International

Obținerea de informații exacte din Rusia, cea mai mare provocare pentru SUA în timpul rebeliunii mercenarilor Wagner. Washingtonul a stat cu ochii pe arsenalul nuclear

5 minute necesare pentru a citi articolul

Confruntarea armată organizată de mercenarii lui Evgheni Prigojin și călătoria lor „spre Moscova” a fost, deși scurtă, cea mai dramatică luptă pentru putere din Rusia din ultimele decenii.

În același timp, acțiunile lui Prigojin și ale mercenarilor săi indică faptul că puterea lui Putin este mai slabă decât oricând de când a preluat mandatul în urmă cu mai bine de două decenii, scrie The New York Times.

Urmările revoltei le prezintă aliaților americani ai Kievului atât oportunități, cât și pericole, poate în cel mai instabil moment de la începuturile invaziei Ucrainei. Dezordinea din Rusia i-ar putea deraia efortul militar exact în momentul în care forțele ucrainene își desfășoară contraofensiva mult așteptată, dar oficialii de la Washington rămân îngrijorați de un Putin imprevizibil, cu arme nucleare, care se simte vulnerabil.

Confruntarea armată pe drumul spre Moscova, oricât de scurtă, a reprezentat cea mai dramatică luptă pentru putere din Rusia de la lovitura de stat eșuată din 1991 împotriva lui Mihail Gorbaciov și de la conflictul din 1993 dintre Boris Elțin și parlament. Cu toate acestea, spre deosebire de acele episoade, Washington nu a avut un favorit în luptă. Prigojin nu este mai mult prieten al Statelor Unite decât Putin.

Biden a optat pentru prudență, mai degrabă decât să facă declarații care i-ar fi oferit lui Putin posibilitatea de a pretinde că totul a fost o conspirație străină, care este adesea prima linie din cartea de joc al Kremlinului ori de câte ori apar probleme interne. Biden și-a amânat vizita la Camp David pentru a ține un briefing alături de consilierii de top și a vorbit, de asemenea, cu liderii Marii Britanii, Franței și Germaniei.

Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al președintelui, a anulat o călătorie planificată în Danemarca pentru a obține sprijin pentru Ucraina pentru a-l însoți pe Biden la Camp David și, în schimb, a organizat o întâlnire planificată prin video. Generalul Mark A. Milley, președintele șefilor de stat major comun, a anulat, de asemenea, o vizită în Israel și Iordania. Dar, pe lângă reasigurările privind sprijinul american pentru Ucraina, administrația a rămas tăcută, lăsând evenimentele să se desfășoare în timp ce oficialii cercetau informațiile pentru a înțelege ce se întâmplă.

Administrația și-a făcut de mult timp planuri pentru un astfel de scenariu, dar sâmbătă, la fel ca toți ceilalți, s-a confruntat cu obținerea de informații exacte din Rusia și interpretarea a ceea ce înseamnă asta, bazându-se atât pe rețelele sociale, cât și pe alte surse online, precum și pe mijloacele tradiționale de inteligenţă.

Arsenalul nuclear al Rusiei și posibilitățile limitate de influență

Oficialii americani au acordat o atenție deosebită arsenalului nuclear al Rusiei, îngrijorați de instabilitatea într-o țară capabilă să distrugă cea mai mare parte a planetei. Dar un oficial înalt al administrației a spus că administrația nu a văzut nicio schimbare în locația armelor rusești și nici nu a schimbat postura nucleară a Americii.

Andrea Kendall-Taylor, un analist care lucrează acum la Centrul pentru o Nouă Securitate Americană, a declarat că Statele Unite au o capacitate limitată de a influența evenimentele din Rusia și trebuie să se concentreze pe prevenirea răspândirii violenței și a tulburărilor.

„Washingtonul trebuie să evite să alimenteze paranoia adânc înrădăcinată în interiorul Rusiei, conform căreia SUA sau NATO vor încerca să exploateze haosul”, a spus ea.

Prigojin i-a cauzat lui Putin mari pagube

Oficialii americani au văzut evenimentele din Rusia ca o dovadă a deteriorării poziției lui Putin. De luni de zile, ei au urmărit cearta lui Prigojin cu conducerea Ministerului Apărării escaladarea campaniei împotriva ucrainenilor, întrebându-se, ca și alții, de ce Putin a tolerat o astfel de disidență deschisă și întrebându-se dacă președintele rus o încurajează pe ascuns în propriile sale scopuri politice.

Dar până sâmbătă, la Casa Albă și la agențiile de securitate națională nu exista nicio îndoială că Prigojin i-a făcut un mare rău lui Putin. Prigojin a orchestrat amestecul în alegerile din 2016 în Statele Unite, dezmințind public toate argumentele lui Putin pentru război, respingând ideea că invazia a fost un răspuns justificat la presupusele amenințări la adresa Rusiei din partea Ucrainei și a NATO.

Mai mult, în discursul său adresat națiunii în timp ce criza s-a desfășurat sâmbătă, Putin a comparat situația cu 1917, când ultimul guvern țarist s-a prăbușit în mijlocul unui război care mergea prost, comparație care nu a făcut decât să întărească impresia că liderul del la Kremlin pierdea controlul asupra țării. Încheind o înțelegere cu Prigojin la doar câteva ore după ce a amenințat că-l va învinge, Putin a confirmat realitatea că nu mai deține controlul exclusiv asupra utilizării forței pe pământul rus.

Occidentul trebuie să stea în continuare cu ochii pe Rusia

„Un lucru este clar: Putin pare foarte slab”, a declarat Alina Poliakova, președintele Centrului pentru Analiza Politicii Europene de la Washington. Dar prăbușirea guvernului lui Putin, a adăugat ea, va crea noi riscuri. Statele Unite și aliații săi „trebuie să se concentreze pe sprijinirea Ucrainei, planificând toate scenariile posibile, inclusiv căderea regimului Putin și înlocuirea acestuia cu o facțiune de dreapta, care va fi mai brutală și mai puțin reținută atunci când vine vorba de războiul din Ucraina.”

Chiar și presupunând că rămâne la putere, politicienii se tem că Putin ar putea deveni și mai volatil dacă se simte încolțit. „ Slăbiciunea generează un comportament mai riscant din partea lui Putin ”, a spus John Huntsman Jr., fost ambasador în Rusia sub președintele Donald J. Trump. „Există un nou val în „invincibilitatea” lui Putin, care va fi folosit din toate părțile”.

Pentru Ucraina, care a lucrat cu furnizorii americani de arme și oficiali de informații pentru a-i scote pe ruși de pe teritoriul său, luptele interne rusești au fost o salvare binevenită după ce mult așteptata sa contraofensivă a început încet.

Organizația de mercenari Wagner, condusă de Prigojin, a fost considerată cea mai eficientă forță a Rusiei pe câmpul de luptă, dar cu liderul său carismatic îndreptându-se în exil în Belarus și forțele sale absorbite de Ministerul rus al Apărării, s-ar putea să nu mai fie un luptător la fel de înverșunat cum a fost înainte.

Îndoieli cu privire la semnificația războiului

Din nefericire pentru Ucraina, conform informațiilor americane, rebeliunea lui Prigojin s-a încheiat înainte ca principalele forțe rusești să fie retrase din primele linii pentru a apăra Moscova. Dar oficialii Statelor Unite se așteaptă ca discordia să aprofundeze îndoielile care afectează deja trupele ruse cu privire la semnificația războiului și la competența conducerii lor. Și puțini cred că Prigojin este o forță terminată, care pur și simplu se va întoarce la vânzarea de hot dog, așa cum a făcut în tinerețe. Oficialii americani se așteaptă că el să mai încerce și alte cărți.

Într-adevăr, Kurt D. Volker, fost ambasador la NATO și trimis special pentru Ucraina, a spus că revolta lui Prigojin a marcat începutul sfârșitului războiului și mandatului lui Putin, chiar și în ciuda acordului care a împiedicat marșul asupra Moscovei.Citeste articolul complet pe ziare.com

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.