Miercuri, 29 Mai 2024, ora 01:19
33 citiri
Un nou studiu efectuat de către un grup de experți de la mai multe universități din Italia și publicat în revista Nutrients pe 22 mai 2024, a făcut o descoperire importantă pentru sănătate. Experții au constatat că nivelul scăzut de vitamina D din organism este strâns legat de un risc crescut de o boală gravă la adulții în vârstă, diabet.
Potrivit Atlasului de Diabet al Federației Internaționale de Diabet (IDF), prevalența diabetului zaharat la persoanele cu vârsta cuprinsă între 20 și 79 de ani a fost de 536,6 milioane de persoane în 2021 și se estimează că va crește la 783,2 milioane până în 2045, potrivit News Medical.
Prevalența diabetului este cea mai mare în rândul adulților în vârstă, în special în rândul celor în vârstă de 75–79 de ani, ceea ce duce la o creștere substanțială a cheltuielilor cu sănătatea în viitorul apropiat.
Alertă a medicilor. Risc crescut de cancer pentru un obicei iubit de Angelina Jolie, Julia Roberts, Messi, Rihanna și Brad Pitt VIDEO
Deficiența de vitamina D, frecventă la adulții în vârstă, este asociată cu un risc crescut de T2D, potențial datorită rolului său în secreția pancreatică de insulină, sindrom metabolic, inflamație și factori genetici.
Studiul de față a căutat în bazele de date PubMed și SCOPUS pentru a include studii longitudinale, prospective, cu diagnostice auto-raportate de diabet, dosare medicale sau criterii de diagnosticare conform Asociației Americane de Diabet.
Au fost excluse studiile transversale, studiile care utilizează evaluări 25OHD non-serice și cele cu doar estimări subclinice pentru diabet. Revizuirea și meta-analiza actualizate au inclus 12 studii cuprinzând un total de 40.664 de adulți în vârstă din populații europene și nord-americane. Vârsta medie a participanților a fost de 69,1 ani, iar 66% erau femei. Perioada mediană de urmărire a fost de 7,3 ani.
Descoperire neobișnuită în interiorul Pământului: Fenomenul invizibil descifrat de un fizician de la Oxford
Au fost extrase date despre caracteristicile studiului, datele demografice, dimensiunea eșantionului, durata urmăririi, nivelurile serice de 25OHD, criteriile de diagnosticare a diabetului zaharat și covariatele din analize. Calitatea studiului a fost evaluată utilizând Scala Newcastle-Ottawa.
În analiza neajustată rezultatele arată că nivelurile inițiale mai scăzute de 25OHD au fost asociate cu un risc mai mare de apariție a diabetului zaharat la adulții în vârstă. Meta-analiza a inclus 15.924 de participanți (RR = 1,20), indicând o asociere semnificativă.
După ajustarea pentru potențiali factori de confuzie, nivelurile inițiale mai scăzute ale 25OHD în ser au crescut în continuare semnificativ riscul de a dezvolta diabet cu 19% (raportul de risc = 1,22).
Lovitura Ucrainei din Rusia care declanșează alarma în Occident: ”Nu este o decizie înțeleaptă”
Conform studiului, vitamina D afectează riscul de T2D prin mecanisme multiple, inclusiv modularea secreției și acțiunii insulinei, reducerea rezistenței la insulină, reglarea metabolismului calciului și magneziului, atenuarea inflamației cronice și impactul potențial asupra metabolismului țesutului adipos.
Doctorii susțin că oamenii, care află după efectuarea unor analize că au un deficit de vitamina D în organism trebuie să adauge în dietă alimente bogate în vitamina D și să petreacă mai mult timp la soare, în aer liber.
Articol preluat de la: ziare.com