International

Medicii au descoperit ceva îngrijorător pentru sănătatea oamenilor

2 minute necesare pentru a citi articolul

Lipsa vitaminei D provoacă o boală gravă: Medicii au descoperit ceva îngrijorător pentru sănătatea oamenilor

Lipsa vitaminei D provoacă o boală psihică gravă FOTO: Tehnology Networks

O echipă de oameni de știință condusă de Universitatea Queensland din Australia, care a efectuat un amplu studiu publicat în revista Journal of Neurochemistry pe 21 aprilie 2023, a făcut o descoperire îngrijorătoare pentru sănătatea oamenilor. Experții au constatat că lipsa vitaminei D din organism afectează neuronii din creier, care duc la schizofrenie, o boală psihică gravă.

Profesorul Darryl Eyles s-a bazat pe cercetările anterioare din laboratorul său de la Queensland Brain Institute, din Australia, care leagă deficiența de vitamina D maternă și tulburările de dezvoltare ale creierului, cum ar fi schizofrenia, pentru a înțelege schimbările funcționale care au loc în creier, potrivit Science Daily.

Schizofrenia este asociată cu mulți factori de risc de dezvoltare, atât genetici, cât și de mediu. Profesorul Eyles a urmărit mecanismele care ar putea avea legătură cu eliberarea anormală de dopamină și a descoperit că deficiența maternă de vitamina D afectează dezvoltarea timpurie și diferențierea ulterioară a neuronilor dopaminergici.

Descoperirea medicilor ce surprinde: Consumul regulat al unui aliment scade riscul de mortalitate prematură din orice cauză

„Ceea ce am descoperit a fost modificarea procesului de diferențiere în prezența vitaminei D nu numai că face ca celulele să crească diferit, dar dezvoltă mecansime pentru a elibera dopamina în mod diferit”, a spus profesorul Eyles.

Folosind un nou instrument de vizualizare cunoscut sub numele de neurotransmițători fluorescenți falși, echipa ar putea analiza apoi modificările funcționale ale absorbției și eliberării presinaptice de dopamină în prezența și absența vitaminei D.

Ei au arătat că eliberarea de dopamină a fost îmbunătățită în celulele crescute în prezența hormonului, comparativ cu un control.

„Aceasta este o dovadă concludentă că vitamina D afectează diferențierea structurală a neuronilor dopaminergici”.

Doctorii trag un semnal de alarmă: Feriți-vă, boala va afecta 843 de milioane de oameni, bărbați și femei

Valorificarea progreselor în direcționarea și vizualizarea moleculelor individuale în terminalele nervoase presinaptice i-a permis profesorului Eyles și echipei sale să exploreze în continuare credința lor de lungă durată că deficiența de vitamina D maternă modifică modul în care se formează circuitele dopaminergice timpurii.

Eyles și echipa sa cred că astfel de modificări timpurii ale diferențierii și funcției neuronilor dopaminergici pot fi originea de dezvoltare neurologică a disfuncției dopaminei mai târziu la adulții care dezvoltă schizofrenie.

Menționăm faptul că vitamina D poate fi asimilată de organism din mai multe surse, precum expunerea la soare, din alimente sau suplimente. Dintre alimente specificăm: ulei de ficat de cod, somon, ton, hering, păstrăv, suc de portocale, lactate, brânzeturi (iaurt, margarină, lapte de soia, lapte cu 1-2% grăsime), sardine, ficat de vită, gălbenuș de ou, cereale fortificate, ciuperci.

„Expunerea regulată la soare este importantă pentru a vă îmbunătăți starea de vitamina D. Cei cu mai multă melanină (piele mai închisă) au nevoie de expunere mai lungă la soare, deoarece este mai dificil ca razele să pătrundă în piele”, a spus Sue-Ellen Anderson-Haynes, nutriționist și purtător de cuvânt al Academiei de Nutriție și Dietetică din Statele Unite.Citeste articolul complet pe ziare.com

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *