International

Lovitura decisivă a Ucrainei asupra Rusiei este pe masă

3 minute necesare pentru a citi articolul

Șantajul lui Putin gata să fie răpus: Lovitura decisivă a Ucrainei asupra Rusiei este pe masă

Ucraina trebuie să lovească ținte militare din Rusia, pentru a învinge FOTO / captură Atlantic Council

Șantajul lui Putin la adresa Occidentului, privind o eventuală escaladare ca parte a eforturilor Rusiei de a intimida Vestul și de a reduce fluxul de arme spre Ucraina este pe cale să fie răpus. Apelurile cresc în privința permisiunii Kievului de a ataca bazele sale militare din interiorul Rusiei, practic lovitura decisivă a Ucrainei se află pe masă și va fi folosită pentru a înfrânge agresiunea armatei Kremlinului.

De la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei în urmă cu mai bine de doi ani, majoritatea aliaților internaționali ai Ucrainei au insistat ca orice arme pe care le furnizează să fie folosite exclusiv pe teritoriul ucrainean. Aceste restricții au fost impuse inițial pentru a preveni extinderea conflictului, dar un cor tot mai mare de critici spun acum că această abordare împiedică Ucraina să se apere și riscă să permită victoria Rusiei, potrivit Atlantic Council.

Dezbaterea privind utilizarea armelor occidentale pentru a ataca ținte în interiorul Rusiei a continuat pe tot parcursul războiului și a fost recent pusă în fruntea agendei de cea mai recentă ofensivă a armatei ruse. La începutul lunii mai, trupele ruse au trecut granița de nord a Ucrainei și au început să avanseze spre al doilea oraș al țării, Harkov. Acest atac nu a fost o surpriză; dimpotrivă, oficialii militari ucraineni monitorizaseră pregătirile de cealaltă parte a frontierei de săptămâni întregi, dar erau neputincioși să acționeze.

Declarație alarmantă a unui general rus: Putin ar putea lua înapoi 3 orașe NATO, pentru a îndrepta istoria

Ofensiva Rusiei de la Harkov a evidențiat absurditatea militară a restricțiilor actuale privind utilizarea armelor occidentale furnizate Ucrainei. Comandanții ruși sunt bine conștienți de incapacitatea Ucrainei de a riposta și exploatează în mod activ zona de frontieră ca un refugiu sigur pentru concentrarea forțelor și lansarea bombardamentelor. De înțeles, acest lucru alimentează apelurile aliaților Ucrainei pentru o regândire majoră.

Adunarea Parlamentară a NATO este cea mai recentă organizație internațională care și-a exprimat sprijinul pentru încetarea restricțiilor privind utilizarea de către Ucraina a armelor occidentale. Legislatorii din toate cele 32 de state NATO au adoptat o declarație pe 27 mai prin care îndeamnă membrii alianței să permită lovituri asupra țintelor militare în interiorul Rusiei.

„Ucraina se poate apăra numai dacă poate ataca liniile de aprovizionare și bazele de operare ale Rusiei. Este timpul să recunoaștem această realitate și să lăsăm Ucraina să facă ceea ce trebuie”, a declarat președintele Adunării Parlamentare a NATO, Michal Szczerba.

Elon Musk a recunoscut în direct: ”Sunt un extraterestru” și pot dovedi acest lucru VIDEO

A sosit momentul ca Ucraina să atace bazele Rusiei

Această declarație a făcut ecou în interviul de pe 24 mai al secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, în publicația britanică The Economist, care a cerut aliaților NATO să pună capăt interdicției lor privind utilizarea armelor occidentale împotriva țintelor ruse.

„A sosit timpul ca aliații să se gândească dacă ar trebui să ridice unele dintre restricțiile pe care le-au impus utilizării armelor pe care le-au donat Ucrainei”, a comentat Stoltenberg.

„Mai ales acum, când multe lupte au loc la Harkov, aproape de graniță, a refuza Ucrainei posibilitatea de a folosi aceste arme împotriva țintelor militare legitime de pe teritoriul Rusiei, le face mult mai dificilă posibilitatea de a se apăra.”

Un ofițer occidental dă o veste proastă alianței NATO: ”Rușii și-au pus ceva în cap și sunt necruțători”

În timpul unei vizite la Kiev la începutul lunii mai, ministrul de Externe al Marii Britanii, David Cameron, a anunțat că Ucraina are „dreptul” de a folosi arme furnizate de britanici pentru atacuri în interiorul Rusiei. Vorbind în Germania pe 27 mai, președintele francez Emmanuel Macron a remarcat că Ucraina este atacată din Rusia.

„Trebuie să le permitem să elimine locurile militare de unde sunt trase rachetele”, a comentat el. A doua zi, ministrul olandez al Apărării, Kajsa Ollongren, a spus că actuala interdicție obligă Ucraina să lupte „cu o mână legată la spate” și a susținut că ridicarea restricțiilor „nu ar trebui să fie supusă dezbaterii”.

Amenințările nucleare ale lui Putin nu sunt nimic nou, desigur. De la începutul invaziei Ucrainei, el a făcut numeroase referiri la escaladarea nucleară, ca parte a eforturilor de a intimida Occidentul și de a reduce fluxul de arme către Ucraina. Aceste tactici de șantaj nuclear s-au dovedit extrem de eficiente, încurajând liderii occidentali să adopte politici de management al escaladării care au subminat în mod semnificativ răspunsul internațional la invazia Rusiei.

Quarterly Report - Editia 4



Articol preluat de la: ziare.com

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.