International

Minune în lumea fizicii anunțată de experții americani VIDEO

2 minute necesare pentru a citi articolul

Joi, 22 Iunie 2023, ora 02:22

178 citiri

Descoperire epocală, o nouă stare a materiei: Minune în lumea fizicii anunțată de experții americani VIDEO

O nouă stare a materiei a fost descoperită de fizicieni FOTO: Live Science

O echipă de oameni de știință condusă de Universitatea California din Statele Unite, care a efectuat un amplu studiu publicat în revista Science din luna mai 2023, a anunțat o descoperire extraordinară. Fizicienii americani au comunicat că au găsit o nouă stare a materiei, unică, formată din particule numite excitoni.

Experții spun că noua stare exotică a materiei ia forma unui cristal foarte ordonat de particule subatomice. Noua stare a materiei, numită „izolator corelat bosonic”, ar putea duce la descoperirea mai multor tipuri noi de materiale exotice realizate din materie condensată, potrivit cercetătorilor din Statele Unite, scrie Live Science.

Particulele subatomice pot fi separate în două categorii: fermioni și bozoni. Diferențele principale dintre cele două sunt modul în care se rotesc și modul în care interacționează unul cu celălalt.

Descoperire neobișnuită făcută de experți: Un ocean ascuns pe Pământ, cu mai multă apă decât conțin celelalte împreună VIDEO

Fermionii, cum ar fi electronii și protonii, sunt adesea considerați blocurile de construcție ale materiei, deoarece alcătuiesc atomi și sunt caracterizați prin spinul lor semiîntreg. Doi fermioni identici nu pot ocupa același spațiu în același timp.

Bosonii, pe de altă parte, dețin forță – cum ar fi fotonii sau pachetele de lumină – și se crede că sunt ”lipiciul” universului, legând împreună forțele fundamentale ale naturii. Aceste particule au spinuri întregi și mai mulți bosoni pot fi în același loc în același timp.

„Bosonii pot ocupa același nivel de energie; fermionilor nu le place să rămână împreună”, a declarat într-un comunicat autorul principal al studiului Chenhao Jin, un fizician de la Universitatea California, Santa Barbara. „Împreună, aceste comportamente construiesc universul așa cum îl cunoaștem.”

Crucea Einstein dezvăluită de astronomi: Descoperirea neobișnuită ce ar putea explica sfârșitul lumii VIDEO

Dar există un caz în care doi fermioni pot deveni boson: dacă un electron încărcat negativ este fixat într-o „gaură” încărcată pozitiv într-un fermion diferit, acesta formează o particulă bosonică cunoscută sub numele de „exciton”.

Pentru a vedea cum interacționează excitonii unul cu altul, cercetătorii au stratificat o rețea de disulfură de wolfram deasupra unei rețele similare de diselenură de wolfram într-un model suprapus numit moiré. Apoi, au strălucit un fascicul puternic de lumină prin grile – o metodă cunoscută sub numele de „spectroscopie pompă-sondă”.

„Convențional, oamenii și-au petrecut majoritatea eforturilor pentru a înțelege ce se întâmplă atunci când puneți mulți fermioni împreună”, a spus Jin. „Principalul obiectiv al muncii noastre este că practic am făcut un nou material din bosoni care interacționează.”

Cercetătorii au spus că aceasta este prima dată când această nouă stare a materiei este creată într-un sistem de materie „real”, spre deosebire de sistemele sintetice, oferind astfel o nouă perspectivă asupra comportamentului bosonilor. Mai mult, metodele folosite de echipa pentru a descoperi această nouă stare a materiei ar putea ajuta oamenii de știință să creeze noi tipuri suplimentare de materiale bosonice.Citeste articolul complet pe ziare.com

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.