International

Negocierile între Rusia și Coreea de Nord privind un acord în domeniul armamentului avansează. Informațiile clasificate dezvăluite de Casa Albă

2 minute necesare pentru a citi articolul

Miercuri, 30 August 2023, ora 22:08

30 citiri

Negocierile între Rusia și Coreea de Nord privind un acord în domeniul armamentului avansează. Informațiile clasificate dezvăluite de Casa Albă

Liderul nord-coreean Kim Jong Un şi preşedintele Vladimir Putin FOTO Hepta

Rusia şi Coreea de Nord ”avansează” în negocierea unui eventual acord privind furnizarea de muniţie a unor sisteme de armament, inclusiv artilerie, într-o încercare disperată a Kremlinului de a obţine material în invazia eşuată a Ucrainei, potrivit unor informaţii clasificate dezvăluite recent de spionajul american, relatează CNN.

Phenianul dezminte aceste acuzaţii.

Administraţia Biden a anunțat miercuri, 30 august, că este în continuare îngrijorată de faptul că cele două ţări poartă negocieri cu privire la armament, în contextul în care o nouă delegaţie rusă a efectuat o vizită la Phenian în urma unei vizite, în iulie, a ministrului rus al Apărării, Serghei Şoigu, în vederea încheierii unui eventual acord.

”Rămânem îngrijoraţi că RPDC (Republica Populară Democrată Coreea, numele oficial al Coreei de Nord) continuă să ia în calcul să furnizeze suport militar forţelor Rusiei în Ucraina şi avem informaţii noi pe care le putem împărtăşi azi (miercuri), potrivit cărora negocieri între Rusia şi RPDC avansează în mod activ”, a anunţat un purtător de cuvânt al Consiliului Naţional american de Securitate (NSC) de la Casa ALbă, John Kirby.

”În urma acestor negocieri ar putea continua negocieri la nivel înalt în lunile următoare”, afirmă el.

Ambasadoarea americană la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a acuzat miercuri, în paralel, Rusia şi Coreea de Nord de faptul că negociază un acord în domeniul armamentului. Ea a denunțat aceste negocieri – care încalcă rezoluţii ale ONU aprobate de către Rusia – numindu-le ”ruşinoase”.

Această dezvăluire publică a unor noi informaţi clasificate de către administraţia Biden arată noi eforturi ale Rusiei de a ocoli sancţiuni care i-au fost impuse de Occident şi de a procura armament în Războiul din Ucraina.

Ea a avertizat totodată Phenianul cu privire la faptul că Washingtonul monitorizează aceste eforturi.

”Sunt unele dintre cele mai detaliate probe prezentate în ultimele luni ale faptului că Rusia cere ajutorul Coreei de Nord pentru a-şi alimenta invazia Ucrainei”, comentează CNN.

”În cadrul acestor eventuale acorduri, Rusia ar putea să primească de la RPDC cantităţi semnificative şi multiple tipuri de muniţie, pe care armata rusă plănuieşte să le folosească în Ucraina. Aceste eventuale acorduri pot prevede furnizarea unor materii prime care să ajute baza industriei apărării ruse”, acuză Kirby.

Statele Unite vor lua măsuri directe de sacţionare a oricărei entităţi implicate într-un eventual acord, anunţă el.

John Kirby îndeamnă Phenianul să pună capăt acestor negocieri.

Departamentul american al Trezoreriei a sancţionat în august o reţea de ocolire a sancţiunilor, vizând o susţinere a unor acorduri în domeniul armamentului între Rusia şi Coreea de Nord.

”Nu putem vedea în asta, sincer, decât disperare şi slăbiciune”, a denunţat el.

Phenianul a livrat, la sfârşitul lui 2022, obuze şi rachete de atilerie trupelor grupării paramilitare ruse Wagner în Ucraina, potrivit presei americane.Articol preluat de la: ziare.com

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.