International

O boală mortală a izbucnit într-un oraș polonez important. Este un centru important pentru aprovizionarea cu arme a Ucrainei

1 minute necesare pentru a citi articolul

Vineri, 25 August 2023, ora 22:59

462 citiri

O boală mortală a izbucnit într-un oraș polonez important. Este un centru important pentru aprovizionarea cu arme a Ucrainei

Spital din orașul Rzeszow/ FOTO: rzeszow-news.pl

Nu departe de granița cu Ucraina, în orașul polonez Rzeszow mai multe cazuri de legioneloza sau „boala legionarului”, care poate fi mortală, au pus autoritățile pe jar. Șapte persoane au murit și peste 100 au fost infectate.

Rzeszow din sud-estul Poloniei este un centru cheie de tranzit pentru sprijinul militar internațional al Ucrainei după invazia Rusiei de anul trecut. Aproximativ 10.000 de militari americani sunt de asemenea staționați în regiune, informează AP.

Angajații Agenției de Securitate Internă au inspectat diverse facilități din Rzeszow, dar în primul rând alimentarea cu apă, unde, potrivit experților, ar fi putut pătrunde bacterii.

Stanislav Zharin, ministrul adjunct coordonator al Serviciilor de Informații poloneze, a declarat că unul dintre motivele verificării este încercările Rusiei de a semăna „panica” în rândul aliaților Ucrainei.

„Acesta este factorul care ne-a forțat să luăm măsuri să excludem unele scenarii”, a spus Zharin.

Cel puțin 113 locuitori au fost infectați în Rzeszow. Șapte dintre cei decedați erau în vârstă și sufereau de boli cronice. Oficialii orașului și experții spun că aceasta este o situație neobișnuită.

La o ședință de criză de joi, 24 august, autoritățile orașului au decis să dezinfecteze cu clor și ozon peste 1.000 de kilometri din conductele de apă din Rzeszow, operațiune ce va avea loc sâmbătă. Autoritățile au instruit locuitorii să pastreze apa astfel încât să piardă o parte din clor și apoi să o fierbă înainte de a o bea. Ei au asigurat că nivelul de clor care trebuie utilizat va fi sigur pentru oameni.

Boala legionarilor este o infecție pulmonară care se răspândește prin inhalarea stropilor de apă infectată, mai degrabă decât prin apă potabilă. Apare de obicei în locuri precum hoteluri, spitale sau birouri în care bacteriile intră în sistemul sanitar, cum ar fi prin sisteme de aer condiționat sau robinete și dușuri care nu sunt folosite des.Articol preluat de la: ziare.com

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.