International

”Nu trebuie să devin complice la o crimă” pusă la cale de Putin

3 minute necesare pentru a citi articolul

Marti, 13 Iunie 2023, ora 05:30

434 citiri

Primul ofițer rus din aviație dezertat într-o țară NATO: ”Nu trebuie să devin complice la o crimă” pusă la cale de Putin

Dmitri Mishov ofițer rus din aviație a dezertat în Lituania FOTO: BBC

Un locotenent rus de 26 de ani a devenit primul aviator care a dezertat, fugind de războiul lui Putin din Ucraina. El a spus că armata Moscovei suferă pierderi grele pe front și nu vrea ”să fie complice la o crimă” pusă la cale de Putin. Dmitri Mishov s-a predat autorităților din Lituania, țară membră NATO, cerând azil politic.

Într-un interviu acordat publicației britanice BBC, Mishov a afirmat că evadarea sa din Rusia a fost una dramatică, fugind cu un rucsac în spate. Asta a fost ultima soluția la care a apelat pentru a evita trimiterea sa pe câmpul de luptă din Ucraina.

Locotenentul rus se numără printre puținele cazuri cunoscute de ofițeri militari în serviciu care fug din țară pentru a evita să fie trimiși în Ucraina pentru a lupta – și singurul caz de aviator în serviciu.

Planul care oprește Rusia din războiul fără sfârșit cu Ucraina. De ce cheia păcii se află în Coreea?

Dmitri Mishov a căutat o cale de ieșire din Rusia. El era navigator de elicopter de atac și avea sediul în regiunea Pskov, în nord-vestul Rusiei. Când aeronava a început să fie pregătită pentru luptă, Dmitri a simțit că urma un adevărat război, nu doar exerciții.

El a încercat să părăsească forțele aeriene în ianuarie 2022, dar documentele sale nu trecuseră până când Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie. A fost trimis în Belarus, unde a zburat cu elicoptere care livreau mărfuri militare.

Dmitri spune că nu a mers niciodată în Ucraina. În aprilie 2022, s-a întors la baza sa din Rusia, unde spera să-și continue dezafectarea. A fost un proces îndelungat, care era aproape de finalizare – dar în septembrie 2022, președintele Putin a anunțat mobilizarea militară parțială. I s-a spus că nu va avea voie să părăsească armata.

Știa că mai devreme sau mai târziu va fi trimis în Ucraina și a început să caute modalități de a o evita.

Mutarea Ucrainei ce poate schimba soarta războiului. Putin pierde controlul într-o regiune din Rusia: imagini dramatice FOTO VIDEO

A trecut granița ilegal

„Sunt ofițer militar, datoria mea este să îmi protejez țara de agresiune. Nu trebuie să devin complice la o crimă. Nimeni nu ne-a explicat de ce a început acest război, de ce a trebuit să atacăm ucrainenii și să le distrugem orașele?”

El descrie starea de spirit din armată ca fiind una mixtă. Unii bărbați susțin războiul, spune el, unii sunt împotriva lui. Foarte puțini cred că luptă pentru a proteja Rusia de pericolul real. Aceasta a fost de multă vreme povestea oficială – că Moscova a fost forțată să recurgă la o „operație militară specială” pentru a preveni un atac împotriva Rusiei.

El spune că ofițerii cu experiență din forțele aeriene sunt încă plătiți cu salariul contractual de dinainte de război de până la 90.000 de ruble (1090 de dolari). Asta în timp ce noii recruți sunt tentați să intre în armată cu 204.000 de ruble (2465 de dolari) ca parte a unei campanii oficiale și promovate public.

China se pregătește pentru Rusia fără Putin: Mutarea neașteptată a lui Xi Jinping

„În armată nimeni nu crede autoritățile. Ei pot vedea ce se întâmplă cu adevărat. Nu sunt niște civili în fața televiziunii. Militarii nu cred rapoartele oficiale, pentru că pur și simplu nu sunt adevărate”, a spus Mishov.

Înainte de război, unitatea sa avea între 40 și 50 de avioane. În primele zile după începerea invaziei ruse, șase fuseseră doborâte și trei distruse la sol. Dmitri descrie pierderile în rândul echipajelor aeriene militare ca fiind extrem de mari.

El a fugit din Rusia, trecând ilegal granița cu Lituania. A ajuns la un gard de sârmă și s-a cățărat peste el. Curând a știut că a reușit. „Am putut în sfârșit să respir liber”. Dmitri presupune că autoritățile ruse vor începe un dosar penal împotriva lui. Dar crede că mulți dintre camarazii săi de armată îi vor înțelege motivația.Citeste articolul complet pe ziare.com

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.