International

Paradă fastuoasă la prima aniversare a zilei de naștere a Regelui Charles de la urcarea pe tronul Marii Britanii FOTO

3 minute necesare pentru a citi articolul

Paradă fastuoasă la prima aniversare a zilei de naștere a Regelui Charles de la urcarea pe tronul Marii Britanii FOTO

Familia regală a ieşit balconul Palatului Buckingham FOTO Facebook

Regele Charles al III-lea şi-a sărbătorit oficial sâmbătă, 17 iunie, ziua de naştere, prima în calitate de suveran, cu tradiţionala paradă militară Trooping the Colour, care s-a încheiat cu apariţia familiei regale la balconul Palatului Buckingham de unde a urmărit un spectacol aviatic pe cerul Londrei.

Organizată în fiecare an în luna iunie, această ceremonie marchează în mod public ziua de naştere a regelui, care a împlinit 74 de ani la 14 noiembrie, dar l-a sărbătorit în privat.

La puţin peste o lună de la încoronare, mii de britanici au profitat de vremea frumoasă pentru a-şi sărbători încă o dată noul monarh.

Charles al III-lea, în ţinută militară, a ieşit din Palatul Buckingham călare – o premieră pentru un monarh din 1986. Regina Elisabeta a II-a, care a murit în septembrie anul trecut la vârsta de 96 de ani, nu mai apăruse în şa la acest eveniment emblematic al fastului regal britanic de la acea dată, când suverana avea 60 de ani.

Regele a fost urmat de fratele său, prinţul Edward, şi sora sa, prinţesa Anne, precum şi de fiul său şi moştenitorul tronului, William, toţi trei de asemenea călare şi în ţinută militară.

Regina Camilla, îmbrăcată într-un costum roşu de inspiraţie militară, prinţesa Kate, toată în verde, şi cei trei copii ai săi – George, Charlotte şi Louis – i-au urmat într-o trăsură.

În ceea ce reprezintă omagiul anual al armatei britanice pentru monarh, Charles a fost întâmpinat cu un salut regal şi a efectuat o inspecţie a soldaţilor în faţa a 8.000 de spectatori. Culoarea, sau steagul regimentului, care a fost arborat în cadrul ceremoniei aparţine Batalionului 1 al Gărzilor Galeze.

Charles al III-lea a inspectat trupele în Horse Guards Parade Square, înainte de a porni din nou în procesiune spre palat, unde diferitele regimente l-au salutat pe suveran, tot călare, când acesta a trecut de porţi.

Mulţimea s-a adunat apoi pe celebrul bulevard Mall din faţa Buckingham pentru a-i vedea pe rege, regină şi alţi membri ai familiei regale salutând publicul de la balconul mitic al palatului.

Chiar înainte de apariţia familiei regale, 41 de salve de tun au fost trase din Green Park, care se învecinează cu reşedinţa regală.

Tradiţia acestei parade, cunoscută sub numele de „Trooping the Colour”, datează din timpul domniei lui George al II-lea, în 1748, care, deşi născut pe 30 octombrie, a dorit să profite de vremea bună pentru a-şi sărbători ziua de naştere.

Aproximativ 1.400 de soldaţi, inclusiv primul batalion al Gărzilor galeze, care va fi onorat în acest an, precum şi 400 de muzicieni şi 200 de cai au luat parte la ceremonia transmisă în direct la televiziune.

Evenimentul îşi are originile în pregătirile pentru război, când toate steagurile erau arătate soldaţilor pentru ca aceştia să le poată recunoaşte în confuzia bătăliei.

Punctul culminant al ediţiei din acest an a fost tradiţionala paradă aeriană.

În acest an, mitingul aviatic de la sfârşitul ceremoniei a fost mult mai amplu decât de obicei, pentru a compensa anularea paradei planificate pentru încoronarea regelui la 6 mai, care a fost perturbată de vremea rea.

Acum a fost un spectacol aerian complet, inclusiv cu avioane de luptă Typhoon şi Red Arrows, avioane care nu au putut să se alăture defilării aeriene de încoronare din cauza norilor joşi. De asemenea, a defilat şi avionul C-130 Hercules, acesta fiind ultimul zbor ceremonial al aeronavei de transport militar înainte de a fi retrasă, după aproape 60 de ani de serviciu.

După ce au trecut ultimele avioane, mulţimea a cântat imnul naţional, God Save the King, în timp ce micul prinţ Louis, obişnuit să fie remarcat la celebrul balcon, a efectuat un salut militar, înainte de a intra în palat în urma regelui şi a celorlalţi membri ai familiei regale.

Sărbătorirea zilei de naştere a regelui este, de asemenea, o ocazie, alături de Anul Nou, de a anunţa onoruri şi decoraţii pentru celebrităţi şi persoane fizice. Lista din acest an i-a inclus pe romancierul Martin Amis, care a murit luna trecută, pe regizorul Stephen Frears, pe editorul Vogue Anna Wintour şi pe Junior Frood, un elev de 18 ani care a devenit un militant împotriva hărţuirii după ce a fost agresat la şcoală.Citeste articolul complet pe ziare.com

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.