International

Navă cu ajutoare pentru Gaza pleacă din Cipru. 1.000 de militari americani vor construi un doc plutitor şi vor asigura 2 milioane de mese pe zi

3 minute necesare pentru a citi articolul

Navă cu ajutoare pentru Gaza pleacă din Cipru. 1.000 de militari americani vor construi un doc plutitor şi vor asigura 2 milioane de mese pe zi

Locuitorii din Gaza suferă de foame/ FOTO: cyprus-mail.com

O navă care transportă ajutoare umanitare extrem de necesare este așteptată să plece în acest weekend, cu destinația Gaza.

Nava spaniolă, Open Arms, este programată să plece din Cipru – cea mai apropiată țară din UE de Gaza – și speră să folosească o rută maritimă recent deschisă.

Neavând un port funcțional și ape puțin adânci, nu este încă clar unde va acosta nava când va ajunge în Gaza.

Potrivit ONU, un sfert din populația Fâșiei Gaza se află în pragul foametei, iar copiii mor de foame.

Nava, care ar trebui să ajungă în Gaza în următoarele câteva zile, aparține organizației caritabile spaniole cu același nume, Open Arms.

Aceasta va tracta o barjă încărcată cu 200 de tone de alimente furnizate de organizația caritabilă americană World Central Kitchen, a declarat fondatorul Open Arms, Oscar Camps, pentru Associated Press.

Se așteaptă ca nava să părăsească portul Larnaca din Cipru în acest weekend și va avea nevoie de aproximativ două-trei zile pentru a ajunge într-o locație nedezvăluită din largul coastei Gaza, a declarat dl Camps pentru agenția de presă.

El a adăugat că ultimul kilometru al călătoriei – care are în total aproximativ 216 mile marine – va fi „cea mai complicată operațiune”, dar a precizat că nu este „deloc îngrijorat de securitate”.

La punctul de destinație, o echipă de la World Central Kitchen a construit un dig pentru a primi ajutoarele, a precizat el. Grupul are 60 de bucătării în toată Gaza, unde va putea distribui alimentele.

„Ceea ce inițial părea o provocare insurmontabilă este acum pe punctul de a se realiza”, se arată într-o postare pe contul X al Open Arms.

„Remorcherul nostru este pregătit să se îmbarce în orice moment, încărcat cu tone de alimente, apă și provizii vitale pentru civilii palestinieni.”

Americanii pregătesc un doc plutitor

Chiar înainte ca preşedintele Joe Biden să anunţe în discursul său privind Starea Naţiunii planurile de furnizare a ajutorului pentru Gaza pe mare, Brigada 7 Transport a Armatei şi alte unităţi se străduiau să adune echipamente. Ei au primit ordinele înainte de discurs: să construiască un doc plutitor în largul coastei Gaza pentru a oferi alimente şi alte tipuri de asistenţă de care au nevoie disperată locuitorilor din Gaza.

Ajutorul este necesar deoarece multe camioane cu alimente nu ajung la cei care au nevoie, nefiind acum nicio organizaţie care să se ocupe cu preluarea şi distribuirea acestora, într-o busculadă în jurul unui transport fiind ucise peste 100 de persoane. De asemenea, livrarea ajutoarelor prin aer nu rezolvă această problemă.

Este o operaţiune complexă, care implică până la 1.000 de militari americani şi nu se va întâmpla peste noapte. Generalul-maior al Forţelor Aeriene, Pat Ryder, secretarul de presă al Pentagonului, a declarat reporterilor că va dura săptămâni pentru ca acest lucru să se întâmple. Unii oficiali spun că va dura aproximativ două luni. Şi dincolo de provocările logistice, operaţiunea va depinde de cooperarea Israelului, care nu este asigurată.

Potrivit oficialilor din domeniul apărării, Brigada 7 Transport cu baza la Langley-Eustis din Virginia începe deja să reunească ceea ce se numeşte echipamentul şi ambarcaţiunile Joint Logistics Over The Shore (JLOTS). Este ca un imens sistem LEGO – o serie de bucăţi de oţel lungi de 12 metri care pot fi blocate împreună pentru a forma un doc cu o lungime de până la 550 de metri şi o lăţime de două benzi, care va lega navele logistice de plaja din Gaza.

În zilele următoare, trupele americane vor începe încărcarea echipamentului pe o navă mare a Comandamentului Militar de Transport Maritim. Echipamentul va include piese de oţel şi remorchere mai mici, care pot ajuta la mutarea şi montarea echipamentelor.

Scopul final al misiunii este de a asigura în jur de două milioane de mese pe zi pentru populaţia palestiniană, dar militarii americani vor avea nevoie de o organizaţie de încredere la sol care să distribuie aceste pachete cu mâncare şi medicamente.

Toată operaţiunea ar putea dura peste şase săptămâni, care cuprinde perioada Ramadanului. În acest moment, Hamas refuză să transmistă Israelului lista cu ostaticii aflaţi în viaţă, lucru care împiedică un acord de încetare a focului de şase săptămâni, lucru care ar permite schimbul de ostatici contra deţinuţi, dar şi organizarea pentru construirea docului plutitor şi împărţirea meselor zilnice.

În cele cinci luni de când grupul Hamas a atacat Israelul pe 7 octombrie, ucigând aproximativ 1.200 de persoane şi luând ostatici alţi 250, armata israeliană a lovit teritoriul, ucigând peste 30.000 de palestinieni, potrivit Ministerului Sănătăţii din Gaza, controlat de Hamas. Israelul declară că din cei 30.000 de palestinieni ucişi, peste 13.000 sunt terorişti Hamas.

Rezultatul războiului Israel-Hamas este o catastrofă umanitară devastatoare. ONU spune că practic toţi cei 2,3 milioane de oameni din Gaza se luptă să găsească alimente şi mai mult de jumătate de milion se confruntă în prezent cu foametea. Mulţi oameni au fost reduşi la consumul de furaje pentru animale pentru a supravieţui.Articol preluat de la: ziare.com

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.