Analiștii militari au subliniat că Rusia a câștigat teritorii de 400 de kilometri pătrați din Ucraina în anul 2024, anunțând că liderul de la Kremlin nu renunță la intenția de a pune mâna pe toată țara vecină. Dar acum loviturile mârșave ale lui Putin asupra infrastructurii energetice aruncă Ucraina în beznă, iar Kievul devine disperat din cauza lipsei munițiilor. Zelenski așteaptă ziua fatidică de 9 aprilie 2024, când Camera Reprezentanților din SUA se întoarce din vacanță și ar putea lua în discuție ajutorul militar de 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina.
O serie de atacuri rusești cu drone și rachete care a început luna trecută a distrus o mare parte din infrastructura energetică a Ucrainei. Luminile se sting în toată Ucraina, în timp ce Rusia intensifică atacurile asupra rețelelor electrice, potrivit iNews.
Repararea generatoarelor distruse și a daunelor produse ar putea dura luni – sau ani –, evidențiază faptul că nevoia Kievului de a-și reface apărarea antiaeriană devine disperată.
1 milion de turiști români afectați: O țară vizitată de ei în 2023 lovită de criză, creșteri de prețuri cu 70%
Dar, cu ajutorul unui ajutor de 60 de miliarde de dolari și al armelor blocate de susținătorii lui Trump din Congresul SUA, Ucraina începe să fie cuprinsă de un puternic sentiment de pesimism – iar unii dintre susținătorii săi se tem că nu va putea reține atacul Rusiei pentru mult mai mult timp.
„Înainte loveau site-urile de distribuție, dar acum lovesc generatoarele. Aceste atacuri recente ocupă 50% din capacitatea de generare a energiei”, spune Orysia Lutsevytch, șefa Forumului Ucrainei din cadrul grupului de reflecție Chatham House din Londra.
Rusia și-a intensificat, de asemenea, ofensiva aeriană cu atacuri asupra instalațiilor de stocare a gazelor naturale ale Ucrainei. Pe 24 martie, Rusia a lansat aproximativ 20 de rachete și drone la depozitul Bilche-Volitsko-Ugerskoye, ceea ce reprezintă aproximativ jumătate din capacitatea totală de stocare a Ucrainei. Țintele recente ale Rusiei au inclus și Barajul Hidroelectric Dnipro, stârnind temeri de un posibil dezastru ecologic.
Americanul nevăzut ce elimină cu precizie militarii ruși: Ucraina are nevoie de două lucruri, nu de tancuri
Iar centrala nucleară Zaporizhzhia din apropiere și-a pierdut conectivitatea la rețea din cauza atacului, punând sistemele sale de răcire în pericol de a se opri. Energoatom, operatorul nuclear de stat, a numit situația „extrem de periculoasă”.
Cât de departe merge Putin în 2024?
Rapoartele de la Washington sugerează că, odată cu aprobarea bugetului federal, Congresul ar putea avea o altă șansă de a transmite Ucrainei pachetul de ajutor de 60 de miliarde de dolari până la sfârșitul acestei luni. Fără el, viitorul Ucrainei pare incert, dar totul s-ar putea rezolva după ce parlamentarii americani se vor întoarce din vacanța de Paște pe 9 aprilie.
Dar, potrivit expertului american în politică Todd Landman de la Universitatea Nottingham, mâna de salvare de 60 de miliarde de dolari rămâne pe muchie de cuțit. „Cele mai recente evoluții vin într-un moment în care Congresul este în pauză, iar dezbaterile se vor relua serios pe 9 aprilie.
Președintele Camerei Mike Johnson merge acum pe o frânghie strânsă între încercarea de a găsi o modalitate de a sprijini Ucraina și de a-și păstra poziția de președinte”, spune el.
Valul de atacuri rusești asupra sistemului energetic al Ucrainei vine în urma unor rapoarte conform cărora Casa Albă a făcut presiuni pe Kiev să nu mai atace rafinăriile rusești de petrol de teama că aceasta va crește prețul petrolului înainte de alegerile prezidențiale din SUA din noiembrie 2024.
Verdictul tragic ce lovește pe cei inconștienți: Noul obicei al oamenilor afectează grav inima, risc cu 20% mai mare
Aceste atacuri, care au început în ianuarie, au reușit să afecteze economia Rusiei dependentă de energie, cu perturbări raportate la exporturile de petrol și produse petroliere, aprovizionarea cu benzină și alți combustibili în Rusia și veniturile Rusiei din exporturile de energie.
„Fără ajutorul militar crucial al SUA care rămâne blocat în Congres și confruntat cu presiuni ipocrite, dar probabil tot mai mari din partea capitalelor occidentale pentru a juca soft cu Rusia în ceea ce privește infrastructura energetică, în timp ce Rusia decimează rețeaua electrică a Ucrainei, calea de urmat este neclară”, potrivit Suriya Evans-Pritchard Jayanti de la Centrul Eurasia al Consiliului Atlantic.
Lusevytch crede că Ucraina și Occidentul se confruntă acum cu crize. „Anul acesta va defini cât de departe va putea ajunge Putin”, spune ea. „În principiu, trebuie să decidem anul acesta, iar decizia este la Washington: dacă reușesc escaladarea sau dacă permit Ucrainei să câștige războiul”.
Articol preluat de la: ziare.com