International

”Mă îndoiesc că subiectul va face obiectul unei discuții publice”

2 minute necesare pentru a citi articolul

Vineri, 23 Iunie 2023, ora 18:10

59 citiri

Rusia nu va spune câte arme nucleare va muta în Belarus. Riabkov: ”Mă îndoiesc că subiectul va face obiectul unei discuții publice”

Rusia nu va informa SUA despre numărul armelor nucleare transferate în Belarus FOTO Wikipedia

Rusia nu va informa SUA despre numărul de focoase nucleare ruseşti care staţionează pe teritoriul Belarus şi nici despre testele cu noua sa torpilă Poseidon, cu capacitate nucleară, a declarat vineri ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov, citat de agenţia de ştiri Interfax, potrivit Reuters.

Moscova şi Minskul afirmă că Belarus a început deja să primească arme nucleare tactice ruse, cu rază scurtă de acţiune, pe care preşedintele Vladimir Putin a promis public să le amplaseze în timp ce tensiunile cu Occidentul cresc vertiginos în urma invaziei ruse în Ucraina.

„Mă îndoiesc profund ca acest subiect să facă obiectul unei discuţii publice sau al unei divulgări din partea noastră”, a declarat Riabkov jurnaliştilor într-o conferinţă de presă la Soci, staţiune pe coasta rusă a Mării Negre.

„Timp de decenii, SUA şi-au păstrat armele nucleare tactice pe teritoriul unor ţări europene şi nu au dat niciodată cifre exacte cu privire la acestea”, a spus el.

Armele cu rază scurtă de acţiune nu intră sub incidenţa Tratatului New START, ultimul pact de control al armamentelor între SUA şi Rusia, care plafonează arsenalele nucleare strategice ale celor două ţări. Putin a suspendat participarea Rusiei, deşi cele două părţi s-au angajat să continue să respecte limitele impuse de tratat.

Nu mai există tratat sau mecanism de verificare care să acopere torpilele autonome cu capacitate nucleară şi propulsie nucleară precum Poseidon, iar Riabkov a declarat că Rusia nu are deci intenţia de a informa SUA despre testările sistemului.

Responsabili americani şi ruşi califică Poseidon drept o nouă categorie de arme de represalii, o încrucişare între o torpilă şi o dronă submarină capabilă să declanşeze valuri oceanice radioactive pentru a ataca grupuri tactice navale sau a face nelocuibile oraşe de pe coastă.

Agenţia oficială de presă TASS a informat în ianuarie, citând o sursă neidentificată din domeniul apărării, că Rusia a produs primul ansamblu de torpile Poseidon pentru a intra în dotarea submarinului cu propulsie nucleară Belgorod.

În aprilie, TASS comunicase că Rusia prevede să formeze o divizie de submarine speciale care vor transporta torpile Poseidon în cadrul Flotei sale din Pacific până la sfârşitul anului 2024 sau prima jumătate a anului 2025.Citeste articolul complet pe ziare.com

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.