International

Mutarea crucială a NATO care l-a ignorat pe Putin. Ținta Ucrainei la summitul de la Washington are două așteptări

3 minute necesare pentru a citi articolul

Mutarea crucială a NATO care l-a ignorat pe Putin. Ținta Ucrainei la summitul de la Washington are două așteptări

NATO s-a întărit după invazia Ucrainei de către Putin FOTO: RTE

Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) a împlinit 75 de ani, actul fondator fiind semnat pe 4 aprilie 1945 la Washington, pentru a uni într-o alianță defensivă Europa de Vest, Canada și Statele Unite. În timpul celor peste 2 ani de război în Ucraina, NATO a făcut o mutare crucială și s-a întărit cu 2 state neutre puternice militar, Finlanda și Suedia, care l-au ignorat pe Putin. Acum, Ucraina privește cu optimism summitul alianței de la Washington din iulie 2024, având 2 așteptări importante.

Aderarea Suediei și Finlandei la alianță a fost una dintre cele două schimbări masive care au avut loc în NATO de la începutul războiului din Ucraina, potrivit RTE.

Suedia a fost neutră timp de două secole, rămânând în afara oricăror războaie – dar păstrând întotdeauna o armată puternică și o mare industrie de apărare. Anul acesta își crește cheltuielile pentru apărare cu 28% pentru a atinge ținta de cheltuieli de 2% din PIB.

Americanii dezvăluie noua mutare a lui Putin: Strategia cea mai importantă a Rusiei nu este cea de luptă

Finlanda a fost neutră din 1944, după ce a purtat două războaie amare și sângeroase împotriva Uniunii Sovietice – acordul său de pace cu sovieticii limitându-i politicile diplomatice si politice. Înclinația politică a statului a fost de a păstra relații bune cu rușii, de a nu face nimic pentru a-i antagoniza și de a deveni un canal pentru dialogul est-vest.

Ca aceste două țări să renunțe la poziții politice atât de adânc înrădăcinate – în cazul Suediei, inversarea literalmente a secolelor de neutralitate – este cel mai clar indiciu al modului în care situația de securitate din Europa s-a schimbat în ultimul deceniu și al modului în care NATO a fost revigorată ca inima unei alianțe defensive care acoperă acum aproximativ 950 de milioane de oameni din cele mai bogate și mai avansate părți tehnologice ale planetei.

Alianța încearcă, de asemenea, să-și dezvolte relațiile cu alte părți ale „vestului politic” – în Japonia, Australia, Noua Zeelandă și Coreea de Sud.

Pentru statele membre europene, aceasta înseamnă a face mai mult pentru a asigura securitatea în Europa și pentru a asigura navigația pe căile maritime din Orientul Mijlociu.

Descoperirea care îngrozește oamenii: Alimente la fel de periculoase precum cocaina și alcoolul

Ceea ce ne duce la a doua schimbare masivă care a avut loc în NATO ca urmare a războiului din Ucraina; reînarmarea Germaniei. Germanii au devenit al doilea cel mai mare furnizor de hardware militar pentru ucraineni, după SUA. Industria germană este, de asemenea, intensificată pentru a începe să producă echipamente militare.

Garanții de securitate ale NATO pentru Ucraina

„Zeitenwende” – vremuri în schimbare – a guvernului partidului social-democrat și al verzilor, condus de cancelarului Olaf Scholz a dus la o rafală de cheltuieli militare de 100 de miliarde de euro, care va aduce cheltuielile pentru apărare în cea mai mare și mai industrializată țară din Europa până la ținta de 2% din PIB.

Așadar, astăzi 4 aprilie 2024, are loc o reuniune NATO-UE la Bruxelles – și un consiliu de parteneriat NATO-Ucraina, în cadrul căruia ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, va fi informat cu privire la discuțiile de aderare dintre aliați.

De la acel summit de la București din 2008, Ucrainei i s-a spus că ar putea fi membru NATO, dar nu i s-a dat nicio dată țintă – doar un set de ținte de atins; o mișcare clasică a marilor puteri.

Descoperire neobișnuită a savanților: Ocean gigantic ascuns pe Pământ, având de 3 ori mai multă apă decât celelalte VIDEO

Acum există două posibile rezultate în discuție – o cale formală de aderare sau al doilea cel mai bun din punct de vedere ucrainean, un set de asigurări de securitate credibile din partea statelor membre ale alianței, în special SUA, Marea Britanie, Franța și Germania.

Ucraina nu poate deveni membră NATO în timp ce războiul este în desfășurare. Dacă ar fi făcut-o, ar însemna că toate celelalte state ar fi implicate în război, deoarece un atac asupra unuia este un atac asupra tuturor, conform prevederii cele mai importante a NATO.

Niciun stat membru nu se va înscrie în acest sens – președintele american Joe Biden a fost cel mai emfatic că țara sa nu o va face – așa că aderarea va trebui să aștepte până la încheierea războiului cu Rusia.

Dar de acum până atunci, NATO nu va duce lipsă de lucruri pe care le poate folosi pentru a-și justifica existența. Și pentru asta, NATO îi poate mulțumi în mare măsură lui Vladimir Putin.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie



Articol preluat de la: ziare.com

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.