International

O rachetă hipersonică de ultimă generație, testată cu succes de armata SUA. Viteza uluitoare atinsă de rachetă

1 minute necesare pentru a citi articolul

Marti, 13 Decembrie 2022, ora 07:43

0 citiri

Armata americană a anunţat luni că a testat cu succes o rachetă hipersonică, o tehnologie de ultimă generaţie pe care şi China şi Rusia o dezvoltă la rândul lor, relatează AFP.

Racheta de croazieră AGM-183A ARRW a fost lansată vineri de pe un bombardier strategic B52 în largul coastelor Californiei şi a atins „o viteză hipersonică de cinci ori mai mare decât viteza sunetului, şi-a urmat traiectoria de zbor şi a explodat” în zona prevăzută, au precizat Forţele Aeriene ale armatei SUA.

SUA au mai multe programe pentru dezvoltarea de arme supersonice, iar DARPA, divizia ştiinţifică a armatei americane, a testat şi un alt tip de rachetă hipersonică la începutul acestui an.

Rachetele hipersonice, capabile să lanseze o armă nucleară către o ţintă specifică, sunt proiectate să zboare cu viteză mare şi la altitudine redusă şi să-şi schimbe direcţia în zbor, în loc să urmeze o traiectorie liniară şi previzibilă, ceea ce le face mai greu de interceptat.

China a testat în 2021 o rachetă hipersonică care a orbitat în jurul Pământului înainte de a coborî spre ţinta sa, ratând-o cu doar câţiva kilometri.

Rusia a afirmat că a folosit de două ori rachete hipersonice în Ucraina, iar Coreea de Nord susţine, de asemenea, că a efectuat teste de zbor. „Armele supersonice, concepute pentru a nu fi detectate de senzorii şi sistemele de apărare americane, reprezintă o ameninţare din ce în ce mai complexă, din cauza capacităţii lor duble (nucleară şi convenţională), a traiectoriei de zbor dificile şi a manevrabilităţii”, au avertizat Statele Unite într-un raport recent.Citeste articolul complet pe ziare.com

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *