International

”Nu am planificat să mor la vârsta de 8 ani” VIDEO

3 minute necesare pentru a citi articolul

Miercuri, 21 Iunie 2023, ora 23:27

116 citiri

Mii de oameni înșelați de un videoclip sfâșietor au donat aproape 250.000 de euro: "Nu am planificat să mor la vârsta de 8 ani" VIDEO

Băiatul pentru care s-au donat bani FOTO captură video

O nouă înșelătorie care circulă pe Instagram și YouTube și implică un copil bolnav de cancer a reușit să lase donatori bine intenționați fără sute de mii de euro, avertizează experții.

Clipul „sfâșietor” de un minut înfățișează un băiat de opt ani numit Semion care roagă în limba rusă să i se ofere bani pentru tratamentul cancerului pulmonar. Anunțul este găzduit pe o pagină de strângere de fonduri, care a adunat aproape 250.000 de dolari (195.000 de lire sterline) în donații de la peste 8.600 de persoane.

Cu toate acestea, firma de cercetare în domeniul securității cibernetice Avast afirmă că videoclipul este o înșelătorie și „exploatează generozitatea oamenilor” și dorința innăscută de a ajuta pe alții.

Videoclipul este, de asemenea, găzduit pe Drove.com, o platformă de publicitate pentru donații cu „un scor de încredere foarte scăzut”, conform Scam Advisor. A fost postat pe YouTube pe data de 17 mai și de atunci a înregistrat peste 2.300 de vizualizări.

În videoclip, Semion afirmă că familia sa nu-și poate permite tratamentul pentru cancerul său și că, dacă nu primește acest tratament în următoarele două săptămâni, va fi prea târziu să-l salveze. „Vă rog, fac apel la inimile voastre”, imploră acesta.

„Nu vreau să zac în pat și să ma sufoc. Nu mă ignorați. Nu mă lăsați să zac în pat și să sufăr. Am doar 8 ani. Nu am planificat să mor la vârsta de opt ani. Cancerul pulmonar poate avansa și îmi poate lua încet complet plămânii. Atunci nici ventilatorul nu va mai ajuta. Nimic nu mă va mai ajuta și cancerul mă va sufoca. Dă-mi o șansă să primesc tratamentul care îmi va salva viața.”

Videoclipul este în limba rusă, dar există diferite versiuni subtitrate în limba engleză, franceză, spaniolă și ucraineană, a declarat Avast pentru MailOnline.

Suma totală strânsă până în prezent este de 246.920 de euro, dar aceasta reprezintă doar aproximativ o treime din obiectivul lor de peste 750.000 de euro.

Oamenii au lăsat comentarii pline de compasiune în timp ce făceau donațiile, unul dintre aceștia afirmând: „Doamne, te rog binecuvântează acest copil”.

„Credeți în Dumnezeu cu toată inima voastră”, a scris altcineva.

Nu este clar cine se află în spatele videoclipului, dar organizatorii paginii de strângere de fonduri pretind că fac parte din World Champions, o organizație din Israel care oferă „sprijin pentru copiii cu cancer”.

Scam Advisor susține că World Champions este o organizație de caritate legitimă și „foarte probabil nu o înșelătorie”, având un „scor de încredere” ridicat de 92 la sută. Cu toate acestea, pagina de strângere de fonduri de pe Drove.com vine cu detalii de transfer bancar către o persoană numită Alufei Olam.

Pagina afirmă că Olam face parte din World Champions, deși nu pare să existe nicio înregistrare a sa pe site-ul organizației de caritate.

Un alt videoclip cu Semion și mama sa a fost postat de contul World Champions pe Instagram.

MailOnline a contactat World Champions, proprietarul Instagram Meta și proprietarul YouTube Google pentru a obține un comentariu.

Luis Corrons, un cercetător în domeniul securității la Avast, a numit videoclipul „sfâșietor”, dar care profită de „dorința umană de a ajuta pe alții”.

„Când vine vorba de donații, este important să verificați autenticitatea organizației înainte de a transfera bani, pentru a vă asigura că ajutați pe cine credeți că ajutați”, a spus cercetătorul Avast, Luis Corrons.

„Pentru a fi în siguranță, vizitați direct site-urile web oficiale ale organizațiilor de încredere pentru a dona, în loc să răspundeți la solicitări de donații prin e-mailuri, videoclipuri sau reclame de pe rețelele de socializare.”Citeste articolul complet pe ziare.com

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.