiile să-și extindă capacitatea de producție, au nevoie ca Ministerul Apărării să-și definească clar nevoile viitoare de achiziții, astfel încât să poată investi în noi fabrici, cercetare și dezvoltare.
„În primul rând, noi, guvernul, trebuie să arătăm că ne angajăm în munca noastră și că vom continua să facem acest lucru primind finanțare. Trebuie să avem discuții comune despre ceea ce veți pune în [construcție] și apoi ce va pune guvernul”, a spus Laplante.
Reprezentanții industriei de apărare, dezamăgiți
Unii care au văzut proiectul de raport sunt dezamăgiți de ceea ce spun că este o lipsă de recomandări ferme. Un consilier al industriei de apărare a numit-o „neconvingătoare”, spunând că nu se concentrează pe soluții pe termen lung la problemele lanțului de aprovizionare care afectează industria de apărare.
Raportul notează că, de la Războiul Rece, industria de apărare din SUA s-a micșorat din cauza fuziunilor, în timp ce China a devenit un „centru industrial global” în construcțiile navale, minerale critice și microelectronică în ultimii 30 de ani. Industria Chinei „depășește cu mult capacitatea nu numai a Statelor Unite, ci și producția combinată a aliaților noștri cheie europeni și asiatici”.
Documentul spune că SUA trebuie să recunoască că „nu toate răspunsurile se află acasă”: „Trebuie să încurajăm participanții de toate tipurile: mari și mici, autohtoni și străini, precum și pe cei fără implicare anterioară în procesul de înarmare al Departamentul Apărării.”
„Națiunea trebuie să se ralieze pentru o apărare comună… Acest apel la acțiune poate părea că are un preț mare, dar consecințele inacțiunii sau ale eșecului sunt mult mai mari”, concluzionează raportul.
Articol preluat de la: ziare.com