International

La 106 ani a apărut pe coperta revistei Vogue. Cine e artista care are această onoare

2 minute necesare pentru a citi articolul

Duminica, 02 Aprilie 2023, ora 09:11

206 citiri

La 106 ani a apărut pe coperta revistei Vogue. Cine e artista care are această onoare

Apo Whang-Od are 106 ani FOTO facebook

Vogue Filipine a dezvăluit că Apo Whang-Od este vedeta copertei numărului din aprilie, ceea ce o face pe artista în vârstă de 106 ani, cea mai în vârstă persoană care a apărut vreodată pe prima pagină a revistei Vogue.

Whang-Od – cunoscută și sub numele de Maria Oggay – a perfecționat arta tatuajelor făcute cu mâna încă din adolescență, învățând sub îndrumarea tatălui ei. Locuind în satul de munte Buscalan, la aproximativ 15 ore la nord de Manila, în provincia Kalinga, ea este considerată cea mai veche mambabatok – sau tatuatoare tradițională Kalinga – din țară.

Pe vremuri, tatuajele făcute de mână pe care Whang-Od le creează folosind doar un băț de bambus, un spin dintr-un pomelo, apă și cărbune, erau obținute de războinicii indigeni Butbut.

Acum, vizitatorii internaționali care caută desenele geometrice ce îi poartă semnătura reprezintă o mare parte din clientela ei.

„Vestită ca fiind ultima mambabatok din generația ei, ea a imprimat simbolurile tribului Kalinga – care semnifică puterea, curajul și frumusețea – pe pielea a mii de oameni care au făcut pelerinajul la Buscalan”, a scris Vogue Filipine într-o postare pe rețelele de socializare.

Arta poate fi transmisă doar rudelor de sânge, iar Whang Od își antrenează nepoatele Elyang Wigan și Grace Palicas de câțiva ani.

„Prietenii mei care făceau tatuaje au murit cu toții”, a declarat Whang Od pentru CNN Travel în 2017.”Eu sunt singura rămasă în viață care mai face tatuaje. Dar nu mi-e teamă că tradiția se va sfârși, pentru că îi antrenez pe următorii maeștri ai tatuajelor.Tradiția va continua atâta timp cât oamenii vor continua să vină să-și facă tatuaje”, a adăugat ea.

„Atâta timp cât voi putea vedea bine, voi continua să fac tatuaje. Mă voi opri atunci când vederea mea va deveni încețoșată”, a mai afirmat femeia.

Redactorul-șef al Vogue Filipine, Bea Valdes, a declarat că personalul publicației a decis în unanimitate că Whang-Od ar trebui să meargă pe copertă: „Am simțit că ea reprezintă idealurile noastre despre ceea ce este frumos în cultura noastră filipineză”

Înainte de apariția lui Whang-Od în Vogue Filipine, recordul pentru cel mai vârstnic model de copertă Vogue era deținut de actrița Judi Dench, care a apărut pe coperta revistei British Vogue în 2020, la vârsta de 85 de ani.Citeste articolul complet pe ziare.com

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *