International

O firmă iraniană acuzată că a livrat drone Rusiei, sancționată de Canada. Ottawa critică dur ”comportamentul odios” al regimului de la Teheran

1 minute necesare pentru a citi articolul

Vineri, 02 Decembrie 2022, ora 21:19

271 citiri

Canada a luat măsuri vineri, 2 decembrie, împotriva unei întreprinderi iraniene care ar fi furnizat drone Rusiei, într-o nouă serie de sancţiuni ca răspuns la ”comportamentul odios al regimului iranian, atât în ţară, cât şi în străinătate”, relatează AFP.

În cursul acestei luni, Canada a sancţionat deja două întreprinderi de armament acuzate de trimiterea de drone şi personal Rusiei pentru a ataca Ucraina.

Ottawa a instituit sancţiuni împotriva a patru persoane şi a cinci entităţi ”pentru rolul lor în încălcările flagrante şi sistematice ale drepturilor persoanei şi acţiunile comise de către regim care ameninţă în continuare pacea şi securitatea internaţionale”.

Printre ţintele acestor măsuri de retorsiune se află întreprinerea aeriană comercială şi de închirieri Safiran Airport Services, care ”a coordonat zboruri militare ruseşti între Iran şi Rusia” şi este acuzată că ar fi ajutat la livrarea dronelor iraniene Moscovei pentru ca acestea să fie utilizate în Ucraina.

Canada a sancţionat, de asemenea, Baharestan Kish Company, specializată în conceperea şi fabricarea dronelor militare în Iran, care a încheiat în special acorduri cu Corpul Gardienilor Revoluţiei islamice (CGRI)- armata de elită a regimului de la Teheran.

În septembrie, SUA adoptaseră deja măsuri împotriva celor două companii.

Publicaţia iraniană ultraconservatoare Javan, ”care difuzează mesaje antisemite şi propaganda regimului iranian”, figurează și ea pe listă.

Printre responsabilii vizaţi figurează Morteza Talaei, cel de-al doilea general de brigadă în cadrul Gardienilor Revoluţiei islamice, Hassan Karami, comandant al forţelor de ordine, precum şi Ali Ghanaatkar Mavardiani, un înalt magistrat şi procuror.

”Canada nu va rămâne cu braţele încrucişate în timp ce regimul comite încălcări ale drepturilor persoanei din ce în ce mai grave şi mai extinse la adresa poporului iranian”, a indicat Ministerul de Externe canadian într-un comunicat.

În total, în ultimele săptămâni, guvernul canadian a impus sancţiuni împotriva a 99 de persoane şi 181 de entităţi iraniene, între care şi poliţia moravurilor.Citeste articolul complet pe ziare.com

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *