International

Partidul Comunist Chinez se pregătește de congres. Președintele Xi Jinping vrea să își consolideze puterea

1 minute necesare pentru a citi articolul

Duminica, 25 Septembrie 2022, ora 16:31

328 citiri

Partidul Comunist Chinez (PCC, unic) anunţă duminică faptul că şi-a ales delegaţii la vitorul Congres cincinal, care urmează să înceapă la 16 octombrie, relatează AFP.

”Fiecare unitate electorală din toată ţara a organizat un Congres al partidului sau o reuniune reprezentativă a partidului şi a ales 2.296 de delegaţi la al XX-lea Congres al partidului”, anunţă televiziunea chineză de stat CCTV.

Delegaţii, între care se află şi femei, membri ai etniilor minoritare şi experţi economici, cercetători şi sportivi, este necesar să fie adepţii orientării ideiologice a lui Xi Jinping şi statutului PPC.

Acest Congres, la Beijing, intervine în contextul în care preşedintele chinez Xi Jinping se confruntă cu mai multe dificultăţi, inclusiv cu o deteriorare a situaţiei economice şi relaţiilor cu Statele Unite şi consecinţe ale politicii chineze stricte a toleranţei zero faţă de covid-19, care a accelerat o izolare a Chinei.

Voturile par să fie simple formalităţi, compoziţiile Biroul politic şi Comitetului permanent fiind probabil decise în avans, comentează AFP. Chiar dacă regimul comunist dă aparenţa de unitate, în culise rivalităţile există şi preşedintele va încerca să-şi consolideze puterea, estimează analiştii.

De la venirea la putere a lui Xi Jinping în fruntea partidului-stat la sfârşitul lui 2012, peste un milion şi jumătate de cadre au fost sancţionate într-o amplă campanie anticorupţie, potrivit cifrelor oficiale.

Numărul unu chinez este de multă vreme suspectat că se foloseşte de această campanie pentru a-şi elimina opoziţia internă, notează France Presse.Citeste articolul complet pe ziare.com

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *