International

Patriarhul Chiril, agentul KGB cu o avere de 4 miliarde de dolari. Afacerea cu Elțîn care l-a îmbogățit pe aliatul lui Putin deghizat în om sfânt

3 minute necesare pentru a citi articolul

Miercuri, 23 Noiembrie 2022, ora 14:57

103 citiri

Vladimir Mihailovici Gundiaiev, cunoscut la nivel mondial drept Patriarhul Chiril, liderul religios al Bisericii Ortodoxe Ruse, este un fost agent KGB, cu o avere personală colosală.

Gundiaiev este un aliat apropiat al lui Putin și a numit regimul autocrat care a transformat Rusia în stat sponsor al terorismului drept un „miracol al lui Dumnezeu”.

Istoricul Felix Corley a publicat în 2018 un studiu intitulat „Fișierele Mihailov: Patriarhul Chiril și KGB”. Analiza a dezvăluit că în viața sa anterioară Gundiaiev a fost de fapt agent KGB cu acte în regulă.

Pekka Kallioniemi, un cercetător finlandez specializat în investigații din surse deschise și combatarea fake-news-ului, a analizat informațiile apărute în ultimii ani despre liderul ortodox de la care lumea civilizată așteaptă încă un semn de opoziție la faptele criminale ale lui Putin.

„Gundiaiev, care spune adesea că oamenii religioși ar trebui să ducă o viață modestă, este miliardar – averea sa este estimată la aproximativ 4 miliarde USD. El deține un iaht și mai multe proprietăți imobiliare de lux în jurul Rusiei.

Îi place să-și petreacă vacanțele într-un palat din Gelendjik, o stațiune rusească de lux la Marea Neagră. Proprietatea este estimată la o valoare de aproximativ 250 de milioane de euro. Vladimir nu este prea pasionat de conservarea naturii: în timpul construcției au fost tăiate mai multe hectare de pădure, inclusiv o specie rară de pin”, arată cercetătorul finlandez.

Cum a ajuns Gundiaiev atât de bogat? Prin corupție, desigur. Biserica sa a primit un privilegiu pentru importul de țigări fără taxe vamale în anii ’90. Biserica Ortodoxă a devenit astfel cel mai mare furnizor de țigări străine din Rusia.

Aparent, privilegiul pentru importul gratuit de țigări i-a fost acordat Bisericii Ortodoxe Ruse în 1994 și reînnoit în 1995 și 1996, în timpul regimului Elțin. A permis importarea a aproximativ 50.000 de tone de țigări scutite de taxe sau o șesime din importul total de ţigări din Occident, o scutire substanţială – cu aproximativ 50% mai puțin decât plăteau importatorii obișnuiți.

Biserica a susţinut mereu că banii sunt folosiți pentru „asistența umanitară” pentru a-i ajuta pe orfani și pentru a restaura bisericile ruinate sau distruse în perioada sovietică. Cu toate acestea, nu există nici acum vreo dovadă a cheltuirii banilor în scopuri caritabile.

În 2012, presa de stat rusă a publicat o imagine cu Gundiaiev purtând un ceas de mână de 30.000 de dolari. Scandalul media generat de scăparea presei a determinat cenzorii centrali să ceară fotoșarea pozei, pentru a îndepărta ceasul de la mână. Cu toate acestea, editorii au uitat să scoată reflexia ceasului în biroul lucios. Fostul agent KGB a fost nevoit să declare, ceva mai târziu, că deținea de fapt acest ceas, marca Breguet.

Gundiaiev a transformat religia în armă de stat. El proclamă paradele gay pride ca fiind unul dintre motivele invaziei Rusiei în Ucraina și a numit războiul declanșat de Putin drept unul „metafizic”. Gundiaiev este practic o portavoce a mesajelor false esențiale transmise spre difuzare de Kremlin cu referire la Ucraina.

Patriarhul nu se sfiește să promoveze nici măcar povești precum „8 ani de genocid în Donbass”, „neo-naziști în Ucraina” sau „a muri pentru țara ta înseamnă a ajunge automat în rai”.

El a fost sancționat de statele UE în mai 2022, dar ulterior a fost scos de pe această listă din cauza intervenției Ungariei.Citeste articolul complet pe ziare.com

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.